“Πρώτη ημέρα του χρόνου σήμερα! Αισθάνομαι πως αφήνω τα χνάρια μου πάνω στις σειρές της χρονιάς που μόλις έκλεισε απαλά την πόρτα πίσω της, αφήνοντας χώρο στην καινούργια. Ημέρες σαν τη σημερινή πάντα μένουν βαθιά χαραγμένες μέσα μου. Σηματοδοτούν μια αλλαγή, εκείνο ακριβώς το μεταιχμιακό σημείο ανάμεσα στους κύκλους της ζωής μου. Τα χρόνια που με σημάδεψαν, που έφτιαξα, που δημιούργησα· από σκέψεις, ιδέες, αξίες, πράγματα, δουλειές, συναισθήματα μέχρι βαθιές σχέσεις και χίλια άλλα μύρια που κατοικούν ευσεβώς μέσα μου. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου οι μέρες που θα έρθουν να προσφέρουν αγάπη, αποδοχή και τρυφερότητα, τόσο προς τον εαυτό μας όσο και προς τους άλλους. Ας είναι πιο ανθρώπινη αυτή η χρονιά, γεμάτη αλληλεγγύη για τους αδύναμους, καθώς και γεμάτη ζεστασιά, που εμείς θα δημιουργούμε συνεχώς με θετική σκέψη!

Θα ήθελα να κλείσω με το να ευχαριστήσω πρώτα απ’ όλα τους σημαντικούς για εμένα συνεργάτες μου, μιας και μαζί τους μοιράζομαι τη δουλειά μου, τα όνειρά μου, τα κομμάτια μου και κάθε μέρα μαθαίνω από αυτούς πως να είμαι ένας καλύτερος άνθρωπος. Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς που αγκαλιάσατε με τόση ζεστασιά τη δουλειά μας.

Χρόνια μας καλά, Χρόνια αγαπημένα και Καλή αρχή στα νέα μας ταξίδια…!”

Πρεμ Άντρι (Γεώργιος Φραγκάκης)
Κλινικός Ψυχολόγος / Δημιουργός του Animartists


“Ο καιρός περνάει τόσο γρήγορα, κοιμάσαι 20 και ξυπνάς 45… Γι’ αυτό ακριβώς ας κάνουμε την κάθε στιγμή να μετράει χωρίς να αφήνουμε τις ημέρες και τα χρόνια να περνάνε αδιάφορα. Μία καινούργια χρονιά έρχεται… Ας την υποδεχτούμε λοιπόν με αισιοδοξία, ηρεμία και αγάπη. Καλή χρονιά Animartists μου!”

Ειρήνη Κωνσταντοπούλου
Αρχισυντάκτρια


“Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει… Το 2015 μας αποχαιρετά δειλά-δειλά και όπως κάθε χρόνο, λίγες μέρες πριν την εκπνοή του, επαναφέρω στη μνήμη μου τις καλύτερες στιγμές του. Φέτος λοιπόν θαρρώ πως έφερε στη ζωή μου ένα ουράνιο δώρο. Μια ομάδα νέων με όραμα, με κοινούς στόχους, με διάθεση για δημιουργία. Όλοι, διαφορετικοί μεταξύ μας αλλά σαν κομμάτια παζλ εξελίσσουμε το πολύχρωμο και πολυδιάστατο ψηφιδωτό που ονομάζεται Animartists. Αισθάνομαι ειλικρινά τεράστια ευγνωμοσύνη που βρίσκομαι εδώ. Εύχομαι η νέα χρονιά του Animartists να χτίσει γέφυρες πλέον με αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Ας αποτελέσει «φάρο» μέσα στην ψυχή του καθενός. Γιατί δεν μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο, εάν πρώτα δεν δώσεις το παράδειγμα εσύ ο ίδιος… 3, 2, 1, 0…! Σας προσκαλούμε λοιπόν, αγαπημένοι μας αναγνώστες, να συμπορευτείτε μαζί μας και φέτος σε αυτό το όμορφο ταξίδι!”

