Άρθρο: Ίρις Κολλιδά
Εικαστικός


Η Ειρήνη Μνατσακανιάν γεννήθηκε στο Ερεβάν της Αρμενίας το 1988, ενώ από το 1991 κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Η καλλιτεχνική της πορεία εξελίσσεται με τα χρόνια, ξεκινώντας από το 2007, όπου απέσπασε το 2ο βραβείο στο μαθητικό διαγωνισμό ποίησης του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, για να συνεχίσουμε στο 2009, που απέκτησε το πτυχίο της στις Γραφικές Τέχνες – Εκτυπώσεις. Από το 2010 φοιτεί στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας (Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων τεχνών Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας) δίπλα στους καθηγητές Δήμητρα Σιατερλή και Γιάννη Καστρίτση, ενώ από το 2012 αποτελεί μέλος της εικαστικής ομάδας δράσης ΕΝ ΦΛΩ, μιας ομάδας φοιτητών και διδασκόντων της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας. Άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, με τις οποίες ασχολείται είναι η κεραμική, η φωτογραφία και τα χειροποίητα κοσμήματα graphic design.

“Ξεκίνησα να δουλεύω από το μηδέν λέγοντας στον εαυτό μου ότι δεν γνωρίζει τίποτα. Όλα τα μαθαίνω τώρα, από την αρχή. Κάθε φορά, μου έβαζα μια αποστολή. Τώρα θα μάθω σχέδιο! Θα μάθω τεχνικές στη χαρακτική, θα ανακαλύψω και θα εξερευνήσω την ακουαρέλα, μια τεχνική που δεν γνώριζα μέχρι να εισαχθώ στη σχολή. Έτσι, μέχρι και το 3ο έτος της φοίτησής μου δεν υπήρξε κάποια θεματική που να με αποσχολεί ιδιαιτέρως παρά η επιθυμία μου να γνωρίσω τα μέσα που θα βοηθήσουν να αποδώσω το έργο που κάθε φορά εξέφραζε κάτι άλλο, κάτι νέο, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ακόμα και τώρα που έχω ανακαλύψει τη θεματολογία που με ενδιαφέρει, δεν έχω σταματήσει να αναζητώ άλλες μορφές τέχνης, αλλά παράλληλα δεν περιορίζομαι ούτε απορρίπτω κάποια.

Τα μέσα που χρησιμοποιώ είναι το μολύβι, οι ξυλομπογιές, ακουαρέλες και τεχνικές της χαρακτική, όπως: μελάνι ζάχαρη, οξυγραφία, μαύρη τεχνική, τονική οξυγραφία (aquatint), μαλακό βερνίκι, μίξη δύο και παραπάνω τεχνικών σε κάποια έργα, μίξη χαρακτικής με ακουαρέλα, κάρβουνο και άλλα. Η θεματολογία σχετίζεται με τη μνήμη, την ανάμνηση και την ψυχογενεαλογία. Γίνεται αναφορά σε ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός, την γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 όπου μέσα από αυτή διαμορφώνεται μια πιο μικρή ιστορία, η δική μου ιστορία.

Μέσα από βιώματα, μνήμες, γεγονότα, πράξεις και εικόνες που ξεκινούν από δικές μου εμπειρίες, καταλήγουν να αγγίζουν τον κάθε άνθρωπο. Έργα που γίνονται αρχικά ασυνείδητα, αλλά αργότερα, μόλις ολοκληρωθούν γίνεται κατανοητή η ύπαρξη και η σύνδεση με μένα. Ενδιαφέρομαι για ανθρωποκεντρικά θέματα και δημιουργώ συνήθως όταν έχω να επικοινωνήσω και να μοιραστώ τις σκέψεις μου. Με ενδιαφέρει η εκφραστικότητα, η σύνθεση, το λευκό κενό, η συνύπαρξή του με τη γραμμή, το γεμάτο και το άδειο, η απλότητα η αισθαντικότητα. Έχω επιρροές από τον ρεαλισμό, τον ιμπρεσιονισμό, τον εξπρεσιονισμό και από κάποια στοιχεία αφαίρεσης, αλλά και αλλές τεχνοτροποίες, και τεχνικές. Εμπνέομαι από καλλίτεχνες που βλέπω, εκθέσεις που επισκέπτομαι, ενώ δεν ακολουθώ μια σταθερή γραμμή έκφρασης. Κάθε φόρα η έκφρασή μου εξωτερικεύεται με περίτεχνους και ιδιόμορφους τρόπους.”

“Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το ANIMARTISTS που μου έδωσε την ευκαιρία, αυτή τη φορά, να επικοινωνήσω και να μοιραστώ το έργο μου μαζί σας. Παράλληλα σας προσκαλώ στην παρούσα έκθεση που λαμβάνει χώρα στον TΕΧΝΟΧΩΡΟ art gallery με τίτλο ΑΟΡΑΤΗ ΑΣΑΛΕΥΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ από 5 Φεβρουαρίου έως 7 Μαρτίου.”

Στοιχεία επικοινωνίας:
Mail: eirinimnatsa@hotmail.com
Facebook: Petitmanoucrafts