Άρθρο: Λευτέρης Ανέστης
Φοιτητής Ψυχολογίας

Επιμέλεια: Μαρία Κασσεροπούλου
Φιλόλογος


Ξυπνάς στο διπλό κρεβάτι. Ούτε το μισό δε γεμίζεις αλλά το πήρες για παν ενδεχόμενο. Καμιά φορά χρειάζεται ο επιπλέον χώρος. Νυστάζεις ακόμα…  Έπρεπε να ‘χες κοιμηθεί πιο νωρίς. Δεν πειράζει, υπόσχεσαι στον εαυτό σου ότι σήμερα δε θα λιώσεις στο ίντερνετ μέχρι αργά. Το ίδιο είπες όμως και χθες…

Βιάζεσαι να πας στη δουλειά, πλένεσαι, ντύνεσαι, τρως: όλα μηχανικά. Δεν απόλαυσες ούτε μία γουλιά από τον καφέ σου. Και μετά ακολουθεί μία αλυσίδα από ψεύτικα χαμόγελα. «Πρέπει να ‘σαι χαρούμενος, δε σου φταίνε οι πελάτες». Κάπου – κάπου σκέφτεσαι ότι το κενό στο διπλό κρεβάτι μεγαλώνει όλο και περισσότερο, αλλά μετά έρχεται παραγγελία. Πίσω στην πραγματικότητα.

Μα εσύ θες να ζήσεις την άλλη πραγματικότητα. Αυτή που ξετυλίγεται και οργιάζει κάθε νύχτα στο μυαλό σου και κάνει την καρδιά σου να χτυπά πιο δυνατά. Αυτή που σχεδίαζες με ενθουσιασμό και λαχταρούσες λίγα χρόνια πριν, όταν πήρες το πτυχίο σου. Δεν έπρεπε να συμβιβαστείς. Αλλά τι να έκανες;  Ήταν τελικά τόσο εύκολο να καταλήξεις έτσι. Τρομακτικά εύκολο.

Έφταιξες εσύ; Δε μπορείς να ‘σαι τόσο αυστηρός με τον εαυτό σου. Φοβήθηκες να ρισκάρεις αλλά πώς να το έκανες; Είσαι τόσο μικρός και η κρίση τόσο μεγάλη. Δύσκολο να σήκωνες ανάστημα. Τώρα μπορείς άραγε; Αναρωτιέσαι κάθε μέρα. Αλλά η ρουτίνα σε ‘χει δηλητηριάσει και σε βάζει στη θέση σου.

Συμμορφωνόμαστε εύκολα τελικά. Πριν καλά-καλά το συνειδητοποιήσουμε, έχουμε μπει σε έναν αγώνα δρόμου.. Και τρέχουμε, τρέχουμε και στο τέλος δε φτάνουμε πουθενά.. Και δεν ξέρουμε γιατί τρέχουμε… και δεν ξέρουμε ποιος μας έβαλε σε αυτόν τον αγώνα. Αλλά μπορούμε να παραιτηθούμε. Ακούς; Μπορούμε! Τότε θα είμαστε πράγματι νικητές. Και ασ’ τους άλλους να λένε. Εμείς θα νιώθουμε όμορφα!

Τότε θα σχεδιάσουμε το ταξίδι όπως το θέλουμε εμείς.. Και δε χρειάζονται πολλά λεφτά, μη σκας! Χαμόγελο θέλει και ανθρώπους που τους ελκύει το χαμόγελο. Ξεκίνα να ζωγραφίζεις όπως παλιά. Πιες τον καφέ σου και απόλαυσέ τον. Μυρίζει πιο ωραία από ποτέ. Και το διπλό κρεβάτι θα γεμίσει. Θα γεμίσει όταν θα ‘χεις στολίσει την ψυχή σου με τα πιο όμορφα χρώματα και θα ανυπομονείς να τα μοιραστείς με κάποιον.

Κοιμήσου πιο νωρίς σήμερα, αύριο θα ‘ναι μεγάλη μέρα.