Μαρία Κασσεροπούλου
Επιμελήτρια


“Το 2016 να ταξιδέψουμε υγιείς στους κόσμους που έχουμε ονειρευτεί με μόνη μας πυξίδα την αγάπη! Το πλήρωμα του Αnimartists θα είναι πάντα εδώ να σε συντροφεύει και να σου υπενθυμίζει να αγαπάς τον Άνθρωπο, γιατί αυτός είσαι εσύ.”

Δημήτρης Πετρούνιας
Συντάκτης


“Περπατάω στην ίδια γειτονιά περίπου είκοσι χρόνια τώρα, μα κάθε φορά που διασχίζω το δρόμο παρατηρώ νέα τοπία.. Χτες είδα δυο παιδάκια να παίζουν μπάλα στο αδιέξοδο πιο πέρα από το σπίτι. Ξεχώριζαν οι φωνές τους ανάμεσα στο πλήθος. Γύρισα αριστερά και άκουσα εργάτες να μιλάνε και είδα κι άλλους να δουλεύουν προσπαθώντας να ολοκληρώσουν το έργο τους. Θέλω να πω με αυτό, πως οι ευτυχισμένες στιγμές είναι αποτέλεσμα καθημερινής προσπάθειας. Η χαρά χτίζει και χτίζεται κάθε λεπτό με μικρές δοκιμασίες. Κάθε νέο χρόνο αξίζει να έχουμε δημιουργήσει όλες τις προηγούμενες 364 ημέρες, και να μην προσπαθούμε να χωρέσουμε σε μια όλη μας την ανθρωπιά και την ευγνωμοσύνη. Με την άφιξη του νέου έτους ας αρχίσουμε να μοιράζουμε τις ευχές στην κάθε στιγμή μας. Έτσι θέλω να ευχηθώ και να μοιράσω σε όλους τους συνεργάτες και αναγνώστες του Animartists τις πιο παραγωγικές και ιδιαίτερες ευχές μου για το 2016!”

Ίρις Κολλιδά
Εικαστικός


“Με τη χρονιά που μόλις ξεπρόβαλε, ας σβήσουμε πρώτα όλες τις ματαιώσεις του χθες και ό,τι μας πόνεσε, ας ανασυνταχθούμε γρήγορα και ας ξεκινήσουμε με φόρα τη χρονιά μας, με νέα δεδομένα. Εύχομαι ολόψυχα οι επιλογές μας να αντανακλούν περισσότερο τα όνειρά μας και να περιορίσουν τους φόβους μας. Χρόνια καλά, γεμάτα αγάπη και όμορφες σκέψεις.”

Χριστίνα Ζερδεβά
Συντάκτρια


“Ίσως πλέον να είμαι σε θέση να διακρίνω τί πραγματικά έχει σημασία και τί είναι λιγότερο σημαντικό. Και έτσι συνεχίζω να ονειρεύομαι για ένα καλύτερο μέλλον. Ίσως δε να ελπίζω ότι με αυτή τη χρονική μεταβολή θα αλλάξει και η διάθεσή μου. Ποιός χρόνος ανυπόστατος κρύβεται πίσω από τα λόγια! Ας αλλάξει λοιπόν «πραγματικά» ο Χρόνος φέτος για όλους μας.

Έτοιμη / οι (!) για το 2016;

…για ταξίδια ψυχής και ορίζοντα ζωής, και προσανατολισμό; … χμ!… Ας μην είναι προκαθορισμένος, μονάχα αληθινός.”

Μένη Κουτσοσίμου
Συντάκτρια


“Πέρασε μια χρονιά που απαίτησε να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες, τις πεποιθήσεις και την ίδια μας την ηθική. Ζήτησε δυνάμεις που ξεπερνούν τα όριά μας, δοκίμασε την αντοχή και την κριτική μας.

