Άρθρο: Αλέξια Σταμάτη
Δημοσιογράφος

Επιμέλεια: Στέλλα Πυρένη
Φιλόλογος


Ένα θέατρο που ανασταίνεται μέσα απ’ την πέτρα. Κοιμάται το χειμώνα, βυθίζεται στο σκοτάδι των βράχων για να αναγεννηθεί και να φωτίσει ξανά την άνοιξη. Κρύβεται κάθε χρόνο μέχρι οι προβολείς να ανάψουν ξανά και το παλιό νταμάρι «Αίμος» της Πετρούπολης να πάρει χρώμα και ζωή απ’ τη μουσική, τους θεατρικούς διαλόγους και τα χειροκροτήματα. Εκεί ψηλά στη Δυτική Αττική. Στο θέατρο Πέτρας.

34 χρόνια γιορτής. Το 1983 για πρώτη φορά ο πολιτισμός βρήκε μια ανοιχτή, φιλόξενη στέγη για να ανθίσει στον Δήμο Πετρούπολης, να αναβαθμίσει το Δυτικό κόσμο και να προσελκύσει θεατές από όλη την Αθήνα και όχι μόνο. Με πρόταση του Μίνωα Βολανάκη και αποδοχή του δημάρχου Νίκου Παξιμαδά, η πέτρα μετατράπηκε σε ανθό της τέχνης. Ο χώρος ξεκίνησε να λειτουργεί με τις γιορτές των Βράχων που συνδιοργανώθηκαν από τους Δήμους Πετρούπολης, Ιλίου, Αγ. Αναργύρων και Καματερού, εξελίχθηκε και αναδείχτηκε με τη διοργάνωση «Αθήνα – Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης» το 1985 και μέσα απ’ την παρουσίαση σπουδαίων θεατρικών έργων, μουσικών εκδηλώσεων αλλά και τη φιλοξενία καλλιτεχνών διεθνούς εμβέλειας απέκτησε σταδιακά τη σημερινή του μορφή. Έτσι από το 2003 το επιβλητικό πέτρινο θέατρο έδωσε πνοή σε ένα πραγματικά ξεχωριστό φεστιβάλ που καθιερώθηκε ως Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας.

Ένα ξεχωριστό φεστιβάλ σε ένα ξεχωριστό θέατρο. Γιατί παραμένει μοναδικό στο πέρασμα των χρόνων; Για την ατμοσφαιρικότητά του. Για το μαγευτικό δέος που αποπνέει η πέτρα που τυλίγει και εξουσιάζει τη μεγάλη σκηνή «Μίνως Βολανάκης», από το 1995 και ύστερα, όταν αυτή κατασκευάστηκε. Ίσως ακόμη το θέατρο αυτό μέσα απ’ τη λιτή και συνάμα περίτεχνη δομή και αρχιτεκτονική του να σηματοδοτεί ένα ταξίδι στο χρόνο, μια γλυκιά αναδρομή στην αρχαιότητα, η οποία βρίσκεται πάντα πρωταγωνίστρια μέσα από τις παραστάσεις αρχαίου δράματος και αρχαίας κωμωδίας που ανεβαίνουν στην Πέτρα.

Τα μπαλέτα Μπολσόι της Μόσχας, η όπερα της Σόφιας και η φιλαρμονική της Βόννης είναι μόλις μια μικρή γεύση από το ποιοτικά μοναδικό, διεθνές πολιτιστικό σεντόνι που ξετυλίγεται από το παρελθόν πάνω στο βράχο της Πετρούπολης. Όσο μεγαλοπρεπές, όμως, κι αν φαντάζει το Θέατρο, ιδίως για τους δημότες της Πετρούπολης που το αγαπούν, άλλο τόσο μέσα από την επιβλητικότητά του αναδύεται η απλότητα και η αυθεντικότητά του. Κι αυτό γιατί αντιστέκεται στην επιλογή καθαρά εμπορικών, κερδοφόρων συναυλιών και θεατρικών έργων, διατηρεί αναλλοίωτη την ποιότητα και εξακολουθεί να στηρίζει τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, το Δημοτικό Ωδείο και τη Δραματική σχολή αλλά και καλλιτεχνικά δρώμενα που πλαισιώνονται από ερασιτεχνικά μουσικοχορευτικά, θεατρικά ή και εικαστικά τμήματα του Δήμου.

Η οικονομική κρίση και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος δε θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν την ποσότητα και την επιλογή των εκδηλώσεων αλλά και τη γενικότερη αριθμητική προσέλευση του κοινού. Όμως η «Πέτρα» δε λυγίζει και το κοινό εξακολουθεί να τη στηρίζει αδιάκοπα, διατηρώντας αμείωτο το πολιτιστικό του ενδιαφέρον. 4000 θέσεις θεατών. Και όμως στις περισσότερες συναυλίες και παραστάσεις η πέτρινη γούβα κατακλύζεται από ένθερμους θεατές. Όρθιοι μπροστά στη σκηνή, στριμωχτά ο ένας πλάι στον άλλο στα καθίσματα, αρκετοί διεκδικούν μια θέση στα σκαλάκια και άλλοι σκαρφαλώνουν ακόμη και στο βράχο, στο πιο ψηλό σημείο του θεάτρου, για να νιώσουν με όποιο τρόπο μπορούν τον παλμό, να βιώσουν τη μαγεία της πέτρας, να ακούσουν τη μουσική, να αγγίξουν το έργο και να τους αγγίξει.

Την ίδια στιγμή που το ραντεβού με την ποιότητα και την παράδοση ανανεώνεται κάθε χρόνο, η έμπνευση, η αισθητική και η πολιτιστική δημιουργία παραμένουν αξίες αδιάκοπες και αναλλοίωτες, στέκονται αγέρωχες και κρυφοκοιτούν μέσα απ’ την Πέτρα!

Το πρόγραμμα του Θεάτρου για το καλοκαίρι του 2017 μπορείτε να το βρείτε εδώ.