Κείμενο: Κατερίνα Τσιτούρα
Φιλόλογος


Ο θρύλος αναφέρει ότι εκείνη τη νύχτα το βιβλίο με τα παραμύθια σου έπεφτε απότομα από τα χέρια, αφού συνειδητοποιούσες με θλίψη πως το ευτυχισμένο τέλος δεν συνοδεύει αιωνίως τις σελίδες της μαγείας.Και οι άνθρωποι περνούσαν και έφευγαν από τη ζωή σου, καθώς εσύ έτρεμες να τους σφίξεις γερά στην αγκαλιά σου. Και αν ο θρύλος ταυτίζεται απλώς με την ανάγκη μας να ανακαλύψουμε ένα δράμα πίσω από κάθε ανήθικη συμπεριφορά; Αν τελικά εσύ ο ίδιος γύρισες την πλάτη σου στο φως επειδή πολύ απλά σε διασκεδάζει περισσότερο το σκοτάδι;Καθημερινές ιστορίες ανθρώπων που βρίσκονται δίπλα μας μα και τόσο μακριά μας…

Ξέρω… Εσύ δεν υποφέρεις από φοβία δέσμευσης… Για την ακρίβεια, είσαι ένας συναρπαστικός τύπος που έχεις οργανώσει στην εντέλεια κάθε δευτερόλεπτο της συγκινητικά ουσιώδους ζωής σου.

Το πρωί, θα ανοίξεις με δυσκολία τα εκφραστικά μα κάπως κενά από συναίσθημα μάτια σου και θα τεντώσεις νωχελικά το αγαλματένιο κορμί σου. Έπειτα θα κατευθυνθείς προς το μπάνιο, θα ρίξεις άφθονο νερό στο νόστιμο προσωπάκι σου ενώ για λίγα δευτερόλεπτα θα επεξεργαστείς με θαυμασμό το είδωλό σου στον καθρέφτη του επιφανειακού πεπρωμένου σου.

Όλα κυλούν όπως τα είχες υπολογίσει, σωστά; Η δουλίτσα σου, χρόνια τώρα στη θέση της. Να είναι καλά οι γονείς  δηλαδή γιατί εσύ χαρακτηρίζεσαι πολύ αντισυμβατικός για να προσαρμοστείς στη ρουτίνα του μέσου, βαρετού νεοέλληνα αλλά προφανώς όχι αρκετά για να διεκδικήσεις την ευτυχία σε ένα σκηνικό που ξεφεύγει από το τρίπτυχο κοκτέιλ-σεξ-ρακέτες.

Η δουλειά σου, στην οποία αναφερθήκαμε προηγουμένως, δεν απαιτεί βαρέα και ανθιυγιεινά ένσημα, για να είμαστε και απολύτως ειλικρινείς. Απλώς φοράς το καλοσιδερωμένο ροζ πουκάμισο- έχεις εισπράξει πολλάκις την φιλοφρόνηση ότι εναρμονίζεται πλήρως με τη μαυρισμένη από τον ήλιο επιδερμίδα σου, γι’ αυτό εξάλλου το προτιμάς- συνδυασμένο με το πανάκριβο μπλε υφασμάτινο παντελόνι(και φυσικά δεν ξόδεψες μια περιουσία για να το αγοράσεις… άλλο ένα προτέρημα των κενών καταφερτζήδων της κατηγορίας σου, καλοί στα παζάρια, φριχτοί στην αλήθεια) και κατευθύνεσαι στο γωνιακό γραφειάκι της εταιρείας.

Α παράπονο δεν έχεις… Ζάχαρη τη βγάζεις και εκει. Θα αστειευτείς, θα αναπτύξεις τις θεωρίες σου γύρω από την οικονομική κρίση καθώς λατρεύεις να γοητεύεις τους γύρω σου με το σπινθηροβόλο και, στην ανάγκη, επαναστατικό πνεύμα σου, θα φλερτάρεις την παντρεμένη συνάδελφο  προκειμένου να προσθέσεις την απαραίτητη πινελιά ίντριγκας στην καθημερινότητά σου, θα εργαστείς και λίγο- τόσο όσο απαιτείται για να δικαιολογήσεις το τελευταίο μοντέλο της i-phone και τις πολυήμερες διακοπές στη Μύκονο.

Αφού μοχθήσεις, λοιπόν, σκληρά για ένα κομμάτι τυρί ροκφορ, θα αφιερωθείς στην καλλιέργεια του πιο πολύτιμου θησαυρού σου, του εαυτού σου. Όχι, δεν είσαι από εκείνους που διατείνονται ότι η γνώση ισούται της δύναμης και γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο αντιλήφθηκες νωρίς ότι τα μεταπτυχιακά αποτελούν άχρηστη μόστρα ενώ οι κοιλιακοί του γυμναστηρίου σοφή επένδυση και απαραίτητο αξεσουάρ ενός ανασφαλούς τύπου που βολεύτηκε στην καλή του τύχη και τη βάφτισε ευτυχία.