Εύχομαι από καρδιάς τη χρονιά που έρχεται να κρατήσει ο καθένας μας ο,τιδήποτε κατάφερε να μάθει. Εύχομαι να είναι γενναιόδωρη και συντροφική, γιατί η συντροφιά ανακουφίζει από τον πόνο. Και να μην ξεχάσουμε πως μπορούμε να είμαστε οι καλύτεροι φίλοι του εαυτού μας. Καλή χρονιά!”

Βασίλειος Ν. Κιοσσές
Συντάκτης


“Η διαφορετικότητα κάθε χρονιάς ενυπάρχει στην καθημερινή ρουτίνα, που άλλοτε σε απογειώνει και άλλοτε σε καθηλώνει. Εσύ είσαι αυτός που οφείλεις να ανακαλύψεις το ενδιαφέρον που μπορεί να σου προκαλέσει το πρωϊνό ξύπνημα και να αφεθείς στη μαγεία του νυχτερινού ονείρου που περιμένει να ξεδιαλύνεις την ουσία του. Ας έχουμε την υγεία μας για ακόμη μια χρονιά, ώστε να περιπλανιόμαστε στη ζωή και στο όνειρο αλώβητοι!”

Βαγγέλης Κατσαμπούρης
Συντάκτης


“Το 2015 ήταν μια χρονιά γεμάτη εκπλήξεις, συγκινήσεις, επεισοδιακά συμβάντα που κλόνισαν τόσο την ανθρωπιστική μας ταυτότητα όσο και την προσωπική αντίληψη του καθενός από εμάς για την έννοια της ειρήνης και της αλληλεγγύης. Θα ευχηθώ λοιπόν το 2016 να το υποδεχθούμε με διάθεση αγάπης, με αισιοδοξία, με την προσδοκία να ανακαλύπτουμε τρόπους αρμονικής συνύπαρξης με τους άλλους, με προσμονή για αλλαγές, και “the last but not the least” με την ετοιμότητα για ωρίμανση των πεποιθήσεων μας.”

Μαρία Πολυκρέτη
Συντάκτρια – Επιμελήτρια


“To 2015 για τους Animartists ήταν μια χρονιά γεμάτη δημιουργία και όνειρα. Η παρέα μας μεγάλωσε, προστέθηκαν νέα πρόσωπα, σχέδια πραγματοποιήθηκαν, εμπόδια παρουσιάστηκαν, μέσα από τα οποία η ομάδα μας βγήκε πιο δυνατή. Προσωπικά, είμαι πολύ χαρούμενη που αποτελώ κομμάτι αυτής της παρέας και εύχομαι το 2016 να είναι γεμάτο όνειρα, αγάπη και περισσότερα σχέδια για το μέλλον του περιοδικού μας!”

Ματίνα Καπετανάκη
Συντάκτρια


“To 2015 φεύγει και εμείς κοιτάμε κλεφτά πίσω… Θα το θυμόμαστε, αυτό είναι το σίγουρο. Με χαμόγελο, νοσταλγία, ίσως και με κάποια δόση μελαγχολίας για ό,τι πήρε μαζί του. Γιατί αν το καλοσκεφτείς τί είναι η ζωή, αν όχι ένα αμάλγαμα ευκαιριών και απωλειών. Ένα νέο έτος ξεπροβάλλει και του ανοίγουμε το παράθυρο των ονείρων μας. Μαζί με εμάς και το Animartists που μέσα στους προηγούμενους δώδεκα μήνες ωρίμασε, εξελίχτηκε, διδάχτηκε και δίδαξε, και τώρα υποδέχεται το 2016 με το βλέμμα εκείνου που γνωρίζει ότι τα καλύτερα θα έρθουν να μας συναντήσουν μονάχα αν εμείς τα προσκαλέσουμε! Υγεία, ευτυχία και καλλιτεχνική δημιουργία!”

Κατερίνα Τσιτούρα
Συντάκτρια


“Αυτό που γνωρίζουμε από πολιτισμούς αρχαιοτάτων χρόνων είναι ότι παρατηρούσαν ενδελεχώς τη φύση, τον ουρανό, τη γη, το φεγγάρι, μιας και ο φυσικός κόσμος αποτελούσε την άμεση αναφορά για την επιβίωσή τους.  Αναγνώριζαν μοτίβα στη φύση βάσει των οποίων δημιουργούσαν το δικό τους ημερολόγιο.

