Συνέντευξη: Πολυκρέτη Μαρία
Ψυχολόγος

Επιμέλεια Συνέντευξης: Στέλλα Πυρένη
Φιλόλογος

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Γιώτα Καραγιάννη
Φοιτήτρια Φ.Π.Ψ


ΤΟ ΧΩΡΙΟ Ψ

Λίγα λόγια για τους συντονιστές της διοργάνωσης…

Ο Δημήτρης Παντελής γεννήθηκε το 1973 και μεγάλωσε στο Πήλιο. Σπούδασε Οικονομικά, Διοίκηση Επιχειρήσεων στη σχολή Α.Τ.Ε.Ι. του Πειραιά και Συνθετική Συμβουλευτική στη Σχολή «Athens Synthesis Centre». Έχει αποκτήσει  MA στη Συνθετική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία από το Πανεπιστήμιο Middlesex της Μεγάλης Βρετανίας. Από το 1994 ως σήμερα παρακολουθεί εκπαιδευτικά εργαστήρια και σεμινάρια σε θέματα αυτοβελτίωσης και θεραπείας. Από το 2005 μέχρι το 2008  συμμετείχε σε εργαστήρια στην Ελληνική Εταιρεία Υπαρξιακής Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας «Γίγνεσθαι». Το 2010 απέκτησε πιστοποίηση σε θέματα αντιμετώπισης του συνδρόμου μετά-τραυματικού στρες (ψυχικό τραύμα) κυρίως μετά από μεγάλες φυσικές καταστροφές από το κέντρο CSPS (The International Stress Prevention Centre)  στο Protocolο P.T.S.D. (PostTraumatic Stress Disorder) που διοργανώθηκε από το ΝΑΤΟ στο Πανεπιστήμιο Bahcesehir της Κωνσταντινούπολης. Από τον Οκτώβριο του 2015  παρακολουθεί μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Νοσηλευτικής.

Άρχισε να ασκεί το επάγγελμα του Συμβούλου ψυχικής υγείας το 2006 σε ατομικό επίπεδο. Είναι υπεύθυνος ανάπτυξης της ατομικής εταιρείας με διακριτικό τίτλο «Κοντύλι» (www.kondyli.gr), η οποία ασχολείται με εκδόσεις και  εργαστήρια εκπαίδευσης. Το 2011 μετέφερε τις δραστηριότητες του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τις Πινακάτες Πηλίου, όπου μένει μόνιμα και δραστηριοποιείται. Διαθέτει πολυετή εμπειρία σε θέματα Οργάνωσης και Διοίκησης, (επιλογής – αξιολόγησης – εκπαίδευσης προσωπικού), πωλήσεων, και δημοσίων σχέσεων από συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες, όπως η Citybank, Telestet, Όμιλος ΑΝΤ1. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.

Η Αταλάντη Απέργη είναι Δραματοθεραπεύτρια, Κοινωνιολόγος και Θεατρολόγος (MA). Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του  Sussex και στο La Sapienza της Ρώμης και μετεκπαιδεύτηκε στο Kings College του Λονδίνου & και τη RADA (Royal Academy of Dramatic Art).

Έχει δουλέψει στο θέατρο στο Λονδίνο και την Αθήνα  και έχει ασχοληθεί με την επιμέλεια εκδόσεων και την οργάνωση συνεδρίων. Υπήρξε ερευνήτρια για την έκθεση – αφιέρωμα στο έργο του αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Κ. Α. Δοξιάδη, «Η Οικιστική του Κωνσταντίνου Δοξιάδη και η Αρχιτεκτονική της Εντοπίας Μουσείο Μπενάκη» (2006-2007) και το βιβλίο Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ζωή και Έργα, Εκδόσεις  Ίκαρος, 2006.

