Άρθρο: Άννα Ζανιδάκη
Συγγραφέας

Επιμέλεια: Στέλλα Πυρένη
Φιλόλογος


Όλοι έχουμε κάποιον που κάνει τους άλλους να μην υπάρχουν.

Σοφά και ολόσωστα αυτά τα λόγια, αυτά τα λόγια ψυχής επιτρέψτε μου να πω. Είναι φράσεις που βγαίνουν από κείνα τα στόματα που έχουν γευτεί πικρά ποτήρια, φαρμάκια, δηλητήρια επικαλυμμένα και συγκεκαλυμμένα με δόσεις ανακρίβειας, αναλήθειας, κομμάτια εγωισμού και σπαραξικάρδια λογύδρια αγάπης και πόνου που δε δέχθηκαν την προσωπικότητα του συντρόφου τους και την κατατεμάχισαν σε ελάχιστα πλέον σκονίδια, αφού ο ιστός της αράχνης που οι ίδιοι ύφαναν ποικιλότροπα και ποικιλόχρωμα διευθετήθηκε σύμφωνα πάντα με τα δικό τους ουράνιο τόξο το οποίο δε χωρούσε να συνυπάρξουν τα χρώματα του φωτός, της λάμψης, παρά της κατήφειας, της στενοχώριας, του πεσιμισμού και του θολωμένου μυαλού.

Κυρίαρχος και επιβλητικός μέντορας στο σχεδιασμό και στον προγραμματισμό όλων των σχεδίων και των πλάνων ζωής απομένει ο ένας και μοναδικός παραλογισμός.

Αυτός που διακατέχει με το πέρασμα του χρόνου τον έναν ή τον άλλον, τα εμμονικά συμπλέγματα, διαπλεκόμενα και αναφαίρετα της κατωτερότητας και της μείωσης δυναμικότητος του χαρακτήρος, ο οποίος θα έπρεπε να επιβληθεί, παρά να προσληφθεί από ανίατους και αγιάτρευτους παράγοντες θλίψης, κατάθλιψης, απογοήτευσης και παραγκωνισμού των θέλω που δικαιωματικά ανήκουν στον καθένα από εμάς και είναι ωφέλιμο να ταχθούμε υπέρ αυτών.

Σε όλα αυτά τα συναισθήματα, τις αποδοχές και τις παραδοχές, καταλυτικός και καθοριστικός παράγοντας είναι η επανατοποθέτηση του ίδιου μας του εαυτού μέσα από τα μάτια ενός τρίτου. Είναι ένας άλλος εαυτός, ένα άλλο άτομο που θα δει βαθιά στην ψυχή μας, θα βάλει εκείνες τις συντεταγμένες που στοχεύουν στην αρμονία της σκέψης και τη γαλήνευση της ψυχής μας.

Θα καταφέρει να μας απεγκλωβίσει, να διαδραματίσει εκείνον το καθοριστικό και καθηλωτικό ρόλο της απόλυτης εμπιστοσύνης που θα μας εμπνεύσει, καθώς θα φανερώσει την αληθινή του υπόσταση, την αλήθεια του.

Μια αλήθεια που θα παίξει τον πρωτεύοντα και σημαντικότατο ρόλο στο να αφεθούμε και να δούμε πως και για μας υπάρχει αυτή η χαρά, η ειλικρίνεια, η εμπιστοσύνη, η αξία που εμείς οι ίδιοι αποπνέουμε για τους ίδιους μας τους εαυτούς και που άλλοι εσκεμμένα και από δικές τους ανασφάλειες, κατέταξαν ενάντια και απέναντί μας.

Μα σαν υπάρχει εκείνο το άτομο στη ζωή μας μπροστά στο οποίο οι πάντες και τα πάντα ωχριούν, να είστε σίγουροι πως ήρθε και η ώρα και για μας, για όλους, να λάμψει το φως της ελπίδας, της αγάπης, της συμπόρευσης και της αγόρευσής του στο δικό μας «φύλακα άγγελο».