Κείμενο: Μαρίνος Σκλαβουνάκης
Συγγραφέας


Από όλα τα μαθήματα που μου προσέφερε απλόχερα η ζωή  τίποτα δεν επέδρασε περισσότερο στο μυαλό και στην ψυχή μου όσο ο κινηματογράφος. Μου ήταν πάντα κατανοητό ότι όπως στον κινηματογράφο έτσι και στη ζωή ο άνθρωπος είναι καταδικασμένος να βλέπει τα πράγματα μόνο από μια οπτική γωνία. Όσες και αν αλλάξει δεν θα δει ποτέ την αλήθεια. άκουγα επίσης συνέχεια από μικρός εκφράσεις του τύπου : αυτή η ταινία είναι “βαριά”. Ειλικρινά ποτέ δεν το κατάλαβα και ούτε ποτέ το δέχτηκα. Για μένα η Τέχνη  δεν είναι ούτε θλιμμένη ούτε χαρούμενη. Είναι πάντα και τα δύο μαζί ταυτόχρονα.  Μέσα από τη σκληρή επίγνωση μιας ανακάλυψης ξεπροβάλει πάντα μια βαθιά ικανοποίηση.

Σκέφτηκα να σας μεταφέρω μερικές στιγμές από αυτές παρόλο που ξέρω ότι η κατανόηση έρχεται στους ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο.

mv5bmtrjowmxywitntbios00mwfkltk4ywqtntq1nzqyywiynzq3xkeyxkfqcgdeqxvymtqxnzmzndi-_v1_uy268_cr40182268_al_Νεαρός ακόμα τότε όταν βγήκε το Brazil του Terry Gilliam αισθάνθηκα ότι είδα το μέλλον….και μελαγχόλησα…Κανείς σήμερα δεν μπορεί να πει ότι δεν ήταν προφητικό.

mv5bmjezodk0nzi0nv5bml5banbnxkftztgwmjmynzk4mje-_v1_uy268_cr70182268_al_   Από το Au Hazard baltazar έμαθα για την σκληρή μοίρα του ανθρώπινου είδους. Μπορούμε κάποιες στιγμές να δούμε την μοίρα μας αλλά δεν έχουμε την δύναμη να την αλλάξουμε.indexΑπό το Uberto D  έμαθα ότι όσο άσχημα και να είναι τα πράγματα στη ζωή οφείλεις να προσπαθείς.

220px-latalanteΑπό την Αταλάντη έμαθα ότι όσο ερωτευμένος και να είσαι αν θέλεις να μείνεις με κάποιον θα πρέπει να γνωρίζεις  διαφορα πράγματα για το  πρακτικό μέρος της σχέσης. Μικρά και ασήμαντα προβλήματα πρέπει να λυθούν. Η ταινία αφορά δύο εραστές που αναζητούν μεγαλύτερα πράγματα αλλα στο τέλος θα επιστρέψουν ο ένας στον άλλο.sarabandΑπό τη Saraband  προβληματίστηκα πολύ πάνω στις εγωιστικές σχέσεις. Κατανόησα ότι τοποθετούμε τις απαιτήσεις του εγώ πάνω από την ανάγκη μας για ευτυχία.220px-ordetposterΜε το Ordet έμαθα για τα διαφορετικά είδη και βάθη της  πίστης. Έμαθα επίσης ότι το Δόγμα δεν έχει νόημα χωρίς την πίστη, ενώ  η πίστη δεν χρειάζεται το Δόγμα.sacrifice-andrei-tarkovskyΜε τη Θυσία του Ταρκόφσκυ  εμαθα για την δυναμη της θυσίας και της αφοσιωσης.rashomon_sp2Με το Rashomon  του Akira kurosawa εμαθα ότι πρεπει να αμφισβητεις ακόμα και αυτό που εχεις δει και νομιζεις για αληθινο.large_np9jw14iaal7y40vkvkakixamduΜε το Harold and Maude έμαθα την ανάγκη να ζει κανείς την κάθε του στιγμή χωριστά από τις άλλες.361db7b43dc94fc45de2ee0277ada429Τέλος από το Being There του Hal Ashby συλλογίστηκα πάνω στην ανθρώπινη σκέψη την πολιτική και  τις διασημότητες.