Συντάκτρια: Αλεξάνδρα Μέριανου
Φοιτήτρια Θεατρολογίας


Το άριστα 10 είναι για τον Θεό, το 9 για μένα και όλοι οι υπόλοιποι από 8 και κάτω. Αυτή ήταν η φράση που μου ήρθε στο μυαλό βλέποντας αυτή την ταινία και προσπαθώντας να ψυχολογήσω τους δύο πρωταγωνιστές. Η ταινία αφορά την πορεία φοίτησης ενός νεαρού ντράμερ της jazz σε μια από τις καλύτερες μουσικές σχολές. Από τη φύση του φιλόδοξος, επίμονος και αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει, έρχεται η ώρα που πρέπει να αντιμετωπίσει τον αυστηρότερο κριτή του. Ο απαιτητικός καθηγητής και μαέστρος της μπάντας, ασκεί μια τρομερή πίεση στους νεαρούς μουσικούς ώστε να αποδώσουν το καλύτερο τους εαυτό. Ο προσβλητικός πολλές φορές τρόπος πεισμώνει ακόμα πιο πολύ τον νεαρό ντράμερ, να κατακτήσει τη θέση του στη μπάντα.

Πρόκειται για δύο ολοκληρωμένους χαρακτήρες και τρομερά καλοδουλεμένους. Από τη μία ο θεατής μπορεί να δικαιολογήσει την άσχημη πολλές φορές συμπεριφορά του καθηγητή, αλλά και να καταλάβει το πείσμα του νεαρού. Η αμφίδρομη σχέση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα τους είναι καταλυτική και για τους δύο. Ο ένας είναι ο άγγελος και ο δαίμονας του άλλου. Αλληλοεξαρτώνται εξαιτίας της δύναμης που ασκούν μεταξύ τους. Κατά τη διάρκεια της ταινίας και οι δύο πρωταγωνιστές περνούν μια περίοδο απομόνωσης, η οποία αντιστοιχεί στην χαλάρωση του πνεύματος τους και στην αποφόρτιση της πίεσης που υπόκεινται. Έτσι οδηγούμαστε στο φινάλε της ταινίας, όπου κατ’ εμέ οδηγεί στην απόλυτη κάθαρση. Ο κόπος των δύο πρωταγωνιστών ανταμείβετε. Ο καθένας από αυτούς κατακτά αυτό που επιθυμούσε.

Η κάθε σκηνή ξεχωριστά, έχει η δική της βαρύτητα και σπουδαιότητα. Mέσα από αυτή την ταινία φαίνεται ο πραγματικός κόπος και πόνος που υπάρχει πίσω από τη μουσική. Η οποιαδήποτε μορφή τέχνης μπορεί να προσφέρει χαρά, ανακούφιση ή αδιαφορία. Είναι δύσκολο όμως να καταλάβει ο καθένας το πάθος για αυτήν. Ο νεαρός ντράμερ είναι ικανός να ματώσει για να πετύχει το όνειρο του. Πολεμάει τις αδυναμίες του και ξεπερνάει τις αντοχές το εαυτού του, γιατί κανένα όνειρο και καμία καριέρα δεν έρχεται έτσι απλά, να σου χτυπήσει την πόρτα.

Mια σπουδαία ταινία που σου δίνει τροφή για σκέψη. Φυσικά δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το ταλέντο του νεαρού ηθοποιού Miles Teller, καθώς και η σπουδαία ερμηνεία του J.K. Simmons. Εξαιρετική ήταν μάλιστα και η μουσική που μπορεί να εκτιμηθεί από τους περισσότερους, ακόμα και δεν είναι λάτρεις της jazz.

There are no two words in the English language more harmful than “good job”