Ως δραματοθεραπεύτρια  έχει συντονίσει ομάδες με ηλικιωμένους, εφήβους, άτομα με νοητική στέρηση, μετανάστες, κακοποιημένες γυναίκες, ψυχικά ασθενείς και ομάδες εξαρτημένων. Συνεργάτης των Εκδόσεων Κοντύλι, συντονίζει εδώ και χρόνια κύκλους βιωματικών σεμιναρίων προσωπική ανάπτυξης. Είναι πιστοποιημένο μέλος του EAP (European Association Psychotherapy) μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών (ΠΕΕΔΠ), του British Association of Dramatherapists (ΒΑDth), της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος (ΕΕΨΕ) και του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την προσωπική σας πορεία στο ταξίδι της Θεραπευτικής Γνώσης; Πώς αντιλαμβανόσασταν ως «μαθητευόμενοι» την αξία της βιωματικής εμπειρίας στην μελέτη της «θεραπείας της ψυχής»;

Α: Η προσωπική μου πορεία ξεκινά μέσα από ένα γνήσιο, αλλά ακατέργαστο ενδιαφέρον για τον άνθρωπο, μέσα από σπουδές στις ανθρωπιστικές επιστήμες και στο θέατρο.  Ως μαθητευόμενη της «επιστήμης» αλλά και την «τέχνης», οδηγήθηκα στη δραματοθεραπεία. Η επιλογή της συγκεκριμένης προσέγγισης δεν έδινε και πολλά περιθώρια ώστε να μην υπάρξει βιωματική εμπειρία, γιατί η συγκεκριμένη ψυχοθεραπεία βασίζεται στη «δράση» (δραματοθεραπεία= δράω-δρω + θεραπεία). Ζεις την εμπειρία του παρελθόντος στο παρόν και την επεξεργάζεσαι συμβολικά με στόχο την κατανόηση και την επεξεργασία της.

Δ: Η «θεραπεία της ψυχής» για μένα ξεκινά από την ηλικία των 3 ετών. Τρίτος γιoς του ιερέα του χωριού, έμαθα να αναγνωρίζω τη συλλογική και προσωπική φροντίδα του προσώπου και του συνόλου δίπλα στον πατέρα μου και πατέρα όλης τις κοινότητας του χωριού μου. Αν και οι πρώτες πανεπιστημιακές σπουδές με οδήγησαν στα μονοπάτια της οικονομίας και διοίκησης επιχειρήσεων και κυρίως στον τεχνοκρατικό τομέα, δεν έπαψα ποτέ να αναζητώ απαντήσεις στα αιώνια υπαρξιακά προβλήματα του ανθρώπου για την ελευθερία της βούλησης, το θάνατο και το θετικό πρόσημο στη ζωή, αλλά κυρίως για τη σημασία του «εδώ και τώρα» καθώς και τη δυναμική του «γίγνεσθαι». Μέσα από το θεωρητικό πλαίσιο της συνθετικής συμβουλευτικής και  ψυχοθεραπείας ανακάλυψα τη σημασία της σύνθεσης και του ολιστικού μοντέλου. Όλα αυτά δεν έχουν σημασία όταν ο άνθρωπος δε βρίσκεται σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και σε επαφή με την ίδια του τη φύση. Η επεξεργασία σε συναισθηματικό, σωματικό και πνευματικό επίπεδο μπορεί να προσδώσει νοηματοδότηση στη ζωή μας.

Το Χωριό Ψ συνιστά έναν τόπο συνάντησης ειδικών της Ψυχικής Υγείας σε ένα πλαίσιο που διαφέρει από τα συνηθισμένα. Υπάρχει μία ιστορία πίσω από την ιδέα αυτή; Ποιες θα λέγατε ότι είναι οι βασικές αρχές που στηλιτεύουν το πάντρεμα της φύσης με την γνώση στην θεραπευτική χρήση του Λόγου;

Στο Χωριό Ψ λειτουργούμε με το μότο «η φύση δίνει απλόχερα και λειτουργεί θεραπευτικά», κάτι που από πολύ νωρίς νιώσαμε και οι δύο στο Πήλιο, εφόσον ο Δημήτρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Πινακάτες κι εγώ βρέθηκα από τεσσάρων ετών, όταν οι γονείς μου απέκτησαν ένα σπίτι.

Ο τρόπος ζωής στις δυτικές κοινωνίες, και ειδικά στις πόλεις, μας απομακρύνει από τη φύση έξω και, τελικά, με τη φύση μέσα μας. Όσο πιο πολύ σε επαφή είσαι με το φυσικό περιβάλλον, τόσο πιο πολύ γίνεσαι μέρος αυτού του κύκλου ζωής και αρμονίας και χρειάζεται να «πεις» λιγότερα, αφού αφουγκράζεσαι, νιώθεις και ζεις πιο ουσιαστικά. Έχοντας περάσει και οι δύο το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας στην πρωτεύουσα, νιώσαμε την ανάγκη να ξαναβρούμε αυτή την ποιότητα και να την συνδέσουμε με το κομμάτι της ψυχικής υγείας.

