Άρθρο: Χαράλαμπος Δεπάστας
Κοινωνικός Λειτουργός

Επιμέλεια: Στέλλα Πυρένη
Φιλόλογος


Η χώρα μας παρουσιάζει από τα πιο χαμηλά επίπεδα θνησιμότητας μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα χρόνια νοσήματα, ταυτόχρονα όμως έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά οδικών τροχαίων ατυχημάτων. Τα ατυχήματα αυτά εκτός από την ανθρώπινη τραγωδία, έχουν ένα πολύ σημαντικό κοινωνικοοικονομικό κόστος.

Είναι γεγονός πως έχουν πραγματοποιηθεί προσπάθειες από την πλευρά της χώρας μας για την μείωση του φαινομένου των οδικών τροχαίων ατυχημάτων, με τις ενέργειες αυτές να εστιάζονται στον εκσυγχρονισμό των οδικών δικτύων, στην αύξηση των ελέγχων για την κατανάλωση αλκοόλ από τους οδηγούς, καθώς και στην αύξηση των τεχνικών ελέγχων των οχημάτων, ενώ ακόμα έγιναν και κάποιες προσπάθειες βελτίωσης της διαδικασίας απόκτησης αδειών οδήγησης. Οι προσπάθειες αυτές, ωστόσο, είναι προφανές πως πρέπει να συνεχιστούν και να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο.

Το θέμα πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων αποτελεί μείζον ζήτημα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την Κομισιόν κάθε χρόνο 25.000 περίπου πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο. Αν και οι θάνατοι από οδικά ατυχήματα αντιπροσωπεύουν μόλις ένα μικρό ποσοστό των συνολικών θανάτων, αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου σε ηλικίες μικρότερες των 40 ετών στις ανεπτυγμένες χώρες.

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο περίπου ένα «κεφαλοχώρι» σβήνει στην άσφαλτο. Περίπου 800 συμπατριώτες μας χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια την Πρόληψη και Μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων. Από την άλλη στη Σουηδία, μια χώρα πληθυσμιακά σχεδόν ισάριθμη με τη χώρα μας, ο αριθμός των νεκρών Σουηδών στους παγωμένους σουηδικούς δρόμους πέρσι ήταν λιγότεροι από 300! Αυτός είναι και ο λόγος που το περίφημο… όραμά τους φέρει το όνομα Vision Zero διότι στοχεύουν και πλησιάζουν την εκμηδένιση.

Οι τραυματισμοί από τροχαία ατυχήματα μπορούν να προληφθούν, με την προϋπόθεση να αντιμετωπιστούν ως ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας και οι κυβερνήσεις και οι λοιποί φορείς που εμπλέκονται να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες στοχεύοντας την ΠΡΟΛΗΨΗ. Οι χώρες που έχουν επιτύχει τη μεγαλύτερη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, κινητοποίησαν πολλούς και διαφορετικούς φορείς όπως την κυβέρνηση, τους πολίτες και βιομηχανίες, ενώ παράλληλα πραγματοποίησαν συντονισμένα προγράμματα έρευνας, με στόχο να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν την οδική ασφάλεια.

Τέλος, επισημαίνοντας ότι η καρδιά της τουριστικής περιόδου για τη χώρα μας πλησιάζει και εκατομμύρια τουρίστες έχουν ήδη επισκεφτεί, επισκέπτονται και θα επισκεφτούν και φέτος την ελληνική γη, αξίζει να τονιστεί πως, σύμφωνα με έρευνες, οι ξένοι οδηγοί παρουσιάζουν πολύ περισσότερες πιθανότητες πραγματοποίησης τροχαίου ατυχήματος από τους ντόπιους κατοίκους.