Άρθρο: Περσεφόνη Καλαμπόγια
Ψυχολόγος


3…2…1…

Το πιστόλι έχει ηχήσει, η κούρσα ξεκινάει. Τρέξε όσο πιο γρήγορα μπορείς, μακριά από ότι σε κρατάει δέσμιο στο παρελθόν. Πάρε βαθιά ανάσα και κατάκτησε το παρόν και το μέλλον σου! Κλείσε πονηρά το μάτι σε όποιον προσπαθεί να σου βάλει τρικλοποδιά. Μήπως είσαι εσύ ο πραγματικός εχθρός σου;

Πολλές φορές είναι καλό να θρηνήσεις τις απώλειες του παρελθόντος σου και να ζήσεις το μαύρο του προτού πάρεις την ώθηση να «πετάξεις» στο μετά του μέλλοντός σου. Μπορείς, αν θες να το βιώσεις χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις σου. Περιεργάσου το, αφουγκράσου και φύλαξε  αυτές τις μυρωδιές, που μπορούν να σε οδηγήσουν στο καταφύγιο σου. Εκεί, που πάντα έβρισκες την αγκαλά που χρειαζόσουν.

Πρόσεξε όμως μην πέσεις στην παγίδα! Οι μηχανισμοί άμυνας που ενεργοποιούνται προκειμένου να ξεχάσεις ένα γεγονός που σε έχει τραυματίσει, είναι αρκετά πιθανό να οδηγήσουν σε μια εξιδανίκευση του τότε, δημιουργώντας ένα αίσθημα νοσταλγίας των λίγων εκείνων καλών στιγμών. Χάνεις τη μπάλα, μπερδεύεσαι και εύκολα μπλέκεις το κουβάρι  χωρίς να το καταλάβεις. Ο κίνδυνος να σε παρασύρει το ρεύμα παραμονεύει αλλά το «εκεί και τότε» είναι ήδη γραμμένο και πλέον δε γίνεται πιο όμορφο.

Μην αφήσεις το «τότε» να κυριεύσει το «τώρα» σου. Φυσικά και μπορείς να μάθεις από αυτό, αλλά να θυμάσαι ότι είναι ανούσιο να κατηγορείς τον εαυτό σου για ό,τι θα μπορούσες να έχεις κάνεις διαφορετικά. Κλείδωσε το συρτάρι του παρελθόντος, δεν ανήκεις πλέον εκεί. Κοίταξε κατάματα το τώρα σου και άφησε το μετά να σε παρασύρει σε ένα άγνωστο, γεμάτο μυστήριο αύριο.

«Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επιλέγω να γίνω» έλεγε ο Jung. Τι επιλέγεις, λοιπόν, να γίνεις από εδώ και στο εξής; Ακόμα και η πιο τρελή σου φαντασίωση μπορεί να γίνει πράξη, αρκεί η θέληση να ξεπερνάει το φόβο σου. Τα εμπόδια στο δρόμο δε μπορούν να μπουν από κανέναν παρά μόνο από εσένα που δε σε εμπιστεύεσαι αρκετά. Σκέψου ότι αν η επιθυμία σου είναι αρκετά έντονη, είναι ικανή να μετατρέψει το μαύρο σε γκρι και γιατί όχι, σε ένα λευκό έτοιμο να αποτυπώσεις πάνω του όποιο όνειρο κρατάς κρυφό.

 Η κούρσα συνεχίζεται και ο δρόμος έχει ζωγραφισμένα βέλη που δείχνουν μπροστά. Εμπιστεύσου τον… Τα εμπόδια σίγουρα θα εμφανιστούν αλλά είσαι σίγουρος ότι προτιμάς μια μονότονη διαδρομή; Και μην ξεχνάς, η εξερεύνηση του αύριο ξεκινάει τώρα.

«Δε μπορείς να κολυμπήσεις για νέους ορίζοντες, εάν δε βρεις πρώτα το κουράγιο να αφήσεις από τα μάτια σου την ακτή» William Faulkner