Άρθρο: Τιμόκλεια Παναγοπούλου
Ψυχολόγος

Επιμέλεια: Στέλλα Πυρένη
Φιλόλογος


Η οριακή διαταραχή της προσωπικότητας (BPD) είναι μια διαταραχή προσωπικότητας που έχει να κάνει με την διάθεση και τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο αλληλεπιδρά με άλλους. Αποτελεί  την πιο αναγνωρισμένη διαταραχή προσωπικότητας.

Σε γενικές γραμμές, κάποιος με διαταραχή προσωπικότητας θα διαφέρει σημαντικά από έναν μέσο άνθρωπο σε σχέση με το πώς σκέφτεται, αντιλαμβάνεται, αισθάνεται ή σχετίζεται με άλλους.

Συμπτώματα:                                               

Τα συμπτώματα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας (BPD) μπορούν να ομαδοποιηθούν σε τέσσερις βασικούς τομείς:

  • συναισθηματική αστάθεια – ο ψυχολογικός όρος καλείται «συναισθηματική               δυσλειτουργία»
  • διαταραγμένες μορφές σκέψης ή αντίληψης – («γνωσιακές στρεβλώσεις» ή «αντιληπτικές στρεβλώσεις»)
  • παρορμητική συμπεριφορά
  • έντονες αλλά ασταθείς σχέσεις με άλλους

Τα συμπτώματα μιας διαταραχής προσωπικότητας μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και συνήθως εμφανίζονται στην εφηβεία.

Αιτίες της Οριακής Διαταραχής Προσωπικότητας

Οι αιτίες της συγκεκριμένης διαταραχής είναι ασαφείς. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες διαταραχές, η BPD φαίνεται να προκύπτει από ένα συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Οι τραυματικές εμπειρίες που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας φαίνεται να συνδέονται με την ανάπτυξη της  Οριακής Διαταραχής Προσωπικότητας. Πολλοί άνθρωποι με BPD είναι πιθανό να έχουν υποστεί γονική παραμέληση, σωματική, σεξουαλική ή συναισθηματική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας.

Θεραπεία:

Πολλοί άνθρωποι με BPD μπορούν να επωφεληθούν από ψυχολογική ή ιατρική θεραπεία. Η ψυχολογική  στήριξη μπορεί να περιλαμβάνει μια σειρά από ατομικές ή ομαδικές ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες (ψυχοθεραπεία) που πραγματοποιούνται από επαγγελματίες ψυχολόγους. Με την πάροδο του χρόνο και την θεραπεία αρκετοί καταφέρνουν να διαχειριστούν τα συμπτώματα τους, ακόμα και να τα εξαλείψουν.


Προτεινόμενη Βιβλιογραφία:

Zoccolillo, M., Pickles, A.,  Quinton, D. & Rutter, M. (1992). The outcome of childhood conduct disorder: implications for defining adult personality disorder and conduct disorder. Psychological Medicine 22(4), 971-986.