Κείμενο: Αθανάσιος Μανουσάκης
Δημοσιογράφος

Επιμέλεια: Μαρία Κουσαντάκη
Αρχισυντάκτρια Animartists

Συντονισμός: Μαρία Πολυκρέτη
Ψυχολόγος- Αφηγηματική Ψυχοθεραπεύτρια, Υπεύθυνη Πολιτισμού

 


 

 

Τη σύνδεση της αρχαίας ελληνικής τέχνης με το παρόν, μέσα από ένα μοντέρνο εικαστικό πρίσμα, αποτυπώνει η έκθεση ”Greek Body Overlays ” του  Gerald  Pryor, καθηγητή φωτογραφίας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης NYU Steinhardt, σε επιμέλεια της δρ. Θάλειας Βροχοπούλου, που πραγματοποιείται  από τις 17 Ιουλίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 12 έργα του καλλιτέχνη, από τη νέα του δουλειά, όπου χρησιμοποιεί τη ζωγραφική και τη φωτογραφία , ως ένα ενιαίο εκφραστικό μέσο.

Έτσι, στα έργα του Pryor, αναδεικνύεται ότι εκκινεί από τα αποτυπώματα του ανθρώπινου σώματος, πάνω σε φύλλα αλουμινίου, με τον καλλιτέχνη να απλώνει χρώμα τέμπερας στο ίδιο του το σώμα, και αρχίζει να μετακινείται, να κυλιέται, να στέκεται ,να γονατίζει, και οι κινήσεις αυτές καταγεγραμμένες πάνω στα διαφορετικά στρώματα χρωμάτων, εντυπώνονται πάνω στη ζωγραφική επιφάνεια, για να της δώσουν ζωή.

Μόλις ολοκληρωθεί το ζωγραφικό μέρος, φωτογραφίζεται σε σχεδόν απόλυτο σκοτάδι με φλας, με αποτέλεσμα να επιτρέπει στην τυχαία φωτεινότητα του φλας, να είναι αυτή που θα καθορίσει το τελικό εικαστικό αποτέλεσμα.

 

Στο εικαστικό αυτό πλαίσιο της σύνδεσης της αρχαίας περιόδου με τη σύγχρονη εποχή , που επιχειρείται μέσα από τα έργα του Αμερικανού καλλιτέχνη, η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Στεφανή τόνισε ότι  ”το ανθρώπινο σώμα έχει πάντοτε  πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτό βγαίνει μέσα από έργα  του Pryor, και με αυτό τον τρόπο η έκθεση μπορεί να γίνεται μοντέρνα αλλά και με αναφορές στο παρελθόν “.

Αναφερόμενη στο μήνυμα που θέλει να δώσει η έκθεση αυτή στους επισκέπτες της , η κ.Στεφανή, επεσήμανε  πως  ”η αρχαία ελληνική τέχνη , ακόμα και στις μέρες μας αποτελεί πηγή έμπνευσης για τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία, παντού σε όλο τον κόσμο ”.

Η έκθεση ”Greek Body Overlays ”, θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, με ώρες λειτουργίας καθημερινά από τις 08:00 π.μ . έως τις 20:00 μ.μ.