Άρθρο: Χαράλαμπος Δεπάστας
Κοινωνικός Λειτουργός

Επιμέλεια: Στέλλα Πυρένη
Φιλόλογος


Το Σύνταγμα είναι ο υπέρτατος θεμελιώδης νόμος του κράτους, της ελληνικής πολιτείας. Έχει θεσπιστεί, ώστε οι νόμοι του να τηρούνται, να μην υπάρχει αναρχία από τους πολίτες και να λειτουργεί εύρυθμα η κοινωνία. Οι παραβάτες διώκονται ποινικά και τιμωρούνται, καθώς διαταράσσουν την κοινωνική ευημερία.

Η παιδεία της χώρας μας υστερούσε και συνεχίζει να υστερεί σε πολλά. Θα ήθελα, λοιπόν, να εστιάσω και να καυτηριάσω σε αυτό μου το άρθρο το περίφημο «Δωρεάν Παιδεία» που υπάρχει σαν καραμέλα σε πολλά χείλη.

Στο Σύνταγμά μας λοιπόν (Άρθρο 16. Παράγραφος 4. του Ελληνικού Συντάγματος) θεσπίζεται ότι: «Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της σε όλα τα κρατικά εκπαιδευτήρια. Το κράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία ανάλογα με τις ικανότητές τους».

Απλά θυμίζω: Βιβλία βασικής ύλης που αναγκάζονται μαθητές – φοιτητές να αγοράζουν, σημειώσεις (συνήθως φωτοτυπημένες), συμπληρωματικά βιβλία, συγκεκριμένα τετράδια, εγχειρίδια, βοηθήματα, χάρακες, τρίγωνα, τετράγωνα, πινέλα, φλογέρες κτλ.. Μαθήματα και εργασίες, στα οποία η ύπαρξη Η/Υ και ίντερνετ θεωρείται πλέον απλά δεδομένη, χωρίς καν να είναι. Προγράμματα Η/Υ που πρέπει να χρησιμοποιήσεις για εργασίες και άλλα πάρα πολλά παραδείγματα. Η ύπαρξη όλων αυτών είναι απαραίτητη και αναφερόμαστε σε αρκετά σημαντικά ποσά που επιβαρύνουν επιπλέον τον γονέα. Αν επεκταθούμε και στις ανάγκες ενός σπουδαστή τα ποσά θα πολλαπλασιαστούν. Πραγματικά, παραπάνω αναφέρω μόνο κάποια από τα βασικά. Οι προεκτάσεις του θέματος είναι τεράστιες. Οπότε, οφείλουμε να ομιλούμε για «Δωρεάν Παιδεία»;

Παραθέτω έναν πρόσφατο, σύντομο, φανταστικό αλλά όχι απίθανο προβληματισμό: «Στην Ελλάδα του 2017 εργάζομαι και με χίλιες δυο περικοπές ο μισθός μου φτάνει τα 1.300 ευρώ (στην σούπερ καλύτερη περίπτωση). Η γυναίκα μου προσφάτως έχασε τη δουλειά της. Ο μικρός φέτος θα δώσει πανελλήνιες, οπότε πρέπει να τον βοηθήσουμε γράφοντάς τον σε φροντιστήριο. Ο μεγάλος πέρασε στα Ιωάννινα φιλόλογος. Ευτυχώς δεν έχουμε ενοίκιο. Τι κάνουμε;». Τροφή για σκέψη…

Κλείνω τη στήλη μου με το παρακάτω άρθρο του Συντάγματος (Άρθρο 16. Παράγραφος 2. του Ελληνικού Συντάγματος): «Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελευθέρους και υπευθύνους πολίτες». Τα συμπεράσματα δικά σας…