Άρθρο: Δημήτρης Πετρούνιας
Μαθηματικός- Ψυχολόγος
Ιδρυτής του Science Arena

επιμέλεια: Κωνσταντίνος Χασαπλαδάκης
φιλόλογος


Ήδη βρισκόμαστε στις πρώτες ώρες του νέου έτους κι εγώ εδώ τηρώ ευλαβικά εκείνα τα «θέλω» μου που με κρατούν στην συναισθηματική εγρήγορση μου. Ενώ ο κέρσορας χοροπηδάει ανυπόμονα στην οθόνη, ο κόσμος σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη φοράει τα καλά του ρούχα και το ακόμα καλύτερο πρόσωπο του έτσι ώστε ακόμα και για λίγα λεπτά να ακολουθήσει  το πρότυπο του σωστού και εύχαρου που επιτάσει η μέρα. Ίσως είναι από τις λίγες στιγμές μέσα στις 365 μέρες όπου δεν υφίσταται κανένας διαχωρισμός, είτε πολιτισμικός είτε ταξικός. Όλοι «φοράνε» το ίδιο χαμόγελο και γίνονται οι έμποροι ελπίδας λίγων λεπτών .

Οι ευχές, ως προς την υλοποίηση των επιθυμιών, με οδηγεί στο να μνημονεύσω την ρήση του Νίτσε που με σοφία είχε αναφέρει ότι μας συναρπάζουν περισσότερο οι ίδιες οι επιθυμίες μας παρά το αντικείμενό τους. Ανακαλέστε την μνήμη σας τώρα και πείτε μου πόσες φορές ακούσατε ευχές για την ειρήνη, την αγάπη στον συνάνθρωπο, την αλληλεγγύη κ.α.. Εικάζω πως  χάσατε το μέτρημα. Η έννοια της αγάπης και της αλληλεγγύης κοσμούν κάθε μας εορταστική φράση, όμως σχεδόν ποτέ δεν κάνουμε κάτι ώστε η ευχή να γίνει υλοποίηση. Έχουμε μάθει να «ματώνουμε» για την πραγμάτωση των δικών μας εγωιστικών προσδοκιών και δεν λαμβάνουμε υπόψιν μας πως είμαστε η ίδια η κοινωνία κι όχι μέρος της. Η έννοια της αγάπης είναι διάχυτη παντού όμως μοιάζει κίβδηλη όταν ο καθένας μας μένει στον λόγο και όχι στην πράξη. Η προσωπική μου στιγμιαία ανάταση είναι επειδή ως αναγνώστη σε κάνω κοινωνό του προβληματισμού μου και προσδοκώ σήμερα να δώσεις αγάπη και όχι απλά να την πεις…

Κλείνοντας θα αναφερθώ στην αρχή της ανθρώπινης φύσης που δεν είναι άλλη από την επιθυμία να σε εκτιμούν και να εκτιμάς. Ως ελεύθερη μετάφραση να αγαπάς αληθινά, για να σε αγαπούν αληθινά . . .

Καλή μας χρονιά !