Πώς είναι για εσάς η διεπιστημονική συνεργασία για τον συντονισμό ενός τόσο ευφάνταστου και ταυτόχρονα σοβαρού εγχειρήματος για την συνάντηση Ειδικών της Ψυχικής Υγείας;

Υπάρχει μια πολύ καλή και ουσιαστική σχέση μεταξύ μας που στηρίζεται στην αμοιβαιότητα, την εμπιστοσύνη και την φροντίδα. Προσπαθούμε να φροντίσουμε ο ένας τον άλλον, όπως θέλουμε να νιώσουν φροντίδα όσοι βρεθούν στο Χωριό Ψ. Είμαστε τυχεροί γιατί δεν υπάρχει ανταγωνισμός, αλλά ο καθένας αναλαμβάνει το κομμάτι που γνωρίζει καλύτερα και συμπληρώνει τον άλλον, δίνοντας περιθώρια για ελευθερία και εξέλιξη.  Έτσι  η συνεργασία δε συναντά εμπόδια, αλλά τσουλάει αβίαστα και φροντιστικά.

Η φετινή συνάντηση γίνεται στο Βουνό των Κενταύρων και φέρει τον τίτλο «Αργοναυτική Εκστρατεία: Στόχος – Σχέση – Σύνδεση – Ταξίδι – Θεραπεία». Τι πυροδότησε την σύλληψη αυτής της θεματικής ιδέας και ποιοι βασικοί συμβολισμοί κυοφορούνται σε αυτήν;

Θελήσαμε όπως και πέρσι, που το θέμα είχε σχέση με τον Χείρωνα Κένταυρο και το Τραύμα, η θεματική να σχετίζεται και πάλι με την μυθολογία, γιατί οι μύθοι είναι πηγή ανεξάντλητων συμβολισμών και ερμηνειών και ο συγκεκριμένος μύθος  της Αργοναυτικής τυχαίνει να συνδέεται κι αυτός με την περιοχή και το ίδιο το περιβάλλον στο οποίο θα δουλέψουμε. Η Αργοναυτική Εκστρατεία ήταν η αυτονόητη επιλογή, εφόσον από την Ιωλκό ξεκίνησε το ταξίδι του ο Ιάσων και οι Αργοναύτες. Μιλάμε για ένα ταξίδι μυθικό αλλά και συνάμα συμβολικό όταν αναφερόμαστε στη θεραπευτική διαδικασία.

Φαίνεται πως η μεταφορά «του ταξιδιού» κυριαρχεί στην φετινή θεματική σας. Πώς ο τόπος αλλά και οι συνταξιδιώτες αναλαμβάνουν κομβικό ρόλο στην αυθεντικότητα αυτής της 9ήμερης εξόρμησης;

Χρησιμοποιούμε το λογοπαίγνιο «Ταξίδι αναψυχής στο Κέντρο της  Ψυχής» αλλά επί της ουσίας περί αυτού πρόκειται, μια εξόρμηση σε κάτι καινούργιο, άγνωστο, βαθύ, ουσιαστικό, ίσως και ανεξερεύνητο, σε ένα περιβάλλον που ξυπνάει όλες  τις αισθήσεις, παρέα με ανθρώπους που δε γνωρίζεις, αλλά τελικά μοιράζεσαι αυτή την ανεπανάληπτη εμπειρία. Πρόκειται για μια καθολική εμπειρία που όλα παίζουν τον ρόλο τους˙ οι άνθρωποι, το τοπίο, το περιεχόμενο των συναντήσεων, γι’ αυτό και το αποτέλεσμα είναι τόσο αυθεντικό.

Η δομή του προγράμματος της φετινής συνάντησης, διακρίνεται στην βιωματική εμπειρία και στην θεωρητική παρουσίαση της κάθε θεραπευτικής προσέγγισης. Πώς αυτός ο διαχωρισμός σχετίζεται με τους στόχους και τις προσδοκίες σας και τι οφέλη μπορεί να προσφέρει στους συμμετέχοντες;

Επειδή οι συμμετέχοντες δεν είναι «όλοι» επαγγελματίες της ψυχικής υγείας ή φοιτητές αλλά και άνθρωποι που έρχονται γιατί ενδιαφέρονται για την προσωπική τους εξέλιξη, ο διαχωρισμός βοηθά, ώστε ο καθένας από τους παραπάνω να μπορέσει να αποκομίσει ό,τι του είναι πιο χρήσιμο αλλά και ουσιαστικό από τις συναντήσεις αυτές.

