Κείμενο: Μάνθος Μυριούνης
Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπευτής

Επιμέλεια: Στέλλα Πυρένη
Φιλόλογος


Πολλές φορές γίνεται λόγος για την εκπαίδευση των παιδιών και ακόμη περισσότερες για την εν πολλοίς εντυπωσιακή και αποτελεσματική τους επίδοση σε αντιπαραβολή με τις ελλείψεις και τις διαστρεβλώσεις που υπάρχουν στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Σε αυτήν τη συνάρτηση μπαίνει αναπόφευκτα παράγοντας και μέτρο σύγκρισης και η επίδοση των μαθητών μας που αναμετράται με εκείνη των Ευρωπαίων ομολόγων και συνομηλίκων τους.

Δίχως ίχνος ιδιοτέλειας και έπαρσης μπορούμε να τονίσουμε ότι σε πάμπολλες περιπτώσεις τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο και εκπαιδεύονται στην Ελλάδα έχουν εξαιρετικές αποδόσεις και άκρως ανταγωνιστικές γνώσεις και δεξιότητες, παρόλο που σίγουρα στερούνται των μέσων και των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων που παρέχονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως του βορρά. Έτσι παρόλο που για ακόμη μια φορά κάνουμε ένα μικρό θαύμα και στεκόμαστε ισάξια απέναντι στους συναδέλφους μας που προέρχονται από χώρες πολυποίκιλα ανεπτυγμένες στις μεθόδους και τους δείκτες της εκπαίδευσής τους, υπάρχει κάτι που κυριολεκτικά μπορεί να απογειώσει και να πολλαπλασιάσει τα θετικά αυτά αποτελέσματα: αυτό είναι η εκπαίδευση και πολύ περισσότερο η επένδυση στο συναίσθημα.

Ως λαός, στην προσπάθειά μας, και μέσα από μεγάλες δυσκολίες, να φτάσουμε και να συναγωνιστούμε τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης, έχουμε μείνει πίσω και ουσιαστικά είμαστε συναισθηματικά αναλφάβητοι. Κι όμως, αυτός ο προσδιοριστικός παράγοντας μπορεί να φανεί εκπληκτικά χρήσιμος και επωφελής στην εικόνα και το περιεχόμενο της εκπαίδευσής μας.

Η εκπαίδευση πάνω στα συναισθήματα, εκτός του ότι θα μας εξελίξει ως ανθρώπους σε όλες τις εκδοχές της ζωής μας, είναι νομίζω εκείνος ο προσδιοριστικός παράγοντας που θα δώσει χρώμα, νόημα και περιεχόμενο ουσιαστικό στα πράγματα.

Είναι αυτό που θα ξεχωρίζει, και μπορούμε να πούμε, θα μορφοποιεί τις γνώσεις μας, αφού δύναται να προσανατολίζει την σκέψη μας και να την οδηγεί σε δρόμους επιθυμητούς με περιεχόμενα ανθρώπινα και ηθικά ανώτερα. Είναι η λεπτομέρεια και η διαφορά που κάνει κάθε γνώση και εκπαίδευση να φωτίζει και να βγάζει προς τα έξω την γεμάτη συναισθήματα ψυχοσύνθεσή μας και το ταπεραμέντο που έχουμε ως λαός μας κάνει να ξεχωρίζουμε με τη θερμότητα και τη γλύκα του ήλιου που ζεσταίνει τη χώρα μας.

Εξάλλου η χώρα μας με το πολυποίκιλο και πολύμορφο  γεωγραφικό της ανάγλυφο, με τις ψηλές κορυφές να διαδέχονται τις υπέροχες θάλασσές μας και να καταλήγουν στις κρυστάλλινες ακρογιαλιές μας, μαρτυρά πως η ψυχοσύνθεσή μας και το θυμικό μας ως λαός είναι ιδιαιτέρως πλούσιο και με χιλιάδες εκφράσεις που είναι έτοιμες να περιγράψουν και να καλλωπίσουν ακόμη περισσότερο τον εσωτερικό μας εαυτό!

Κάθε λαός παίρνει χαρακτηριστικά από το περιβάλλον στο οποίο ζει! Ας το εκμεταλλευτούμε λοιπόν!