Κείμενο: Κωνσταντίνα Σερμπή
Φοιτήτρια Φ.Π.Ψ.

Επιμέλεια: Στέλλα Πυρένη
Φιλόλογος


Βιώνουμε την εποχή της ισότητας των φύλων. Όχι, δεν το είπαν στις ειδήσεις. Καλά ακούσατε. Είναι μια αιθέρια αύρα που πλανάται στον ατμόσφαιρα και τρύπησε την οσμή μας. Δεν είναι κάτι κολλητικό.

Μαίνεται  ένας εμφύλιος  πόλεμος με παγκόσμιες διαστάσεις. Τα μέτωπα: άνδρες και γυναίκες (η τοποθέτηση των λέξεων είναι τυχαία, έγινε αλφαβητικά για την αποφυγή παρεξηγήσεων). Το ερώτημα: «ποιος θα επικρατήσει;» ταλανίζει όλα αυτά τα σοφά μυαλά που καταπιάνονται με τόσο καίρια ζητήματα.

Κυρίες και κύριοι (ακόμη μία τυχαία τοποθέτηση των λέξεων, πρόκειται για τυπική προσφώνηση), ας οικοδομήσουμε τη σκέψη μας πάνω σε σαθρές αντιλήψεις περί ανωτερότητας και κατωτερότητας. Ας θρέψουμε τον εγωισμό μας με σάπια κατάλοιπα και απομεινάρια απόψεων.

Εξηγείστε μου. Για ισότητα μιλάμε; Όχι, δεν είναι ισότητα να σε κερνάει ο άντρας γιατί έτσι είθισται… όχι, δεν είναι ισότητα να λαμβάνεις λιγότερα χρήματα γιατί είσαι γυναίκα… όχι, δεν είναι ισότητα να θες να κλάψεις αλλά πρέπει να είσαι σκληρός… όχι, δεν είναι ισότητα να παραμένεις στάσιμη γιατί είσαι αδύναμη…

Έχουμε μπερδέψει τη βιολογική ταυτότητα με τη σεξουαλικότητα και έχουμε λησμονήσει τη λέξη άνθρωπος. Είσαι άνθρωπος ανεξάρτητα από το φύλο σου. Μία τόσο απλή παρατήρηση που παραμερίζεται στον αγώνα επικράτησης του καλύτερου αναπαραγωγικού συστήματος.

Ίσως στο μόνο που πιστεύω είναι η ανθρώπινη ηλιθιότητα. Ποιος θεός κάνει διακρίσεις στα πιόνια του; Για πόσο ακόμα θα παίζουμε τρίλιζα με το προπατορικό αμάρτημα; Για πόσο ακόμα ανίδεα πιόνια θα πιστεύουν ότι ένας νοητός δημιουργός τους κατατάσσει με βάση το τι κρύβεται κάτω από ένα παντελόνι  ή μία φούστα;

Μπορεί αυτή τη φορά την πριγκίπισσα να την καταβρόχθισε ο δράκος και ο πρίγκιπας να μην ήξερε να μάχεται. Μπορεί αυτό το παραμύθι να είναι πιο εμπορικό.