Άρθρο: Δήμητρα Χριστοδούλου
Θεατρολόγος


Ένα ταξίδι στον Αμαζόνιο ήταν η αφορμή. Ένα ταξίδι ξεχωριστό για τον καθένα που βρέθηκε σε αυτήν τη θεατρική εμπειρία, απόλυτα μόνος κι αποκομμένος με τα ακουστικά στα αυτιά του. Ανάμεσα σε πολλούς άλλους, αλλά την ίδια στιγμή και χωρίς αυτούς.

Ξεκίνησε αφηγηματικά, θα έλεγε κανείς, και σταδιακά γινόσουν εσύ που ήσουν στον Αμαζόνιο, που χόρευες, που αγωνιούσες, που φοβόσουν, που ενθουσιαζόσουν, που θυμόσουν, που ξεχνούσες και πάντα έψαχνες κάτι να βρεις: Μια αρχή ή ένα τέλος. Την  ουσία, την ψυχή σου, την αλήθεια σου, τη θέση σου στον κόσμο. Σε ποιον κόσμο άραγε;

Όλα αυτά συνέβησαν στην σκηνή και «κυρίως» σε όσους βρέθηκαν συνταξιδιώτες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για την performance THE ENCOUNTER (η Συνάντηση) του Simon Mc Burney

Επρόκειτο για ένα ταξίδι ενός φωτογράφου του National Geographic, του Loren McIntyre, που βρέθηκε στον Αμαζόνιο συναντώντας μια φυλή, που αποτέλεσε επαγγελματική αρχικά πρόκληση. Για τους δικούς τους λόγους παρέμεινε μαζί τους, παρά τις αντιξοότητες ή τις δυσκολίες στη νέα ζωή του, παρ’ ότι πολλές φορές είχε την ευκαιρία να δραπετεύσει, να σωθεί. Κι ενώ σιγά σιγά όλο αυτό γίνεται ένα αληθινό ταξίδι προς την ελευθερία, η δέσμευση φαντάζει να είναι η επιστροφή σ έναν πολιτισμό όπου σώματα και μυαλά ασθμαίνοντας προσπαθούν να ακολουθήσουν και να διεκπεραιώσουν «υποχρεώσεις». Εκεί, ο χρόνος γίνεται άχρονος, δεν χρειάζονται πολλά για να ζεις και να επιβιώνεις, να χαίρεσαι, να αναπτύσσεις σχέσεις, να μαθαίνεις τη φύση και έτσι και τον εαυτό σου. Εκεί μιλιέται ακόμα η αρχαία γλώσσα, αυτή των ενστίκτων και της ψυχής.

Και ένα ακόμη παράδοξο, ότι όλο αυτό το ταξίδι γίνεται μέσω μιας αφήγησης με μέσα τελευταίας τεχνολογίας για να μας ταξιδέψει εκεί που ούτε παπούτσια και ρούχα δεν φορούν, κι εμείς να μπορούμε να το πιστέψουμε, να το ζήσουμε και να το ταξιδέψουμε.

Υπάρχουν κάποιοι φίλοι ακόμα λοιπόν ανάμεσά μας.

Σκηνοθεσία & Ερμηνεία: Simon McBurney
Συν-σκηνοθεσία: Kirsty Housley
Σκηνογραφία: Michael Levine
Σχεδιασμός Ήχου: Gareth Fry, Pete Malkin
Σχεδιασμός Φωτισμών: Paul Anderson
Προβολές: Will Duke
Βοηθός σκηνοθέτη: Jemima James
Εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα Amazon Beaming του Petru Popescu

*Παρουσιάστηκε στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από 1-3 Απριλίου.