Κάθε ημέρα στο Χωριό Ψ είναι αφιερωμένη σε διαφορετική προσέγγιση, όμως σε κάθε περίπτωση, διαφαίνεται η ανάδειξη της ενσώματης φύσης της εμπειρίας αλλά και της αξιοποίησης της δημιουργικότητας. Ποιος είναι ο ρόλος των δύο στοιχείων στην προσωπική ανάπτυξη αλλά και εκπαίδευση των συμμετεχόντων;

Όταν κανείς μπει σε μια διαδικασία που αξιοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει  γύρω του, χρησιμοποιεί το σώμα του και τις αισθήσεις του  και «δημιουργεί»,  έχει καλύτερη αντίληψη, επαφή με το περιβάλλον και τους ανθρώπους δίπλα του, άρα μπορεί να σχετιστεί και τελικά να νιώσει καλύτερα.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Χωριό Ψ διατελεί το έργο ενός τοποτηρητή των πολλαπλών συγγενειών του Ψυχοθεραπευτή με τη Φύση, την Τέχνη και τελικά τον ίδιο τον συν-άνθρωπο; Οι ρυθμοί της σύγχρονης αστικής καθημερινότητας, απεκδύουν την κοινωνία από αυτό τον ρόλο;

Ίσως οι ίδιες οι  λέξεις «τοποτηρητής» και «διατελεί» να κουβαλούν από μόνες τους μεγάλο φορτίο ενώ στόχος της διοργάνωσης είναι ακριβώς το αντίθετο, να απαλλαγεί κανείς από τα φορτία που τον βαραίνουν. Ας πούμε ότι το Χωριό Ψ καταφέρνει να φέρει κοντά τους ανθρώπους, ανεπιτήδευτα, σε ουσιαστική επαφή μεταξύ τους, μέσα από καταστάσεις που επιτρέπουν «αναγνωρίσεις και μοιράσματα» με μοναδικά «εργαλεία»  την τέχνη που αναβλύζει από μέσα τους και τη φύση γύρω τους. Σε ένα αστικό περιβάλλον με τους ρυθμούς που ζούμε όλοι σήμερα αυτό είναι, πρακτικά και μόνο, ανέφικτο.

Τι σας οδήγησε στην επιλογή των συγκεκριμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων και πώς καταφέρατε να προσαρμόσετε τον συμβολισμό του μύθου στις βασικές αρχές της κάθε θεραπευτικής κατεύθυνσης;

Προσπαθήσαμε να έχουμε μια ποικιλία προσεγγίσεων˙ κάποιες προσεγγίσεις  φιλοξενούνται για πρώτη φορά, κάποιες τις είχαμε προσκαλέσει και πέρσι. Επιπλέον, εμπλουτίσαμε το φετινό πρόγραμμα με προτάσεις από βιωματικά εργαστήρια που προέκυψαν κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης. Δεν χρειάζεται να προσαρμόσουμε κάτι, η κάθε θεραπευτική σχολή έχει τον δικό της ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο να προσεγγίσει τον συμβολισμό του μύθου και να αναδείξει  αυτό που ο καθένας έχει μέσα του.

Ποιος είναι ο ρόλος των εκφραστικών θεραπειών στην διεύρυνση της θεραπευτικής γνώσης και κατανόησης και πώς η Φύση συντροφεύει την Τέχνη σε μία ομαδική συνάντηση με αυτό τον στόχο;

Οι εκφραστικές θεραπείες, ή αλλιώς θεραπείες μέσω τέχνης,  χρησιμοποιώντας  μη λεκτικούς τρόπους επικοινωνίας, επιτρέπουν να εμπλακεί κανείς ενεργά αλλά προστατευμένα, αναπτύσσουν συνολικά το δυναμικό του ατόμου και διευκολύνουν την ενίσχυση δημιουργικών διεργασιών. Σε ένα περιβάλλον που από μόνο του ξυπνά και διεγείρει τις αισθήσεις, στη Φύση, μια ομαδική συνάντηση με τέτοιο στόχο  λειτουργεί ακόμα πιο βαθιά και ουσιαστικά.

