Άρθρο: Μαρίνος Σκλαβουνάκης
Συγγραφέας

Επιμέλεια: Στέλλα Πυρένη
Φιλόλογος


«Forbidden Games» (1952)
Σκηνοθεσία: Ρενέ Κλεμέντ

To «Forbidden Games» (1952), είναι μια ταινία που δεν θα μπορούσε να γραφτεί στην εποχή μας εξαιτίας της αθωότητάς της αλλά και του κυνισμού που διακατέχει τα χρόνια τούτα. Εδώ έχουμε μια ταινία για δύο παιδιά που χρησιμοποιούν τη δύναμη της φαντασίας και αρνούνται να αντιμετωπίσουν τον θάνατο σε μια περίοδο πολέμου. Προστατεύουν την αθωότητα τους σκαρφιζόμενοι παιχνίδια για να αντιμετωπίσουν τον πόνο. Προφανώς η ταινία κυνηγήθηκε για τον ίδιο λόγο. Επειδή δείχνει παιδιά να εφευρίσκουν ευτυχία εκεί που δεν θα έπρεπε να υπάρχει.

Η σχέση των δύο παιδιών είναι πολύ αγνή και απλή, τόσο που για να την αναγνωρίσεις ως τέτοια θα πρέπει να επιστρέψεις στην παιδική σου ηλικία. Η μικρή κοπέλα δεν έχει επεξεργαστεί ακόμα τον θάνατο των γονιών της. Θάβοντας το σκύλο της και άλλα ζώα στον μύλο, την συνεπαίρνει τόσο η ιδέα του θανάτου, ώστε αρχίζουν με τον μικρό φίλο της να θάβουν τα πάντα, από ποντικούς μέχρι σπασμένα πιάτα. Σε κάποιο σημείο που βρίσκονται στο δωμάτιο τους και διαβάζουν, ο Μάικλ σκοτώνει με το στιλό μια κατσαρίδα. «Μην την σκοτώσεις» φωνάζει η Πολέτ κλαίγοντας και ο Μάικλ λέει: «δεν το έκανα εγώ η βόμβα το έκανε». Αυτή είναι και η πιο αινιγματική σκηνή της ταινίας που προκαλεί τη σκέψη και επιδέχεται πολλές ερμηνείες.

Η ομορφιά της ταινίας βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν συμβιβάζεται σε δύο πράγματα, στην αθωότητα των παιδιών και στην φρίκη του πολέμου. Το πρόσωπο της μικρής κοπέλας γίνεται ένας καθρέπτης που αρνείται όμως να αντανακλάσει αυτό που είναι στην άλλη μεριά.

Παρόλη την υπόθεση η ταινία δεν γίνεται καθόλου μελό, αφού προτιμάει να παρατηρήσει τα συναισθήματα, παρά να τα προκαλέσει. Η ταινία είναι αστεία όσο και θλιμμένη και δεν προσπαθεί να μιλήσει εκ μέρους των παιδιών. Ο θρήνος της Πολέτ για τους γονείς της είναι σιωπηλός και δεν εκφράζεται ποτέ. Με την βοήθεια του φίλου της που την αγαπάει θα σκεπάσει τον θρήνο με ένα μακάβριο παιχνίδι που κανένας ενήλικος δεν μπορεί να συλλάβει ή να καταλάβει.