Ο Τετραγωνισμός του κύκλου είναι ένα από τα αρχαιότερα γεωμετρικά προβλήματα. Η διατύπωσή του είναι απλή: Ζητείται η κατασκευή με κανόνα και διαβήτη ενός τετραγώνου του οποίου το εμβαδόν να είναι ίσο με το εμβαδόν ενός δοθέντος κύκλου. Το 1882, ο μαθηματικός Φέρντιναντ Φον Λίντεμαν απέδειξε το αδύνατο της επίλυσης αυτού του προβλήματος. Ο τετραγωνισμός του κύκλου είναι ένα από τα διασημότερα μαθηματικά προβλήματα. Ένα μεγάλο πλήθος μαθηματικών, από την αρχαιότητα μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, έχουν αφιερώσει μεγάλο κομμάτι της εργασίας τους στην προσπάθεια να τετραγωνίσουν τον κύκλο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η φράση «τετραγωνίζω τον κύκλο» να υιοθετηθεί και από την κουλτούρα των μη μυημένων στα μαθηματικά, ως συνώνυμη του «επιδιώκω το ακατόρθωτο, το καταδικασμένο σε αποτυχία».

Στις 10 Οκτωβρίου 2015, τα Χανιά φιλοξενούν το πρώτο TEDxChania με θέμα «Τετραγωνίζοντας τον κύκλο».

Στη σφαίρα των αναγωγών, ο τετραγωνισμός του κύκλου θα μπορούσε να συμβολίζει την αέναη προσπάθεια του ανθρώπου να αναγνωρίσει τον ίδιο του τον εαυτό. Να αφουγκραστεί το δυναμικό του και να του προσφέρει μια ευνοϊκή συνθήκη ώστε αυτό να εξελιχθεί προοδευτικά. Και τη στιγμή που μπορεί να ματαιώνεται –καθώς ο τετραγωνισμός του κύκλου είναι ακατόρθωτος- την ίδια στιγμή να μη σταματά να προσπαθεί. Να πραγματώνεται μέσα από την ενδοσκόπηση και να ξεδιπλώνει κάθε πτυχή που θα μπορέσει έστω και λίγο να συμβάλει στο αδύνατο.

Είναι πραγματικά αδύνατο;

Η ίδια η ομάδα των νέων που διοργανώνει το πρώτο TEDxChania αποδεικνύει το αντίθετο. Άνθρωποι νέοι, διευρύνουν το δικό τους κύκλο προκαλώντας τα δικά τους όρια, διδάσκοντάς μας πως τα σύνορα του τετραγώνου γύρω από τον κύκλο δεν είναι όρια.

Οι άνθρωποι αυτοί διερωτούνται: «Η πρόκληση αρχίζει όταν αναρωτηθούμε: ποιός κρατάει τον κανόνα και ποιός το διαβήτη; Εμείς, έχουμε έλεγχο στο σχεδιασμό ή είναι όλα δοσμένα. Τα όρια, είναι πράγματι περιορισμοί ή απλά κίνητρο εξέλιξης;».

Η αναζήτηση των συνόρων μας αποτελεί ενδεχομένως την αναγνώριση των προσωπικών μας δυνατοτήτων. Το κέντρο του κύκλου είμαστε εμείς οι ίδιοι. Το ζήτημα είναι κατά πόσο οι γραμμές που χαράσσουμε εξυπηρετούν εμάς τους ίδιους.

Στο πρώτο TEDxChania που θα γίνει στις 10 Οκτωβρίου 2015, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου θα συναντηθούν 15 ομιλητές όπου θα διαδώσουν ιδέες, καινοτομίες και προκλήσεις, προκαλώντας όλους εμάς να γίνουμε αρωγοί των ιδεών αυτών.

Το συνέδριο θα ξεκινήσει στις 10:00 και θα ολοκληρωθεί στις 22.00.

Το παρακάτω video ειναι το πρώτο video προώθησης αυτού του συνεδρίου:

Είναι μεγάλη τιμή για το Animartists που ανέλαβε χορηγός αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης και με χαρά θα σας κρατά ενήμερους για τις εξελίξεις λίγο πριν φτάσει η 10η του Οκτώβρη!


Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνηση, παρακαλώ επικοινωνήστε:
Ιστοσελίδα: TEDxChania
FB: TEDxChania
Τηλέφωνα Eπικοινωνίας: +30 6978035450, +30 6946415138