 Ποιες είναι οι δυνατότητες των συμμετεχόντων στο Χωριό Ψ και τι περιλαμβάνει το κόστος του προγράμματος;

Οι συμμετέχοντες έχουν καθημερινά αρκετό ελεύθερο χρόνο μεταξύ του πρωινού και βραδινού προγράμματος. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να εντάξουν στο πρόγραμμά τους ελεύθερα μερικές από τις παρακάτω προτάσεις:

  • Να εξερευνήσουν την ιστορική βιβλιοθήκη Μηλεών «Ψυχής άκος» και να θαυμάσουν τον εξαιρετικό πλούτο πολιτιστικής κληρονομιάς.
  • Να δουν από κοντά το σταθμό και το τρενάκι του Πηλίου, το γνωστό «Μουντζούρη» στις Μηλιές.
  • Να επισκεφθούν τα μικρά θεματικά μουσεία της περιοχής (το μουσείο έργων γλυπτικής του Νικόλα στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, το μουσείο Ελιάς στην Άνω Γατζέα και το Λαογραφικό μουσείο στις Μηλιές).
  • Να κολυμπήσουν στα ήρεμα νερά του Παγασητικού ή στα πιο άγρια του Αιγαίου πελάγους.
  • Να περπατήσουν στα γραφικά καλντερίμια των Πινακατών και των γύρω χωριών καθώς και στα μονοπάτια του βουνού.
  • Να ξεκουραστούν κάτω από τις φυλλωσιές αιωνόβιων δέντρων.
  • Να κάνουν ιππασία.
  • Να γευτούν φρέσκο χωριάτικο ψωμί ζυμωμένο σε ξυλόφουρνο και πληθώρα από σπιτικές πηλιορείτικες λιχουδιές στις ταβέρνες της περιοχής.

Όσον αφορά το γεωγραφικό τοπίο, θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες εικόνες από τις εξορμήσεις που συμπεριλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα;

Εργαστήρια στο προαύλιο μιας εκκλησίας, κάτω από τη σκιά ενός πλατάνου, σε ένα ξέφωτο στη φύση, ομιλίες στην αυλή ενός παραδοσιακού ξενώνα, βόλτες  σε καλντερίμια στο χωριό, στη ρεματιά, σε ένα παλιό αλώνι και ένα μοναστήρι,  απόπλους με ένα καΐκι στα ήσυχα νερά του Παγασητικού.

Εκτός από την δραστηριοποίηση σας στο Χωριό Ψ, συμμετέχετε σε άλλες όμοιες δράσεις τους χειμερινούς μήνες, που μπορεί να βρει ένας Ειδικός Ψυχικής Υγείας;

Οι Εκδόσεις Κοντύλι του Δημήτρη Παντελή, ενός εκ των δύο διοργανωτών,  διοργανώνουν συχνά κύκλους  βιωματικών σεμιναρίων προσωπικής ανάπτυξης και άρα έχει τύχει οι δύο να έχουμε  συνεργαστεί στο παρελθόν σε παρόμοιες αλλά τελείως άλλης έκτασης δράσεις.

 Τι μήνυμα θα θέλατε να δώσετε στους αναγνώστες μας;

«Υγιή φύση» στα ψηλά μέρη, στον καθαρό αέρα, κάτω από τη λάμψη και τη θερμότητα του ηλίου, όπου αναβλύζουν δροσερές πηγές και υπάρχει πυκνή βλάστηση, ανθρώπους που έρχονται σε ουσιαστική επαφή είναι ό,τι πιο αυθεντικό μπορεί απλόχερα το μαγικό αυτό βουνό και η συνάντηση με τη Φύση μέσα μας και έξω μας, με άλλα λόγια το Χωριό Ψ, να μας προσφέρει.


Στοιχεία Επικοινωνίας:


Δημήτρης Παντελής |
kondyli@gmail.com,6944908844
Αταλάντη Απέργη |
atalandi@gmail.com, 6972859160

www.village-psy.gr, T: +3024230 86995 e: info@village-psy.gr
FB: Χωριό Ψ/ Village-psy