Και έπειτα το βράδυ σου ανήκει ολοκληρωτικά. Ζεις και αναπνέεις για την επιβεβαίωση των γύρω σου, καθώς αυτή σαν πυροτέχνημα φωτίζει στιγμιαία τη ρηχή ύπαρξή σου. Βασικός κανόνας της ευφυούς φιλοσοφίας σου: Μην επενδύεις ποτέ στους άλλους, αντιμετώπισέ τους σαν ρόλους στην κωμωδία του έργου σου και αποχαιρέτησέ τους χωρίς ίχνος συναισθήματος, σαν ηθοποιούς που εκτέλεσαν το κομμάτι τους.

Και οι ερωτικές σχέσεις; Α όλα και όλα, προτιμάς τις σταθερές σχέσεις. Ξέρεις ποιες, έτσι; Εκείνες που προσφέρουν έναν ώμο να γύρεις τις περιόδους που ο Σούπερμαν κλειδώνεται στη σκοτεινή ντουλάπα των χιλιάδων φοβιών του και τα αποθέματα που στοιβάζονται στο σπίτι (τα αγόρασες για να μη ξεμείνεις σε περίπτωση παγκοσμίου πολέμου, είπαμε, είσαι οργανωτικός και έξυπνος, όχι αστεία) δεν στέκονται ικανά να γεμίσουν τη δεξαμενή της καλοζωισμένης μα τόσο άπληστης ψυχής σου.

Φυσικά, η απιστία βαφτίζεται δεύτερη φύση σου και εσύ έχεις καταφέρει, μάλιστα, να αναπτύξεις μια ολόκληρη θεωρία γύρω από την ανάγκη του ανθρώπου για ελεύθερη σεξουαλική έκφραση, αφού κατά βάθος θα ήθελες να σε θυμούνται ως εκείνον τον εκκεντρικό μποεμ τύπο και όχι σαν ένα απλό, καθόλου στυλάτο, γαϊδoύρι..

Ευτυχώς βέβαια, είναι τόσο εύκολο για την αφεντιά σου να εντοπίσει την επόμενη σύντροφο… Κοινωνικός και χιουμορίστας όπως είσαι, την πλησιάζεις με αέρα και φιλική διάθεση. Έπειτα την πιάνεις από το χέρι και τρέχετε μαζί σε ένα παράλληλο σύμπαν γεμάτο χαριτωμένους αστεϊσμούς , ανάλαφρες φιλοσοφίες και τη ξεγνοιασιά εκείνου του αιώνιου  έφηβου που αρνείται πεισματικά να μεγαλώσει. Και όλα θα ήταν τόσο όμορφα αν σταματούσαν εδώ,  ωστόσο, είπαμε, άγνωστη λέξη για εσένα ο αυθορμητισμός. Στο πρόγραμμα εντάσσονται όλες οι στιγμές της ζωής σου, ακόμη και η ανεμελιά. Στόχος, ένας, μοναδικός και καθόλα αξιοσέβαστος. Να εξασφαλίσεις τις ιδανικές συνθήκες, να μη χρειαστεί να κοπιάσεις και να ρισκάρεις, να κλείνεις την πόρτα και να σε περιμένει το μαξιλαράκι ασφαλείας, μια ανάσα από το λαχάνιασμα που προκαλεί η κούρσα στις λεωφόρους του τίποτα.

Και τα χρόνια κυλούν και εσύ εξακολουθείς να γυρεύεις την άψογη αναλογία κόστους-οφέλους, τα καινούργια ονόματα που θα γεμίσουν και άλλο την κενόδοξη ατζέντα των κατακτήσεων, τα παζάρια που θα ρίξουν τις τιμές των επώνυμων γυαλιών ηλίου.

Δεν ξέρω εαν κάποτε θα ξυπνήσεις για να αντιληφθείς ότι οι ανθρώπινες σχέσεις δεν αποτελούν μια ακόμη συναλλαγή, δεν γνωρίζω αν, τελικά, οι άνθρωποι της δικής σου κατηγορίας ξυπνάνε ποτέ από τον μακάριο μα εφιαλτικά ανούσιο ύπνο των εγωκεντρικών τους βλέψεων.

Και αν δεν είσαι ικανός να νιώσεις, ίσως γλιτώνεις τον πόνο, μα δεν αγγίζεις τα αστέρια. Στέκεσαι αιωνίως από κάτω, σε μια ξαπλώστρα, με το ποτό στο χέρι, να παλεύεις να ξεχωρίσεις ποιο από όλα θα κολλήσει στο πάζλ του βολέματος σου… Και , ενδεχομένως κάπου εκει να κρύβεται και το τίμημα. Ότι, τελικά , το πρόγραμμά σου δεν υπολόγισε κάτι,  πως οι ταξιδιώτες χωρίς ψυχή χάνουν και τον χάρτη που οδηγεί στην Ιθάκη…