Άρθρο: Χαράλαμπος Δεπάστας
Κοινωνικός Λειτουργός

Επιμέλεια: Στέλλα Πυρένη
Φιλόλογος


Μόλις πριν λίγες ημέρες ο Καναδάς των 37.000.000 πολιτών, η δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της γης, μια από τις σημαντικότερες οικονομίες του πλανήτη, μια χώρα μοντέλο κατά γενική ομολογία, νομιμοποίησε τη χρήση κάνναβης. Για να είμαι ακριβής, τη χρήση «ψυχαγωγικής» κάνναβης. Είναι η δεύτερη κατά σειρά χώρα, μετά την Ουρουγουάη, που προέβη σε αυτή την κίνηση και μετά βεβαιότητας σας λέγω πως σύντομα θα βρει μιμητές.

Την πρώτη ημέρα, οι Καναδοί περίμεναν 8 και 9 ώρες σε ουρές για την αγορά της, ενώ τις πρώτες ώρες διαδικτυακά πραγματοποιήθηκαν περίπου 38.000 παραγγελίες. Οι 120 πιστοποιημένοι παραγωγοί κάνναβης στον Καναδά αυτή τη στιγμή μπορούν να καλύψουν μόνο το 60% της ζήτησης.

Το φαινόμενο μου θυμίζει τη μαμά που λέει στο μικρό παιδάκι «μείνε φρόνιμος όσο θα λείπω και μη φας από τα καραμελάκια που έχω στο βάζο». Το παιδί, αφού έχει πονηρευτεί και δεν είναι σε θέση να καταλάβει γιατί η μαμά του απαγορεύει να φάει καραμέλες, είτε θα φάει κρυφά είτε μόλις του επιτρέψει να πλησιάσει το βάζο θα τις φάει αν όχι όλες, μέχρι να το πονέσει η κοιλιά του.

Θλίβομαι. Ο αυτοκαταστροφικός άνθρωπος επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά. Οι δυνατοί δυναμώνουν κι οι αδύναμοι -πλέον- θα μαστουρώνουν. Μας στερούν την παιδεία, μας βομβαρδίζουν με αποχαύνωση κι αποβλάκωση με τα «τελεβίζια» και τις οθόνες και πλέον θα μας μαστουρώνουν. Βέβαια κανείς με το ζόρι δε θα σε βάλει να το στρίβεις και να το σκας, για να χρησιμοποιήσω και την αργκό τους, όμως οι «οι καραμέλες» είναι γλυκές. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η μαμά να μας προστατέψει. Δείτε τι γίνεται με το αλκοόλ, με το τσιγάρο, με τη διατροφή, με τη μόλυνση. Κατάχρηση και καταστροφή. Μόνο καταστροφή.

Τι πάει να πει, συνάνθρωποι, ο ανατριχιαστικός και ταυτόχρονα εξοργιστικός χαρακτηρισμός «ψυχαγωγική»; Αυτό είναι όμως το κατάντημα του είδους μας. Να χρειάζεται την ψυχαγωγία από ουσίες ναρκωτικές και υποκατάστατα. Πιεσμένες κι αρρωστημένες ψυχές να βρίσκουν την ικανοποίηση, τη διέξοδο και τη διαφυγή φουμάροντας και μάλιστα μια από τις πιο επικίνδυνες ψυχοτρόπες ουσίες!

Οι χρήστες φτάνουν στο σημείο μέχρι να τη θεοποιούν. Όπως ακριβώς οι εξαρτημένοι, καθώς είναι εξαρτημένοι. Η χρήση κάνναβης, αγαπητοί αναγνώστες, δεν είναι καθόλου αθώα! Πρέπει να θορυβηθούμε όλοι μας, διότι αυτή είναι μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη για την ανθρώπινη κοινωνία. Η χρήση κάνναβης συνοδεύεται από πολλούς και σοβαρούς κινδύνους, τους οποίους όμως αγνοούν πολλοί άνθρωποι. Υπάρχουν στο διαδίκτυο εκατοντάδες επιστημονικές έρευνες που στην πλειοψηφία κατηγοριοποιούν το γεγονός ως πολύ ανησυχητικό!