Παρατηρούσαν πως ακόμη κι αν το τραγούδι περιοριζόταν στη χωρητικότητα των πνευμόνων τους, το νερό εξακολουθούσε να τραγουδάει αδιάκοπα.

Παρατηρούσαν πως όλα συνέχιζαν να κινούνται σε μια κυκλική πορεία, όπου η στίξη του τέλους την επόμενη στιγμή γινόταν η στίξη μιας νέας αρχής.

Θα ήθελα να πιστεύω πως είμαστε οι ίδιοι ακόμη άνθρωποι, το πρόσωπο των οποίων βολεύεται μόνο στραμμένο ψηλά στα αστέρια. Καλή, νέα αρχή σε όλους!”

Γιάννα Παπαπαύλου
Συντάκτρια


“Το 2015 δεν ήταν απλά ένας χρόνος. Ήταν μια ολόκληρη δεκαετία συμπιεσμένη και πολτοποιημένη μέσα σε 365 ημέρες. Ανεβασμένοι στο roller coaster βλέπαμε τα γεγονότα να έρχονται κατά πάνω μας, το ένα πίσω από το άλλο, και μεις ανήμποροι να δεχόμαστε τα χαστουκάκια σε λούπα, μην έχοντας τον ελάχιστο χρόνο να χωνέψουμε τα προηγούμενα και υποδεχόμασταν τα καινούργια. “Θα έχει κι άλλο; Πότε θα τελειώσει αυτό που ζούμε;”, αναρωτιόμασταν. Ώσπου συνηθίσαμε να περιμένουμε το χειρότερο. Και δεν μας έκανε καμία εντύπωση πια.

Αλήθεια, δεν ξέρω τι ευχή να γράψω. Δεν ήμουν ποτέ φανατική της ελπίδας. Όχι από τη σκοπιά του απαισιόδοξου, αλλά με τη γνώση πως ο σουρεαλισμός καιροφυλακτεί στη ζωή μας, διανθίζοντάς την με ζαχαρόσκονη ανά διαστήματα και πως ο πόθος είναι πιο ισχυρός απ’ την ελπίδα.

Γυρνώντας τα κυάλια ανάποδα και παρατηρώντας τη ζωή από απόσταση, νιώθω πως όλα αυτά που ζούμε είναι αναδιπλωμένες πτυχώσεις της Ιστορίας. Κι αυτό που βρίσκουμε μελλοντικά εμείς, έχει ξεκινήσει από το παρελθόν για να μας βρει. Κι έτσι μαζί με το κακό, πάντα θα έρχεται στη συνέχεια και το καλό. Όπως είχε γράψει και ο Pascal Bruckner άλλωστε: «Το γεγονός ότι πολλές χώρες εξακολουθούν να ζουν κάτω από το ζυγό της αυθαίρετης εξουσίας και βίας, μπορεί να μας λυπήσει, αλλά δε θα πρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι τα ιδανικά μας δεν είναι έγκυρα. Εξάλλου, αυτά τα ιδανικά χρειάστηκαν αιώνες για να ριζώσουν στις κοινωνίες μας. Η ελευθερία δεν είναι μια σταυροφορία, είναι μια πρόταση.».

Ας είναι το 2016 ένα μέσο εγκαθίδρυσης των ιδανικών της ανθρωπότητας και η χαρά θα έρθει να μας βρει από μόνη της. Θα το δεις.”

Μαριέτα Δημουλά
Συντάκτρια


“Εύχομαι η περίοδος των Χριστουγέννων να αντηχεί στον καθένα από υγεία, αγάπη αλλά και ρομαντισμό. Με παλμό αισιοδοξίας ελπίζω όλοι οι άνθρωποι να χαρούν όπως τους αξίζει τούτη τη γιορτή και να παραμερίσουν τις λύπες και τις στενοχώριες. Παρά τις αντιξοότητες που μπορεί να περνά ο καθένας, αναπαυτείτε στη ζεστή πολυθρόνα σας παρέα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και απολαύστε τη γιορτινή αυτή ατμόσφαιρα με γέλια και χαρές! Το Animartists, λοιπόν, σας εύχεται ολόψυχα Χρόνια Πολλά!!”

