Άρθρο: Λευτέρης  Ανέστης
Φοιτητής Ψυχολογίας

Επιμέλεια: Μαρία Κασσεροπούλου
Φιλόλογος


Ζούμε σε μία χώρα που περνάει δύσκολες στιγμές. Το τοπίο χαρακτηρίζεται στην καλύτερη των περιπτώσεων γκρίζο και είναι δύσκολο κανείς να κοιτάξει το μέλλον κατάματα, να ονειρευτεί, να αφεθεί ακόμα κι αν έχει όλη τη ζωή μπροστά του. Πολλές φορές, όμως, σα να μην έφτανε αυτός ο μουντός κοινωνικοπολιτικός καιρός, εσύ ο ίδιος κλείνεις τις πόρτες προς την ευτυχία. Ίσως να μην τολμάς να τις προσεγγίσεις καν. Γιατί όμως;

Γιατί φοβάσαι…

Έμαθες πως η ασφάλεια είναι το παν στη ζωή και δεν παίρνεις ρίσκα. Συμβιβάζεσαι με τα λίγα και δεν απαιτείς περισσότερα. Δε διερευνάς τις δυνατότητές σου γιατί κινείσαι μέσα σε στενά όρια, που εξασφαλίζουν τη σιγουριά. Είναι όμως η σιγουριά αυτό που ζητούσες; Ξανασκέψου το. Κάποιοι λένε πώς η ομορφιά βρίσκεται στο χάος.

Γιατί κοιτάς το τοπίο γύρω σου και αποθαρρύνεσαι…

Και είναι λογικό. Όταν όλα γύρω σου μοιάζουν να καταρρέουν, αποδυναμώνεσαι και εσύ. Αν όμως θες να αλλάξει το τοπίο γύρω σου, κοίτα να αλλάξεις εσύ πρώτα τον μικρόκοσμό σου.  Βάλε στην καθημερινότητά σου λίγο παραπάνω ανθρωπιά, λίγο παραπάνω χαμόγελο και μερικές αγκαλιές που σε γεμίζουν πραγματικά.

Γιατί έχεις εμμονές με το παρελθόν και αγχώνεσαι για το μέλλον…

Οι πληγές του παρελθόντος ταλανίζουν τη σκέψη σου. Οι χαμένες ευκαιρίες, οι ανεκπλήρωτοι έρωτες, οι χωρισμοί, τα λάθη σου, οι δυσκολίες… Όλα αυτά όμως σε έχουν πλάσει, μην το ξεχνάς. Από την άλλη, η δομή της σύγχρονης κοινωνίας απαιτεί από σένα ένα σαφές χρονοδιάγραμμα: «στην Α ηλικία να έχεις ολοκληρώσει τις σπουδές, στη Β βρες δουλειά, στη Γ παντρέψου και στη Δ κάνε παιδιά…». Σίγουρα είναι βασικό να προετοιμάζεται κανείς για το μέλλον και να δημιουργεί τις συνθήκες για μία ευτυχισμένη ζωή, σήμερα όμως είσαι ευτυχισμένος; Το σήμερα ζεις, καιρός για αφύπνιση!

Γιατί δεν αναστοχάζεσαι…

Οι καθημερινές υποχρεώσεις και οι ατέλειωτες ώρες πίσω από μία οθόνη δε σου αφήνουν περιθώριο για αναστοχασμό, την ευκαιρία δηλαδή να σκεφτείς: «ποιος είμαι εγώ μέσα σε όλα αυτά;». Κατά πόσο οι πεποιθήσεις σου, οι αποφάσεις που έχεις πάρει και η ζωή που ζεις συμφωνεί με τις αξίες σου, τις επιθυμίες και τα ιδανικά σου; Το να δώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου να σκεφτεί πάνω σε αυτά τα ζητήματα είναι ζωτικής σημασίας για τη δόμηση μίας ισχυρής προσωπικής και κοινωνικής ταυτότητας και μπορεί να σε βοηθήσει να πετάξεις ταμπέλες που σου έχουν αποδοθεί, να αναθεωρήσεις στόχους και να σχεδιάσεις ένα νέο μοτίβο ζωής.

Γιατί δεν ονειρεύεσαι…

Έχεις διώξει χρόνια τώρα τη μαγεία από τη ζωή σου, καθώς οι συνθήκες απαιτούν τον ορθολογισμό. Μαζί με τη μαγεία όμως χάθηκε και το όνειρο. Στο πίσω μέρος του μυαλού σου μπορεί να έχεις ένα κρυφό στόχο, μία μεγάλη επιθυμία που ίσως να μη μοιραστείς ποτέ με κανένα. Τι αξία έχει; Ήρθε η ώρα να τιμήσεις τα όνειρά σου, να πολεμήσεις γι’ αυτά.

Το όνειρο είναι η πιο όμορφη απόδειξη της ανθρώπινης ύπαρξής σου. Μην αφήσεις κανέναν και τίποτα να στο στερήσει.