Άρθρο: Μένη Κουτσοσίμου
Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας


Πότε ξεκινούν τα όνειρα;

Και πότε σταματούν ή μας τελειώνουν;

Από παντού κάνουν ντου οι εφιάλτες.

Το ψυχοτράβηγμα ανάμεσα στην Πραγματικότητά σου και αυτή της καρδιάς σου δεν λαμβάνει έτσι εύκολα τέλος, με το να συνθηκολογήσεις σηκώνοντας λευκή σημαία. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχουν δύο αλήθειες που φαίνεται να κοντράρονται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να φορτώνουν το μυαλό σου με περισσότερα βάρη.

Από τη μία πλευρά υπάρχει η οικονομική πραγματικότητα, που μας έχει επιβληθεί, στο τίμημα μιας σταθερότητας που σου προσφέρει ένας συμβιβασμός που θα κάνεις κυρίως με το σύστημα. Το στοίχημα της ισορροπίας σου είναι ένας τεράστιος αποτρεπτικός παράγοντας από το να κάνεις μία κίνηση που θα ανατρέψει συθέμελα τα δεδομένα, με αποτέλεσμα να γράφεις ολόκληρα σενάρια επανάστασης μέσα στο μυαλό σου, που καταπνίγονται ένα βήμα πριν γίνουν και πραγματική παράσταση πάνω στη σκηνή της καθημερινότητας.

Από την άλλη όμως πλευρά, κάποιοι ενδεχομένως να σε πιέσουν να συμβιβαστείς ακόμα περισσότερο ή ακόμη και το ίδιο σου το σώμα ν’ αντιδράσει σε επαναλαμβανόμενους ρυθμούς καθημερινότητας και αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να περάσεις από δίπλα του ξώφαλτσα. Κι αν η ανάγκη σου για ανανέωση είναι μεγάλη, ωστόσο δεν υπάρχει κάτι εκεί έξω που θα σου προσφέρει έτοιμες λύσεις. Το θέμα λοιπόν είναι να πιστέψεις πως υπάρχει το περιβάλλον που αναζητάς, ώστε να αρχίσεις να το χτίζεις και όχι να περιμένεις να στο φέρουν ως δώρο σε λαμπερό περιτύλιγμα.

Στη διαδικασία των ονείρων, το μυαλό σου παίζει περίεργα παιχνίδια, αφού μπορείς να βυθιστείς σε σκέψεις και ανησυχίες που σε στοιχειώνουν ή σου παρέχουν τη δυνατότητα να ξεγλιστρήσεις… να ξεπεράσεις εμπόδια επιλέγοντας απλά μία άλλη διαδρομή. Στον κόσμο αυτό αναλαμβάνεις δράση, ώστε να επιλύσεις τις διαφορές σου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως γίνεσαι ο/η δικαστής, αλλά πως αναλαμβάνεις το ρόλο εκείνου/ης που θα δείξει ένα νέο δρόμο. Κι εκεί που βρίσκεσαι μπροστά σε γνώριμες συμπεριφορές προσώπων που είναι σε θέση να βγάλουν στην επιφάνεια τις φοβίες και τις ανασφάλειές σου, εσύ έχεις την επιλογή σε ό,τι δεν λύνεται, να το αποφύγεις. Αυτά συμβαίνουν όμως μόνο στον κόσμο των ονείρων.

Προσωπικά, απολαμβάνω πάρα πολύ τις χρονικές περιόδους όπου η αυτού εξοχότητα, ο Αφανής Εαυτός μας, έρχεται στο προσκήνιο και διεκδικεί κάποια στοιχειώδη πρωτοτόκια. “There has been an awakening” που λέει και το νέο τρέιλερ του Star Wars, όχι όμως της δύναμης, αλλά των νεύρων σου (σα να μην πέρασε μια μέρα) και της επαναστατικής σου διάθεσης. Κάτω από την επιρροή αυτής της αφύπνισης μπορείς εύκολα να μεταμορφώσεις ένα μικρό καυγά σε διαγαλαξιακό πόλεμο και να βάλεις μπουρλότο σε μια σχέση που είναι ήρεμη, γαλήνια, ατάραχη… και τελικά, πολύ βαρετή για τα γούστα σου. Και επειδή όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά, μάλλον το βλέμμα σου έχει αρχίσει να καρφώνεται σε νέους στόχους… μαγική στιγμή.

Όπως το βλέπω, σου προσφέρονται δύο επιλογές. Ανοίγοντας το στόμα σου, μπορείς να εκτοξεύσεις απειλές, κριτικές, να φορτώσεις λάθη και παραλείψεις σε άλλους, να γεμίσεις με πληγές όσους/ες φάνηκαν λίγοι/ες στην προσπάθεια να φέρουν εις πέρας όσα ανέλαβαν. Επιπλέον, μπορείς να συνεχίσεις και με τελεσίγραφα που έχουν να κάνουν με την απόσταση που λαμβάνεις σε περιβάλλοντα που έπαψαν να θεωρούνται γόνιμα και ωφέλιμα για εσένα. Από την άλλη όμως πλευρά, έχεις την ευκαιρία να φέρεις στην επιφάνεια τεράστια ποσά δύναμης, αντοχής, πείρας και εμπειρίας, δυνατοτήτων και ικανοτήτων, με στόχο να ανατρέψεις δεδομένα που έμοιαζαν να σε οδηγούν στην ήττα. Σε μία τέτοια περίπτωση, δε χρειάζεται να προειδοποιήσεις τους γύρω σου πως αποφασίζεις να κινηθείς με τέτοιο τρόπο, αλλά να σκύψεις το κεφάλι και να φέρεις αποτελέσματα. Και να ξέρεις πως μέσα από μία τέτοια συμπεριφορά, η εικόνα σου θα αποκτήσει και ένα σεξαπίλ που δεν πίστευες πως διαθέτεις.

Αν λοιπόν το ζητούμενο είναι να εξετάσεις εκ νέου το ρόλο σου μέσα σε περιβάλλοντα που δεν αλλάζουν, φρόντιζε να διαχωρίσεις την ονειρική δραστηριότητα από το συναίσθημα, ώστε να μπορέσεις να λαμβάνεις επιφανειακά κάποια γεγονότα που μπορούν να χτυπήσουν ευαίσθητες χορδές στον πυρήνα σου. Εκτός και αν αποφάσισες να ξεγυμνωθείς μπροστά σε ανθρώπους που δεν περιμένουν τέτοια αντίδραση από την πλευρά σου, οπότε τα πάντα μοιάζουν πλέον ανοικτά και πιθανά.

Αρχίζεις να καταλαβαίνεις πια, ότι το μόνιμο πρόβλημά σου ως τώρα ήταν πως, όταν ξεκινούσες ν’ αλλάξεις τον εαυτό σου (φιλοδοξίες, όνειρα, θέλω, απαιτήσεις), άλλαζες με αφορμή κάποιον/α άλλο/η. Γι’ αυτό και σε έχει καταλάβει ένα ανάμικτο αίσθημα ενθουσιασμού/φόβου τώρα που ξεκινάς να αλλάζεις από εσένα για εσένα. Κάτι μου λέει ότι ετοιμάζεις στο παρασκήνιο έκπληξη μεγατόνων.

Καλή αρχή…


Προτεινόμενη βιβλιογραφία

Bensaid C. (1994). Αγάπησε τον εαυτό σου, η ζωή θα σε αγαπήσει. Σειρά, Ψυχολογία. Νέα Σύνορα, Εκδόσεις Λιβάνη.