Κείμενο: Χαράλαμπος Δεπάστας
Κοινωνικός Λειτουργός

Επιμέλεια: Στέλλα Πυρένη
Φιλόλογος


Διερωτώμαι αν η τηλεόραση μιας χώρας αντικατοπτρίζει και το επίπεδό της. Την παιδεία της, τις ανάγκες της, το μορφωτικό της επίπεδο, την κουλτούρα της κι όλα αυτά.

Η τηλεόραση εισέβαλε στη ζωή του ανθρώπου βίαια, απότομα, πριν από αρκετές πλέον δεκαετίες. Δε ξέρω αν η ανακάλυψή της οφείλεται σε τυχαίο γεγονός, είμαι ωστόσο πεπεισμένος πως ακόμα κι ο εφευρέτης της δε θα φανταζόταν τη μεγάλη της επιρροή στον άνθρωπο και τις κοινωνίες κατ’ επέκτασην.

Θλίβομαι, ειλικρινά θλίβομαι. Θλίβομαι για την ελληνική τηλεόραση και την εξέλιξή της. Φοβάμαι να ξεστομίσω ότι αντικατοπτρίζει το επίπεδό μας και την κοινωνία μας, τουλάχιστον ένα σημαντικό ποσοστό της. Στρουθοκαμηλίζω. Βλέποντας αυτό το κουτί που εδώ και χρόνια αποτελεί διακοσμητικό χώρου στο σπίτι μου, με τρόπο αφαιρετικό το συνδέω με την φράση του Λίνκολν για την ψήφο και τη σφαίρα: «Η ψήφος είναι δυνατότερη από τη σφαίρα. Η σφαίρα μπορεί να σκοτώσει έναν εχθρό, η ψήφος όμως το μέλλον των παιδιών».

Μπορεί να μη παρακολουθώ τηλεόραση, όμως ενημερώνομαι, διαβάζω, συζητάω, βλέπω τι ενδιαφέρει, τι απασχολεί τον κόσμο, βλέπω τους γύρω μου, τον κύκλο μου. Προγράμματα στην συντριπτική πλειοψηφία άθλια, φτηνά, κίτρινα, υποκινούμενα, κατευθυνόμενα, πουλημένα. Δείτε ποιοι βγαίνουν σήμερα στην ελληνική τηλεόραση. Δείτε τις σπουδές τους, το βιογραφικό τους, το παρελθόν τους, το παρόν τους. Τι έχουν να δώσουν αυτοί στην ψυχή και το πνεύμα μας; Θα σας πω τι. Αποχαύνωση, παθητικότητα και αργό πνευματικό θάνατο. Δε μαθαίνουμε πια από το δάσκαλο, δε μαθαίνουμε πια από το βιβλίο. Από αυτούς τους ακατάλληλους διαμορφωνόμαστε που καθημερινά κατηχούν και διδάσκουν μέσα από το γυαλί και σχηματίζουν γνώμες και επηρεάζουν. Αυτοί είναι τα πρότυπα πια και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι μερίδιο για το κατάντημά μας το σημερινό έχει κι αυτό. Ένας στημένος τρομοκράτης που μας βαθαίνει όλο και πιο πολύ στην περιρρέουσα εθνική κατάθλιψη. Λες και μας υποβάλουν σε κάποιο ανείπωτο κοινωνικό πείραμα.

Κλείνοντας, τροφή για σκέψη. Αναλογιστείτε μόνο τι φόβο παράγει καθημερινά το μέσο και πόσο αυτό έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια. Σημείωση: Φόβος, το αρνητικό συναίσθημα που σε κάνει αδύναμο, παθητικό, ρίψασπι, δειλό. Άκουσον, άκουσον! Σε δελτίο ειδήσεων μετά τον βομβαρδισμό φόβου και αρνητισμού και κακού, κλείνει ο παρουσιαστής με την «καλή είδηση της ημέρας»!

Θέλει κόντρα και αντίδραση. Κόντρα στο ρεύμα και επανάσταση. Αντιστροφή του κόσμου που θέλουν. Κλείστε την! Κλείστε την ή δείτε μόνον πραγματικά αξιόλογα προγράμματα που αν και σπανίζουν αξίζουν αναζήτησης. Διαβάστε βιβλία, σκέψεις, απόψεις, άρθρα. Συζητήστε. Δείτε το θέμα από διαφορετικές οπτικές. Αποκτήστε κι αναπτύξτε κρίση. Μην τρώτε ό,τι σας δίνουν, μην παίρνετε ό,τι σας δίνουν. Μας θέλουν έτσι. Πάτα το κουμπί!