Άρθρο: Βάσια Μήλα

Επιμέλεια: Ίριδα Γουδέλη
Φιλόλογος


Η Μαρίζα Ρίζου γεννήθηκε στην Άρτα και μεγάλωσε στην Αθήνα! Η αγάπη της για τη μουσική, δεν άργησε να εκδηλωθεί μιας και από μικρή συμμετείχε στη χορωδία του σχολείου. Κάπου εκεί, στα πρώτα της βήματα, συστήθηκε με την ”ψυχική ηρεμία” και την ”οικειότητα” που απλόχερα της χάριζε η μουσική!

Έγινε γνωστή από τη διασκευή της ”Μπόσα νόβα του Ησαΐα”, του Φοίβου Δεληβοριά στην οποία κατάφερε να προσθέσει το δικό της μουσικό στυλ. Μέσα από τις διασκευές αλλά και από τα δικά της προσωπικά κομμάτια, έχει καταφέρει σήμερα να δώσει τη δική της καλλιτεχνική ταυτότητα στο χώρο της ελληνικής μουσικής. Γεμάτη πάθος και με τη χαρακτηριστική της χροιά μας ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή, λίγο ”πιο ρετρό”…!

Έχετε ολοκληρώσει τις σπουδές σας στο τμήμα «Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης» του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σήμερα, ακολουθείτε τον δρόμο της μουσικής. Τι σας οδήγησε σε αυτή την επιλογή;

Από πάντα η μουσική ήταν η πρώτη επιλογή και αυτό μου ήταν εντελώς ξεκάθαρο απ’ την αρχή. Το Πανεπιστήμιο είχε τον ρόλο του “Plan B” για να μην αναγκαστώ ποτέ να κάνω εκπτώσεις στο “Plan A”. Είχα στον νου μου έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο ήθελα να κινηθώ στην μουσική και δεν επιθυμούσα να αναγκαστώ ποτέ να κάνω επιλογές οι οποίες δε θα με εξέφραζαν απόλυτα.

Μιλήστε μας λίγο για τη μουσική σας. Τι σημαίνει για εσάς και ποια θέση κατέχει στη ζωή σας;

Πρωταγωνιστική προφανώς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κι άλλα πράγματα στη ζωή μου που μου δίνουν χαρά. Η μουσική και η ενοσχόληση με αυτήν είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για την ψυχική μου υγεία, όμως δε θα έβαζα ποτέ πχ τις ανθρώπινες σχέσεις μου σε δεύτερη μοίρα. Δεν είμαι απ’ τους ανθρώπους που θα έφευγαν μακριά απ τους δικούς τους για να κυνηγήσουν τη μεγάλη καριέρα. Δεν είμαι αυτό. Θα ήμουν δυστυχής αν δεν είχα αγαπημένους ανθρώπους να μοιράζομαι τις χαρές μου.

Ποιες είναι οι δικές σας μουσικές επιρροές και ποιοι άνθρωποι αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για εσάς;

Έχω ακούσει πολλά και διαφορετικά κατά καιρούς. Έχω θαυμάσει και αρκετούς μουσικούς και τραγουδιστές. Με γοητεύουν όμως λίγοι πια. Έχω ως παραδείγματα ανθρώπους που το έχουν ¨όλο¨ και όταν εννοώ όλο εννοώ ταλέντο, εξέλιξη, ταπεινότητα, ευγένεια, ειλικρίνια, σκληρή δουλειά, όμορφη ψυχή, αλήθεια και καθαρά μάτια. Δεν μ’ αρέσει το σταριλίκι, το ύφος, η αγένεια. Μπορώ με σιγουριά να αναφέρω τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, τον Φοίβο Δεληβοριά & την Τάνια Τσανακλίδου ως πηγές έμπνευσής μου ως προς το πως είναι όμορφο και υγιές να χτίζει κανείς τα βήματά του στην μουσική.

Γράφετε μουσική και στίχους. Πως η μια διαδικασία “κουμπώνει” μέσα στην άλλη;

Αυτό είναι περίεργο ως και μεταφυσικό θα έλεγα. Δε γίνεται με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά και επίσης δε γίνεται και πάντα πετυχημένα. Όταν όμως συμβαίνει είναι υπέροχο. Είναι σαν να γνωρίζεις έναν άνθρωπο και να επικοινωνείς άμεσα μαζί του χωρίς προσπάθεια. Σα να νιώθεις ότι τον ξέρεις χρόνια. Έτσι κουμπώνουν κάποιες φορές οι μουσικές με τους στίχους. Σαν δύο άνθρωποι που γνωρίζονταν από πάντα.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αρκετά από τα τραγούδια σας ακολουθούν τον ρυθμό της τζαζ και πιο συγκεκριμένα της ποπ τζαζ. Συνειρμικά, μου έρχεται στο μυαλό η φράση που είχε πει ο Τελόνιους Μόνκ «Η Τζαζ είναι Ελευθερία». Πως αντιλαμβάνεστε εσείς αυτή τη φράση;

Η μουσική μου δεν είναι jazz. Ούτε είμαι jazz τραγουδίστρια. Έχουμε καταπληκτικούς jazz μουσικούς σε αυτήν τη χώρα και εξαιρετικές jazz τραγουδίστριες. Έχω σίγουρα επιρροές από εκεί μιας και αγαπάω αυτήν την μουσική και την ακούω πολύ, όμως δεν είμαι αυτό.

