Κείμενο: Κωνσταντίνος Ζερβός
Διατροφολόγος, Εκπαιδευτής Προγράμματος ΕΑΤΤ*

Επιμέλεια: Μαρία Κουσαντάκη
Αρχισυντάκτρια Animartists


Οι πράξεις μας και η συμπεριφορά μας είναι το αποτύπωμα της προσωπικότητάς μας. Τι άνθρωπος είμαι; Πόσο σέβομαι τον εαυτό μου; Τι μήνυμα περνάω στους άλλους; Η ζωή είναι άθροισμα επιλογών και οι εσωτερικές φωνές, σταυροδρόμια. Κάθε εσωτερική φωνή, είναι μία επιλογή και κάθε επιλογή εξυπηρετεί μία ανάγκη. Δεν υπάρχει καλό και κακό, σωστό ή λάθος. Υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες, με διαφορετική σημαντικότητα, αξία και αποτύπωμα.

Ωστόσο τις περισσότερες φορές, χρειάζεται να επιλέξεις και να πάρεις μία απόφαση. Είναι και φορές, που οι απαντήσεις στις εσωτερικές φωνές, δεν είναι εύκολες ή ξεκάθαρες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αντί να δράσεις άμεσα και με παρόρμηση, δημιούργησε χώρο και χρόνο. Εκεί, στο “κενό” σκέψης και αντίδρασης, υπάρχει η απάντηση στα ερωτήματα και την ανησυχία σου. Είναι δεδομένο, πως μια διαφορετική στιγμή, θα σου δώσει μία νέα επιλογή ή επιλογές, που θα διευκολύνουν την αρχική δυσκολία σου. Κάθε επιλογή οδηγεί σε μία πορεία και ένα στόχο που σημαίνει τι θέλω, πως θέλω να είμαι, τι είναι σημαντικό για μένα. Κάποιες φορές το “θέλω” δεν είναι πολύ δυνατό για να μας τραβήξει. Το τι δεν θέλω, το τι δεν αντέχω, είναι ικανό για να μας σπρώξει στην αλλαγή. Αν φοβάσαι την αλλαγή, κάνε το φόβο σου σύμβουλο. Οι φόβοι και οι φοβίες είναι εκεί για να μας προστατέψουν και να μας θυμίζουν τη φθαρτή μας φύση, αλλά όχι για να μας σταματούν.

 

Αν θες, σίγουρα το μπορείς, αρκεί να συναντήσεις τον εαυτό σου και να τον ρωτήσεις:

 

  1. Πού θέλω να πάω; (στόχος ή εναλλακτικά “τι δεν αντέχω”): Αν δεν ορίσω το που θέλω να πάω, πώς θα μπορέσω να χαράξω την πορεία; Σκέψου πως εκτός από το κινητό σου, διαθέτεις και εσύ εσωτερικό GPS, το κίνητρό σου!

 

  1. Πόσο σημαντικό είναι για μένα; (αξία στη ζωή): Εδώ είναι και η ιεραρχία των αναγκών που αποτελεί προγνωστικό παράγοντα για την υλοποίηση της αλλαγής. Αν αυτό που θες δεν είναι στην τριάδα του προσωπικού σου βάθρου, δεν έχει πολλές πιθανότητες να υλοποιηθεί.

 

  1. Γιατί είναι σημαντικό για μένα; : Τι ανάγκες εξυπηρετεί η αλλαγή που θέλω να κάνω και πώς αυτή η αλλαγή συνάδει με τις βασικές πεποιθήσεις μου που έχω στη ζωή μου;

 

  1. Πώς θέλω να νιώθω μετά από κάθε επιλογή; : Τί συναισθήματα θέλω να βιώνω στη ζωή μου μέσα από τις πράξεις μου; Όχι μία φορά (στιγμή), αλλά πολλές φορές (ζωή)!

 

 

Η κάθε αλλαγή δεν είναι εύκολη, μα ούτε δύσκολη. Είναι μία διαδικασία, μία πορεία με φωτεινά και σκοτεινά σημεία, όπως κάθε ταξίδι, όπως κάθε διαδρομή. Βήμα το βήμα, επιλογή την επιλογή, βιωματικά και με διαφορετικό ρυθμό για τον καθένα, χτίζεται η αλλαγή που διαρκεί. Κάνε το πρώτο βήμα και ρώτησε τον εαυτό σου, στα αλήθεια: Πού θέλω να πάω;