Ενδεικτικά, αντλώ πληροφορίες από έρευνα του Βρετανικού Ιδρύματος Πνεύμονα (B.L.F). Πραγματοποιήθηκε έρευνα σε 1.000 εθελοντές, ηλικίας 16-59 ετών από την Αγγλία και την Ουαλία. Το 1/3 πίστευε λανθασμένα ότι η κάνναβη δεν βλάπτει την υγεία. Το 88% πίστευε εξίσου λανθασμένα ότι το κάπνισμα τσιγάρων είναι πιο επιβλαβές από το κάπνισμα κάνναβης, όταν στην πραγματικότητα ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα είναι 20πλάσιος με τη χρήση κάνναβης από ό,τι με το τσιγάρο!

Εκτός όμως από αυτό, συσχετίζεται σημαντικά με την εμφάνιση ασθενειών, όπως η φυματίωση και η οξεία βρογχίτιδα, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εκδήλωσης προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως η σχιζοφρένεια, ενώ όταν γίνεται χρόνια χρήση, συσχετίζεται θετικά με την καρδιοπάθεια και την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, έχει χαρακτηριστεί ως ο προθάλαμος για τη μετάβαση σε χρήση σκληρότερων ναρκωτικών.

Η έρευνα έδειξε, όμως, ότι την μεγαλύτερη άγνοια των κινδύνων έχουν οι νέοι. Σχεδόν το 40% των εθελοντών ηλικίας κάτω των 35 ετών -η ηλικιακή ομάδα που συνηθέστερα καπνίζει κάνναβη- πίστευαν ότι η κάνναβη είναι αβλαβής. Σχεδόν ένας στους τρεις πολίτες δηλαδή!

Λοξοδρομούμε αγαπητοί συνάνθρωποι κι οδηγούμαστε με ιλιγγιώδη ταχύτητα και γεωμετρική ακρίβεια στον γκρεμό, δυστυχώς. Χάνουμε το νόημα της ζωής, χάνουμε τη φροντίδα για το σώμα και τον νου, χάνουμε την ευζωία και την ισορροπία βρίσκοντας διεξόδους σε πλάνες. Η ανθρωπότητα καταστρέφεται καθημερινά από συμφέροντα και αμέλεια κι ο κόσμος θα την πίνει -πλέον νόμιμα- σε έναν καναπέ καταστρέφοντας εγκεφαλικά κύτταρα, φοβισμένος, ασθενής και παθητικός. 


Προτεινόμενη Βιβλιογραφία

Pletcher MJ, Vittinghoff E, Kalhan R, et al. (2012). Association Between Marijuana Exposure and Pulmonary Function Over 20 Years. JAMA. 307(2):173–181.

Caulkins, J. P., Kilmer, B., & Kleiman, M. A. (2016). Marijuana Legalization: What Everyone Needs to Know®. Oxford University Press.

Hopfer, C. (2014). Implications of marijuana legalization for adolescent substance use. Substance Abuse35(4), 331-335.

Wilkinson, S. T., Yarnell, S., Radhakrishnan, R., Ball, S. A., & D’Souza, D. C. (2016). Marijuana legalization: impact on physicians and public health. Annual review of medicine67, 453-466.

Gordon, E., & Devinsky, O. (2001). Alcohol and marijuana: effects on epilepsy and use by patients with epilepsy. Epilepsia42(10), 1266-1272.

Cone, E. J., Johnson, R. E., Moore, J. D., & Roache, J. D. (1986). Acute effects of smoking marijuana on hormones, subjective effects and performance in male human subjects. Pharmacology Biochemistry and Behavior24(6), 1749-1754.

Specter, S. C., Klein, T. W., Newton, C., Mondragon, M., Widen, R., & Friedman, H. (1986). Marijuana effects on immunity: suppression of human natural killer cell activity by delta-9-tetrahydrocannabinol. International journal of immunopharmacology8(7), 741-745.