Κείμενο: Δήμητρα Κόκκαλη
Φιλόλογος

Επιμέλεια: Μαρία Κουσαντάκη
Αρχισυντάκτρια Animartists

 

 

Άραγε είσαι ευχαριστημένος με τον εαυτό σου; Αποδέχεσαι τον εαυτό σου έτσι ακριβώς όπως είναι; Είσαι ο εαυτός σου; Πολλές φορές έχουμε έρθει αντιμέτωποι με αυτά τα ερωτήματα αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Πιστεύουμε ότι επικοινωνούμε μαζί του και τον αποδεχόμαστε ενώ στην ουσία υπάρχει ένα χάσμα.

Θα λέγαμε ότι η αποδοχή με την ευχαρίστηση συμβαδίζουν μαζί στην προκειμένη φάση. Προτεραιότητα έχει βέβαια η αποδοχή και ύστερα η ευχαρίστηση. Ένας άνθρωπος νιώθει καλά με τον εαυτό του, με το εγώ του, όταν αποδέχεται τις ατέλειες που μπορεί τυχόν να έχει γιατί κακά τα ψέματα κανένας δεν γεννιέται τέλειος. Παραμερίζει δηλαδή όλα τα ταμπού και τα κοινωνικά πρότυπα που έρχονται και βομβαρδίζουν το μυαλό έχοντας ως σκοπό να προκαλέσουν αμφισβήτηση, χαμηλή αυτοεκτίμηση με αποτέλεσμα το άτομο να χάσει τον εαυτό του αλλά και τις ισορροπίες που έχει χτίσει. Είναι σημαντικό να συμφιλιώνεται κανείς με τα όποια μειονεκτήματα έχει και να προσπαθεί διαρκώς να βελτιώνεται. Κανένας δεν μπορεί να αλλάξει αυτό που πραγματικά είναι φορώντας κάθε φορά και μια διαφορετική μάσκα.

Σε αυτό το σημείο λοιπόν έρχεται η ερώτηση << Ξέρεις να αγαπάς τον εαυτό σου;>>. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που απαντούν στο γιατί δεν σε αγαπάς. Στη ζωή δεν είναι τίποτα προβλέψιμο και αναμενόμενο. Θα έρθουν οι επιτυχίες όπως με τη σειρά τους και οι αποτυχίες. Καλώς να έρθουν! Γιατί αν δεν αποτύχεις θα μείνεις στάσιμος χωρίς να έχεις κάποια ανοδική πορεία ούτε θα σκληραγωγηθείς ούτε θα πεισμώσεις για το καλύτερο αλλά και δεν θα πάρεις μια ακόμη εμπειρία, ένα ακόμη μάθημα που θα το εντάξεις στο συγκεκριμένο αυτό κουτάκι με όλα τα παθήματα. Έτσι λοιπόν, με την πρώτη δυσκολία δεν πρέπει να τα παρατάς και να τα βάζεις κάτω αλλά και ούτε να τιμωρείς τον εαυτό σου βάζοντας ‘’ταμπέλες’’ που ορίζουν την αξία του.

Πρωταρχικό αν όχι καθοριστικό ρόλο παίζει ο σεβασμός. Πριν ξεκινήσεις να αγαπάς τον εαυτό σου πρέπει πρώτα να τον σεβαστείς. Διότι αυτό έχει ως αντίκτυπο στους ανθρώπους που σε περιβάλλουν. Είναι καλό να δώσεις χρόνο στο εγώ σου να καταλάβει τα πλεονεκτήματά του και στη συνέχεια να τα αξιοποιήσεις αναλόγως. Μην ξεχνάς πως όταν βλέπεις την αρνητική σου πλευρά είναι δύσκολο να μοιραστείς με τους υπόλοιπους ό,τι υπέροχο κρύβεις. Ένας ακόμη εξίσου σημαντικός τρόπος ώστε να αγαπήσεις τον εαυτό σου είναι να πιστεύεις αποφασιστικά σε αυτόν. Να μένεις ανεπηρέαστος από τις διάφορες περιστάσεις και απόψεις που θέλουν να εμφιλοχωρήσουν στα πιστεύω σου με δόλιο τρόπο. Επιπλέον, η προσεγμένη εμφάνιση και φυσική κατάσταση μπορούν να σου προσφέρουν καλή ψυχική υγεία και να χρωματίσουν αλλιώτικα  τη διάθεση σου. Όλοι πιστεύω έχουμε ακούσει ότι ο πιο σκληρός κριτής είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Όταν βέβαια υπάρχει ένα μέτρο γιατί δεν γίνεται όλα να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Οι καλές μέρες θα έρθουν και θα κυλήσουν αργά! Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι να περιτριγυρίζεσαι από ανθρώπους που σε κάνουν χαρούμενο  και καθημερινά σου μεταδίδουν χαμόγελα. Ένα χαμόγελο αρκεί για να μας φτιάξει την ημέρα!

Έτσι λοιπόν, όταν ξέρουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας, μαθαίνουμε να αγαπάμε αλλά και να αποδεχόμαστε τους τριγύρω μας .Όταν είμαστε καλά μέσα μας αυτό βγαίνει προς τα έξω και εμείς με τη σειρά μας γεμίζουμε με χαρά και αισιοδοξία τις ζωές των άλλων. Κι όπως λέει ο Oscar Wilde << Το να αγαπήσεις τον εαυτό σου είναι η αρχή ενός έρωτα που θα κρατήσει μια ολόκληρη ζωή>>.