Μοσχούλα Κύρη
Συντάκτρια


“2016 ευχές για ένα ευτυχισμένο και δημιουργικό νέο έτος! Ο χρόνος αυτός, ο ελπιδοφόρος, ας κάνει τον κόσμο μας διαφανή τόσο στα συναισθήματα όσο και στις ανθρώπινες σχέσεις.
Εύχομαι στο Animartists μέσα από το φιλόξενο χώρο του να δώσει τροφή για περισσότερη συναισθηματική και πνευματική αναζήτηση.”

Φαίη Καλτσά
Συντάκτρια


“Πλησιάζει το 2016 και ήρθε η ώρα για ευχές. Τελευταία με απασχολούν πολύ οι διαχωρισμοί που κάνουμε ασυνείδητα καθημερινά. «Εσείς οι γυναίκες, εμείς οι άνδρες», «Εμείς οι Έλληνες», «Εσύ δεν είσαι Αλβανός (Γάλλος, Σύριος, Γερμανός, Ρουμάνος, κλπ), είσαι δικός μας, είσαι Έλληνας.», «Είναι δικό μας παιδί»…. «Εμείς κι εσείς». Δεν αντέχω άλλο αυτές τις διαφοροποιήσεις. Γιατί να χτίζουμε φράχτη διαρκώς ανάμεσά μας; Για το καινούργιο έτος που έρχεται, εύχομαι λοιπόν να προσέχουμε περισσότερο τις λέξεις που χρησιμοποιούμε, να σταματήσουμε τους διαχωρισμούς και αντί να χτίζουμε μεταφορικούς φράχτες, οι οποίοι οδηγούν στη συνέχεια σε πραγματικούς, ελάτε μαζί μας για να χτίζουμε γέφυρες!”

Σοφία Βέξλερ
Συντάκτρια


“Να στοχεύεις ψηλά, το φεγγάρι. Ακόμα κι αν αποτύχεις, θα βρεθείς ανάμεσα στ’ αστέρια.», είχε πει κάποτε ο Les Brown (Αμερικανός κονφερασιέ). Η δυσκολία φαίνεται να μην είναι στο να φτάσουμε το στόχο, αλλά στο να τον αντικρίσουμε· αρχικά ψηλά στο φεγγάρι, ό,τι και αν συμβολίζει για τον καθένα μας αυτό. Να παραμείνουμε δυνατοί, να κοιτάμε ψηλά χωρίς να πιάνεται ο σβέρκος μας, χωρίς να αποπροσανατολιζόμαστε από κάποια περαστική φωνή που θα φωνάζει να κοιτάξουμε χαμηλά. Να κοιτάζουμε την αληθινή μαγεία πίσω από το φεγγάρι και γύρω από αυτό, αλλά και να παραμείνουμε μεταξύ των αστεριών, αφού δεν φτάσαμε σ’ αυτό χωρίς λύπη. Εύχομαι, λοιπόν, το νέο έτος να φέρει σε όλους μας την ευκαιρία να βρούμε το πραγματικό μας φεγγάρι –ή φεγγάρια- και να προσπαθήσουμε να τολμήσουμε για να το/τα φτάσουμε, ή έστω να τα πλησιάσουμε. Να μην φοβηθούμε. Να ρισκάρουμε και έτσι θα έχουμε σίγουρα πετύχει κάτι, το πιο ουσιαστικό: την τόλμη για ζωή!”

