Άρθρο: Μαρίνος Σκλαβουνάκης
Συγγραφέας


Τίποτε δεν είναι αιώνιο εκτός από την τάση του ανθρώπου να βάζει τα πράγματα σε κατηγορίες. Έτσι λοιπόν και εγώ αποφάσισα να φτιάξω μια λίστα με οκτώ ντοκιμαντέρ που αφορούν την ψυχολογία, παρόλο που κατά την γνώμη μου δεν υπάρχει ταινία ή θέμα που να μην έχει ψυχολογικό υπόβαθρο. Από το δύσκολο αδιέξοδο της επιλογής κατάφερα να βγω όταν αποφάσισα το σκοπό μου, που που δεν είναι άλλος από το  να μοιραστώ μαζί σας κάποια αξιόλογα ντοκιμαντέρ και όχι να υποδείξω μια λίστα με τα καλύτερα από αυτά και μάλιστα σε σειρά προτεραιότητας. Έτσι λοιπόν μοιράζομαι μαζί σας  κάποιες σημαντικές στιγμές στην ιστορία των ψυχολογικών ντοκιμαντέρ.

  1. The Bridge (2006)

Η γέφυρα Golden Gate στο Σαν Φρατζίσκο λειτουργεί σχεδόν 80 χρόνια και έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς εξαιτίας του τεράστιου αριθμού αυτοκτονιών που έχουν σημειωθεί εκεί. Περίπου 3 με 4 άτομα τον μήνα πηδούν από την γέφυρα στη θάλασσα. Η σκηνοθέτης  καταγράφει με την κάμερα διάφορες περιπτώσεις αυτοκτονιών εμβαθύνοντας ταυτόχρονα στην προσωπικότητα των αυτόχειρων μέσω των οικογενειών τους. Ενα σοκαριστικό ντοκιμαντέρ που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, εξαιτίας της καταγραφής των αυτοκτονιών.

  1. Stephen Fry: The Secret Life of the Manic Depressive

Στο ντοκιμαντερ αυτό ο Stephen Fry μελετάει την Μανιο-κατάθλιψη, μια ασθένεια που λίγοι συζητάνε και ακόμα πιο λίγοι καταλαβαίνουν. Εμπνευσμένος από την προσωπική του μάχη ξεκινάει ένα συναισθηματικό ταξίδι εξερευνώντας τα όρια της συμπεριφοράς.

  1. Boy Interrupted (2009)

Το ντοκιμαντερ αυτό εξιστορεί την ιστορία ενός 15χρονοου από την Νεα Υόρκη του Evans που αυτοκτόνησε το 2005 πηδώντας από το παράθυρο στο διαμέρισμα των γονιών του. Συγκλονιστικό φιλμ γυρισμένο από τους  γονείς του εξιστορεί την ιστορία του μικρού Evans ακολουθώντας τον από μωρό μέχρι την αυτοκτονία. Είχε διαγνωστεί με κατάθλιψη σε μια εποχή που κανείς δεν πίστευε ότι παιδιά πέντε η επτά χρονών μπορεί να πάσχουν από τόσο σοβαρής μορφής κατάθλιψη.

  1. Ghosts of Abu Ghraib (2007)

Έχουμε κάνει αναφορά στο παρελθόν σε προηγούμενο άρθρο για την φυλακή του Ζιμπάρντο, «Είμαστε ολοι ικανοί για φρικτά πράγματα η φταίνε οι εξωτερικές συνθήκες;»

Το ντοκιμαντερ αυτό περιγράφει το χρονικό των βασανισμών στις Ιρακινές φυλακές και συσχετίζεται με το πείραμα του Μίλγκραμ και το πείραμα του Στάνφορντ.

  1. Journey Into Self (1969)

Το ρεαλιστικό αυτό ντοκιμαντερ παρουσιάζει μια ομαδική συνεδρία βασισμένη στις αρχές της Ουμανιστικής ψυχολογίας με τον ιδιο τον Carl Rogers στο ρόλο του θεραπευτή. Η συνεδρία περιλαμβάνει 16 ώρες με συνολικά 8 ανθρώπους που δεν είχαν ξανασυναντηθεί. Το 1968 κέρδισε το βραβείο της Ακαδημίας ως καλύτερο ντοκιμαντέρ.

  1. Matter of Heart (1986)

Η ζωή και η σκέψη του μεγάλου Ελβετού ψυχίατρου Carl Gustav Jung ερευνούνται μέσα από το «Matter of heart» που δεν είναι ένα απλό ντοκιμαντέρ αλλά μια απόδειξη της τεράστιας προσφοράς του στο χώρο της ψυχολογίας.

  1. Thin (2006)

Η ταινία αυτή αφορά την μάχη τεσσάρων γυναικών με την Νευρική ανορεξία σε ένα κέντρο στη Florida. Η διατροφική ανωμαλία είναι μόνο μια πτυχή της ζωής τους  αφού ταυτόχρονα πάσχουν και από κατάθλιψη που τροφοδοτεί έναν άσκοπο κύκλο ενοχών θλίψης και μελαγχολίας.

  1. I Think We’re Alone Now

Ο παθολογικός έρωτας δυο ανθρώπων , του  Jeff Dean Turner  και του Kelly McCormick με την Tiffany Renee Darwish ένα ποπ είδωλο της δεκαετίας του 80. Η ταινία προσπαθεί να μπει στο μυαλό αυτών των δυο φανατικών οπαδών και να εξηγήσει την συμπεριφορά τους.