Κείμενο: Νεόφυτος Βασιλείου
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Επιμέλεια: Στέλλα Πυρένη
Φιλόλογος


Ζούμε σε έναν κόσμο άδικο, πολύ άδικο και πολύ τρελό. Πολέμοι που αυξάνονται και πληθαίνονται. Παιδιά που κλαίνε ασταμάτητα και απαρηγόρητα… Παιδιά που πριν καν να μάθουν να γράφουν την λέξη πόλεμος, ή ακόμα να μπορέσουν να την συλλαβίσουν, την μαθαίνουν στην πράξη. Μαθαίνουν τι εστί πόλεμος, μέσα από τους βομβαρδισμούς που μπορούν να τους στερήσουν ακόμα και την ίδια τους την ζωή. Να τους κόψει το νήμα, τόσο άδικα, τόσο πρόωρα.

Σε τι έχουν φταίξει αυτά τα παιδιά, γιατί πρέπει να ζήσουν σε αυτές τις καταστάσεις και την αλλοφροσύνη της σύγχρονης κοινωνίας…; Ενώ τα δικά μας τα παιδιά, να παρακολουθάνε κινούμενα σχέδια και μετά να τους αλλάζουμε το κανάλι για να αντικρύσουμε στις μαύρες οθόνες τα παιδιά του πολέμου… Τα οποία δεν κάθονται μαζί μας, δεν είναι ανάμεσα στην οικογενειακή θαλπωρή αλλά περιμένουν να γλυτώσουν τον επόμενο βομβαρδισμό πάνω από τα κεφάλια τους…

Τα καημένα παιδιά… Όσα ζήσουνε από αυτά την βαρβαρότητα του πολέμου θα στιγματιστούν για πάντα… Κάθε φορά θα τους συνοδεύει ο τρόμος, ακόμα και σε περίοδο ειρήνης. Κάθε φορά θα αντικρύζουν τον φόβο μπροστά τους. Η παιδική τους ηλικία, τα εγκατέλειψε, έπρεπε να ανδρειωθούν, να ενηλικιωθούν πρόωρα, προσπερνώντας όλα τα στάδια της ανάπτυξης, διότι αυτό το επέβαλε το καθεστώς του πολέμου.

Συρία, καημένη μου Συρία, ελπίζουμε να έλθει σύντομα η περίοδος ειρήνης, να παύσουν οι ανήκουστοι πολέμοι, να πάψουν τα παιδιά να χάνουν τόσο άδικα το νήμα της ζωής. Ας προσευχόμαστε όλοι, το φως και η χαρά να επανέλθουν σε όλη τη χώρα και ο άμαχος πληθυσμός να χαμογελάσει ξανά και να γίνει όπως ήτανε πάντοτε, πριν τον άτιμο τον πόλεμο. Ας πάψουμε να κάνουμε τους θλιμμένους και ας προσευχηθούμε, ας βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Με οποιοδήποτε τρόπο, με τα οποιαδήποτε μέσα. Οι σκληρές καρδιές και οι ειρωνείες δεν είναι πια επιτρεπτές μπροστά στο χάος του πολέμου στην Συρία…

Και εσείς, απαράδεκτοι και σκληροτράχηλοι, παύσατε πολέμους! Η ανθρωπότητα οδεύει σε ολοκληρωτική καταστροφή, για το χαζό χρήμα, την άτιμη εξουσία. Δεν είστε εσείς που ελέγχετε τον κόσμο, δεν είσαστε όπως νομίζετε, θεοί του κόσμου!