Παναγιώτα Καραγιάννη
Συντάκτρια


“Ένας χρόνος φεύγει και ένας άλλος έρχεται· στιγμές που βιώσαμε έντονα και άλλες που απλά περάσανε φευγαλέα από μπροστά μας, άνθρωποι που μας σημάδεψαν και άνθρωποι που τους σημαδέψαμε. Καινούριες αναμνήσεις και εμπειρίες θα προστεθούν. Δεν γνωρίζω αν θα είναι καλύτερες ή χειρότερες, ίσως όμως κάτι έχουν να μας πουν. Ας το ακούσουμε…

Καλή χρονιά αγαπημένο μου Animartists!”

Βάσια Μήλα
Συντάκτρια


“Η τύρβη των ημερών οφείλεται στο γεγονός ότι, άλλοι συνειδητά και άλλοι ασυνείδητα, αφήνουμε την ιδέα της αγάπης να γίνει αντικείμενο υπερεκμετάλλευσης μίας υλιστικής παροδικότητας. Το να δίνεις και να παίρνεις αγάπη δεν μπορεί να είναι σύμπτωμα λίγων μόνο ημερών. Είναι ένας κοπιαστικός, καθημερινός αγώνας. Αν καταφέρουμε να κωφεύσουμε στα σαδομαζοχιστικά μας ορμέμφυτα, τότε θα μπορέσουμε να «αγγίξουμε» όχι το νόημα των Χριστουγέννων, αλλά το νόημα της Αγάπης που βρίσκεται πίσω από το παραπέτασμα των φθαρτών αντικειμένων. Καλή μας χρονιά!”

Μακρυδήμας Βασίλης
Επιμελητής


“Πόσο γρήγορα πέρασε το 2015!», «Δεν έκανα όσα ήθελα.!», «Περνάει ο χρόνος και ακόμα δεν τα κατάφερα.», «Γέρασα…». Φτάνει πια με το αυτομαστίγωμα! Ζεις στο τώρα, το οποίο τυχαίνει να λέγεται 2016. Ζωγράφισέ το, λοιπόν, με τα πιο όμορφα χρώματα, βάλε καλή μουσική, πάρε δυο καλούς φίλους, έναν έρωτα και ζήσε το! Μοίρασε την αγάπη σου, σήκω πάνω, βοήθα και απόλαυσε. Μην ξεχνάς να γελάς και μη φοβάσαι να κλαις και να αφήνεσαι.”

Λευτέρης Ανέστης
Συντάκτης


“Εύχομαι κάθε χρονιά να μας βρίσκει μ’ έναν στόχο λιγότερο. Γιατί ονειρευτήκαμε, γιατί τολμήσαμε, γιατί τα καταφέραμε. Καλή χρονιά! “

Μανώλης Νικόλτσιος
Συντάκτης


“Το 2015 μας αποχαιρετά για να δώσει τη θέση του σ’ ένα υπέροχο 2016. Η νέα χρονιά εύχομαι να φέρει σε όλους μας υγεία, χαρά, αγάπη, δημιουργικότητα και πολλές όμορφες στιγμές. Το αγαπημένο Animartists εύχομαι να εμπνεύσει και να συμπληρώσει μέσω της θετικής του αύρας τις «λευκές σελίδες» μας!”

Ίριδα Γουδέλη
Επιμελήτρια


“Ζούμε σε μια εποχή που οι συγκρούσεις εντείνονται και οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων δοκιμάζονται στα όρια τους. Η αγάπη μπορεί να βρίσκεται στην ουσία αυτής της Δημιουργίας αλλά η κατάκτηση της όπως και η διατήρηση της συνεπάγονται  κόπο και προσπάθεια. Είθε λοιπόν ατομικά ο καθένας μας να φιλοξενήσει λιγότερες άσκοπες επιθυμίες και λιγότερες άσκοπες σκέψεις και είθε συλλογικά να δεχθούμε την ιδέα της συνύπαρξης και να παράσχουμε χώρο για την  επικοινωνία μέσω της οποίας η ένωση θα λάβει χώρα. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον λύσεις μπορούν πάντα να βρεθούν. Με λίγα λόγια….καλή χρονιά.”

Σκλαβουνάκης Μαρίνος
Συντάκτης