Άρθρο: Πρεμ Άντρι (Γεώργιος Φραγκάκης)
Κλινικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής
Δημιουργός/Αρχισυντάκτης του “ANIMARTISTS Magazine”


“Η δύναμή μου είναι η ψυχή μου”. Αυτή η φράση παίζει διαρκώς στο μυαλό μου.

Σκέφτομαι πως η ψυχή που αγαπά δεν έχει όρια αλλά ταξιδεύει, περιπλανάται, σκαλώνει, σκοντάφτει, χαμογελάει και εξελίσσεται αδιάκοπα. Στο δρόμο της συναντά εικόνες. Εικόνες που τις συνοδεύουν ήχοι, μυρωδιές, γεύσεις, αισθήσεις. Λες και αποζητά μέρη να φωλιάσει, να ακουστεί, να αλληλεπιδράσει με ό,τι της γεννά συναισθήματα. Συναισθήματα που ψάχνουν απεγνωσμένα και αχόρταγα να δραπετεύουν από το γκρίζο, να βουτούν στο αδιόρατο, να λαχταρούν για το απρόοπτο… Σαν η “ψυχή” να αναζητά το “ωραίο” για να εκφραστεί, μιας και τόσο αυτή όσο και η τέχνη συμπορεύονται για να δυναμώσουν στην πορεία και να εξελιχθούν.

Πάντα με ενδιέφερε βαθιά ο “άνθρωπος” με έναν τρόπο τρυφερό και ουσιώδη. Αναζητούσα το πως θα τον “προσεγγίσω” ειλικρινά και με αγάπη και έτσι οδηγήθηκα στο κόσμο της ψυχολογίας για να βρω τους κατάλληλους δρόμους. Έψαχνα πως να γεφυρώσω την “ψυχή” και την “τέχνη” που με είχαν κινητοποίησει από τα τρυφερά μου χρόνια και κέντριζαν διαχρονικά το ενδιαφέρον μου για να ασχοληθώ ουσιαστικά μαζί τους. Γυρόφερνε στη σκέψη μου καιρό τώρα η ιδέα αυτή και έψαχνε μια διέξοδο για να “προκύψει”, για να έχει να “προσφέρει”. Ο καθένας να είναι ελεύθερος να παίρνει αυτό που του ταιριάζει αλλά και όλα μαζί να μπορούν να του δώσουν μια όμορφη ανάλαφρη ανάσα. Άλλωστε, τέχνη δεν είναι αυτό που βλέπω αλλά αυτό που μου αποτυπώνεται. Αυτό που η ψυχή μου με τα δικά της μάτια αγκαλιάζει, συγκρατεί ή απορρίπτει και μετά το κάνει συναίσθημα, το κάνει δικό της, το κάνει εμπειρία.

Κάπως έτσι γεννήθηκε το “ANIMARTISTS”, σαν μια δική μου ανάγκη αρχικά, που όμως στη πορεία φιλοδοξεί να αγκαλιαστεί από όλους μας και να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα “φιλοτεχνούμε” και θα “προβληματιζόμαστε” σε δικό μας χώρο. Το όνομά του δεν θα μπορούσε βέβαια να διαφέρει από την ουσία του, από το δικό του στίγμα. “ANIMA” στα λατινικά σημαίνει “άνεμος” ενώ η λέξη “ψυχή” για τους αρχαίους Έλληνες παρέπεμπε στην έννοια “πνοή”. Προέρχεται από το ρήμα ψύχω που σημαίνει αναπνέω. Άρα ψυχή είναι η ίδια η ζωή, είναι η ζωϊκή εκείνη ενέργεια που αναζητά την ανέλιξή της. Η λέξη “ψυχολογία” δεν υπήρχε τότε, είναι κατασκευή των Αυστριακών γιατρών Φρόϊντ, Άντλερ, Γιούνγκ τον 19ο αιώνα και αφορά την ψυχική ασθένεια, τις ψυχώσεις, την ψυχιατρική, τη ψυχοθεραπεία κλπ. Έτσι για μένα η ψυχή δεν θα μπορούσε παρά να είναι ΑΝΙΜΑ, ελεύθερη και ζωντανή να ψάχνεται και να εξελίσσεται. Από την άλλη, ARTISTS είναι οι δημιουργοί της τέχνης, οι λειτουργοί του όμορφου, αυτών που ονειρεύονται και εκπέμπουν σε άλλα αιθέρια επίπεδα σκέψης. Εκεί εμπνέονται για να μας δώσουν την ψυχή τους, να φτιάξουν ύστερα το σχήμα, τη γραφή, τον ήχο, την αφή, τη γεύση… Ενώθηκε λοιπόν η ψυχή με τους αναζητές του κάλλους και γεννήθηκε ο δικός μας χώρος. Animartists λοιπόν, γεννηθήκαμε σήμερα, στις 10 του Οκτώβρη και κοίτα μια σύμπτωση, την ημέρα που γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Δεν το είχα σκεφτεί έτσι, δεν το είχα υπολογίσει. Καμιά φορά οι συμπτώσεις κάτι μας λένε, σαν να μην είναι τυχαίες. Είναι αυτή η αγάπη στον άνθρωπο, η φροντίδα, η προσφορά και η αλληλεγγύη που πρέπει να πάρει και πάλι τη θέση της στις καρδιές μας αφού οι καιροί είναι δύκολοι για να αντιμετωπισθεί η παγωνιά.

Αυτή την τόσο σημαντική ημέρα, που πρόκυψε σαν από ανάγκη, δημιουργήθηκε ένας χώρος πολιτισμού και αναζήτησης στη μορφή ενός διαδικτυακού περιοδικού. Βαθιά μου επιθυμία είναι να αγκαλιάσει τη ματιά του καθενός από εμάς, να φιλοξενήσει ιδέες που θα προωθήσουν την έμπνευση και θα μας ταξιδεύει στα εσωτερικά μας μονοπάτια της αυτογνωσίας, ρίχνοντας φως στις σκιές που παραμονεύουν κάπου εκεί μέσα μας καλά κρυμμένες. Συνεργάτες που “αναζητούν” διαρκώς στους χώρους που δρουν επαγγελματικά θα ξεδιπλώνουν τις σκέψεις τους και τις εμπειρίες τους. Άρθρα επιστημονικά που δεν θα μας βαραίνουν, περιπλανήσεις στα καλλιτεχνικά δρώμενα, ιδέες σας, ανάγκες σας, ερωτήματα, νέοι δημιουργοί, περίπλοκες και καινοτόμες απόψεις, ειδικοί αλλά και απλοί αναζητητές, είμαστε όλοι πολύτιμοι και θέλουμε να συναντιώμαστε και να διαμορφώνουμε το καινούργιο και το διαφορετικό. Ο στόχος μας είναι το κάθε τι που προκύπτει, δύσκολο ή εύκολο, όμορφο ή πολύπλοκο να μπορούμε να το αγκαλιάζουμε, να το αγαπήσουμε, να το φροντίσουμε, να το τιμήσουμε και να το μετουσιώσουμε. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων, μέσα από την ψυχή μου, για τη συμμετοχή σας σε αυτό μου το όνειρο και εύχομαι ολόψυχα να γίνει και δικό σας.