Άρθρο: Φαίη Καλτσά
Ψυχολόγος-Σύμβουλος ψυχικής υγείας

Επιμέλεια: Ίριδα Γουδέλη
Φιλόλογος


Οικονομική κρίση. Τι σημαίνει για τον καθένα μας και συγκεκριμένα για τα παιδιά, τους γονείς, αλλά και για τις περισσότερες ομάδες ατόμων;Πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί; Η επικρατέστερη εξήγηση είναι η ανατροπή των δεδομένων του βιοτικού επιπέδου, η αλλαγή σχεδίων και γενικότερα το κλίμα απαισιοδοξίας και απογοήτευσης.

Οι οικονομικές δυσκολίες της οικογένειας και η ενδεχόμενη εμφάνιση του φαινομένου της ανεργίας σε μέλη της οικογένειας έχουν σαν συνέπεια τη φτωχοποίηση του νοικοκυριού. Όταν η οικονομική κρίση χτυπήσει την πόρτα μας, είναι σημαντικό να ενημερώνουμε πάντα τα παιδιά εφόσον βέβαια είναι σε ηλικία που μπορούν να κατανοήσουν για ότι απρόβλεπτο συμβαίνει μέσα στην οικογένεια.

Άλλωστε, είναι αδύνατο να μην καταλάβουν τα παιδιά, έστω και με πιο αργό ρυθμό  κάτι που επηρεάζει την καθημερινότητα όλης της οικογένειας. Αυτό που έχει σημασία είναι ο τρόπος που παρουσιάζουμε το γεγονός. Μιλήστε απλά και κατανοητά. Αυτό δείχνει ότι τα εμπιστεύεστε και τα αντιμετωπίζετε ως ισότιμα μέλη της οικογένειας, γεγονός που τους παρέχει ασφάλεια.

Τα παιδιά βιώνουν την οικονομική και κοινωνική κρίση σε μια τρυφερή ηλικία, στην ηλικία όπου διαμορφώνεται η κοσμοθεωρία τους η αντίληψη τους για τη ζωή, είναι σημαντικό επομένως να φροντίσουμε να έχουν υγιείς τρόπους να την ερμηνεύσουν και να ανταποκριθούν σε αυτήν.

Φόβος και άγχος, είναι από τις πρώτες εμφανείς συνέπειες της κρίσης στα παιδιά. Όσο μικρότερα είναι τα παιδιά τόσο ευάλωτα είναι στην διαχείριση τραυματικών καταστάσεων.

Τα μικρά παιδιά συχνά πιστεύουν κυριολεκτικά αυτά που ακούν. Γι’αυτούς ακριβώς τους λόγους, οι γονείς οφείλουν να εξηγήσουν πρώτα στα παιδιά τι σημαίνει οικονομική κρίση γενικά και κατόπιν μέσα στην οικογένεια, μιλώντας για το ποια είναι τα αίτια της αλλαγής του οικονομικού εισοδήματος, βοηθώντας τα παιδιά να καταλάβουν, για παράδειγμα γιατί μειώθηκε το εβδομαδιαίο τους χαρτζιλίκι και ότι αυτή η μείωση προήλθε από περικοπές μισθών που έχουν γίνει πρώτα στους ίδιους.

Ο διάλογος,  θα μπορέσει να βοηθήσει τον γονέα να απαλύνει το άγχος των παιδιών μπροστά στην οικογενειακή οικονομική στενότητα, διαβεβαιώνοντας τα ότι θα μπορούν να στηρίζονται σε εσάς, ότι θα κάνετε το καλύτερο δυνατό για να είναι οικονομικά ασφαλής και όσο και αν αλλάξει η καθημερινότητα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για να μπορέσετε να τους προσφέρετε ένα καλό επίπεδο ζωής όσο εκείνο των συνομηλίκων τους.


Προτεινόμενη βιβλιογραφία

Howard Gardner, (2009). Educare al comprendere. Stereotipi infantili e apprendimento scolastico. Εκδόσεις: Universale Economica Feltrinelli.