Από την αρχή που άκουσα το τραγούδι σας, «Μια άλλη ευτυχία» το ξεχώρισα τόσο για τη μουσική του όσο για τους στίχους του. Πως βιώσατε αυτό το τραγούδι και τι σημαίνει για εσάς; Ποια είναι άραγε η «άλλη ευτυχία»;

Αυτό το τραγούδι το έγραψα για τους γονείς μου την περίοδο που αγωνιούσαν τρομερά για μένα και την πορεία μου στη μουσική και είχαμε πολλές διαφωνίες! Τώρα βέβαια θέλω να πω ότι έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο. Φεύγουμε επαρχία για live και έρχονται παντού, δεν μπορώ να γλυτώσω πουθενά!!! Τι είναι άλλη ευτυχία; Ό,τι σημαίνει για τον καθένα. Ό,τι του δίνει χαρά, ψυχική υγεία, ηρεμία.

Μιας και μιλάμε για την έννοια της «ευτυχίας» μου έρχεται στο μυαλό το τραγούδι σας «Ο πιο δικός μου δράκος». Πως καταφέρνει μερικές φορές και παρεμποδίζει την ευτυχία μας αυτός ο άναρχος δράκος;

Ο δράκος είναι οι φόβοι μας. Πρέπει να τους κοιτάμε. Να μην τους φοβόμαστε, να τους κόβουμε το κεφάλι εκεί που δεν το περιμένουν.

Με χαμόγελο ανασείρω τον Γ.Κ. Τσέστερτον που αναφέρει χαρακτηριστικά πως «τα παραμύθια είναι παραπάνω από αλήθεια, όχι επειδή μας λένε πως οι δράκοι υπάρχουν αλλά επειδή μας διδάσκουν πως μπορούν να ηττηθούν». Ήθελα να σας τη χαρίσω αυτή τη φράση και να ακούσω πως σας βρίσκει.

Τη βρίσκω υπέροχη και συμφωνώ απόλυτα.

«Φταίει που χρόνια προσπαθώ απ’ το δράκο να σωθώ».
Από την εμπειρία σας και με βάση το συναίσθημα σας όταν γράφατε αυτό το υπέροχο τραγούδι, πως μπορεί κάποιος να «σωθεί» από το δράκο;

Αν κοιτάξεις τον φόβο, του παίρνεις αυτόματα πολλή από την δύναμή του. Συνειδητοποιείς ότι η σκιά του στον τοίχο είναι τελικά πολύ μεγαλύτερη απ την ύπαρξή του την ίδια.

Εάν το πάμε, ένα βήμα πιο βαθειά… Ύστερα, τι θα κάνουμε δίχως δράκους;

Αν δεν έχεις δράκους νομίζω δεν είσαι άνθρωπος κανονικός. Αυτοί είναι εκεί, για τον καθένα ξεχωριστοί για να μας βοηθούν να καταλάβουμε κι άλλο τον εαυτό μας. Να εξελισσόμαστε, να μεγαλώνουμε, να γινόμαστε δυνατότεροι, καλύτεροι.

Αχ, αυτά τα τραγούδια σας, μου έχουν πυροδοτήσει τόσες σκέψεις που θα μπορούσα να σας μιλάω με τις ώρες. Έτσι, κλείνοντας τη συνέντευξή μας, θα ήθελα να σας αφήσω ελεύθερη, να κλείσετε εσείς τη συνέντευξη μας για το κοινό του Animartists όπως το αισθάνεστε.

Εύχομαι ειλικρινά να μπορεί ο καθένας να βρίσκει τελικά μέσα του τι είναι αυτό που έχει ανάγκη, τι είναι αυτό που τον κάνει ειλικρινά ευτυχισμένο, να αγαπάει κολασμένα αυτό που κάνει και να μπορεί να εντοπίζει την ουσία στα μικρά. Αυτό για μένα σημαίνει ψυχική και άρα σωματική υγεία. Την εύχομαι ολόψυχα σε όλους!!


Για μια βραδιά, τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου θα έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε τη Μαρίζα Ρίζου σε μια ζωντανή της εμφάνιση στο Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, όπου θα μεταφέρει την επιτυχημένη παράσταση της ”Μια στιγμή στο Φώς”.

Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
Ώρα: 20.30 μ.μ
Τηλέφωνο:
 210 7282000