Διεξαγωγή και Επιμέλεια Συνέντευξης: Μανώλης Νικόλτσιος
Δικηγόρος

Φιλολογική Επιμέλεια: Χαρούλα Ξανθοπούλου
Φιλόλογος


 

Τι κάνεις άραγε αν είσαι καλλιτέχνης και θέλεις να εκθέσεις κάπου τη «δουλειά» σου; Είναι προσιτό το κόστος οργάνωσης, στέγασης και προώθησης αυτής για έναν νέο καλλιτέχνη;

Στον πρώτο όροφο του BIOS ΡΟΜΑΝΤΣΟ (Αναξαγόρα 3-5, περιοχή Ομόνοιας) από την Παρασκευή 8/2 μέχρι και την Κυριακή 9/2 φιλοξενείται η έκθεση Fall Festival 18_19: un-fall-d. Πρόκειται για μία ομαδική έκθεση 37 νέων καλλιτεχνών που εκπροσωπούν διάφορες τέχνες – συμμετέχουν εικαστικοί, ζωγράφοι, φωτογράφοι, συγγραφείς, σκηνοθέτες κ.α. –  που διοργανώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από το Fall Festival, έναν θεσμό που δημιουργήθηκε, μεταξύ άλλων, με σκοπό να βοηθήσει νέους καλλιτέχνες, στα πρώτα τους (και όχι μόνο) βήματα να επικοινωνήσουν με το κοινό την τέχνη και τα έργα τους. Δεδομένου του υψηλού κόστους που επιφέρει το στήσιμο μια ατομικής έκθεσης η ιδέα τους στηρίχθηκε στη συλλογικότητα και στην δυνατότητα να φέρουν κοντά ανθρώπους, – καλλιτέχνες με το ίδιο όραμα, το ίδιο πάθος για την τέχνη τους – που αντιμετωπίζουν την ίδια δυσκολία, την προώθηση και παρουσίαση της δουλειάς τους μέσα από μία έκθεση υψηλού ποιοτικού επιπέδου. Στο πλαίσιο αυτής της έκθεσης θέλουν τους καλλιτέχνες να συνομιλήσουν μεταξύ τους, να συμπράξουν και να συνδημιουργήσουν στο μέλλον.

Οι ίδιοι οι δημιουργοί του Fall Festival στην ιστοσελίδα του μας παρουσιάζονται ως εξής: «To Fall Festival ξεκίνησε εντελώς αυθόρμητα το καλοκαίρι του 2016, όταν έξι άνθρωποι, νέοι καλλιτέχνες, συναντήθηκαν και αποφάσισαν να δημιουργήσουν «κάτι» μέσα στο οποίο, εμπνέοντας και ενισχύοντας  συνεχώς ο ένας τον άλλον και όντας διατεθειμένοι να ανακαλύψουν νέα πράγματα ο καθένας για τον εαυτό του, θα εξελίσσονταν από κοινού».

Θέλοντας να γνωρίσουμε αυτούς τους έξι ανθρώπους, που βρίσκονται πίσω από το Φεστιβάλ και τη διοργάνωση της έκθεσης, μιλήσαμε μαζί τους για να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτούς και το φεστιβάλ, όσο πιο αντιπροσωπευτικά γίνεται, δηλαδή μέσα από τα δικά τους λόγια.

Είναι ο Τάσος, η Μαριάννα, η Βασιλική, ο Αντώνης, η Ειρήνη και ο Δημήτρης, πρώτα φίλοι και μετέπειτα συνδημιουργοί του Fall Festival.

Τι είναι για εσένα το Fall Festival;

Για τη Μαριάννα Μποζαντζόγλου (ηθοποιό) και τον Τάσο Κωλέτση (σπουδαστή υποκριτικής και φοιτητή φιλολογίας) το Fall Festival είναι «τόπος και χώρος συνάντησης» ή, όπως συμπληρώνει ο Δημήτρης Ράπτης, ο οποίος μετά τις σπουδές του ως μηχανικός μεταλλουργός σήμερα σπουδάζει κλασικό τραγούδι, είναι «ένας χώρος να βιώσεις, να μάθεις, να δημιουργήσεις, να επηρεαστείς και να επηρεάσεις, να ανησυχήσεις, να νιώσεις».

Ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου (σύμβουλος επιχειρήσεων και προγραμματιστής) από την άλλη το θεωρεί ένα μέσο για να φέρει κοντά καλλιτέχνες και να τους εμπνεύσει να κάνουνε αυτό που θέλουνε αλλά φοβούνται.

Αυτό που κάνει δύσκολη μία ατομική έκθεση είναι το κόστος. Πόσα χρήματα χρειάζονται για να διοργανώσει κανείς μια έκθεση μόνος του;

Η Βασιλική Χούντα (μουσικός και ναυπηγός) απαντά πως «Λαμβάνοντας υπόψιν τα ενοίκια των διαθέσιμων αθηναϊκών χώρων, τον εξοπλισμό που απαιτείται (φώτα, υλικά, συνθέσεις), και την προσωπική δουλειά του καθενός, ο καθένας μπορεί να καταλάβει από μια πρόχειρη έρευνα πως το να κάνεις μια ατομική έκθεση στην Αθήνα δεν είναι κάτι που τα 50 ευρώ σου θα σου φτάσουν, που λέει ο λόγος. Σίγουρα όμως υπάρχουν χώροι που φιλοξενούν καλλιτέχνες. Και προς τα εκεί θέλουμε να κατευθυνθούμε και εμείς σαν θεσμός. Θέλουμε να κινηθούμε και σαν side project σε ατομικές-ή δύο/τριών ατόμων- εκθέσεις, με όλη την υποστήριξη και την θετική ενέργεια της core team (και όχι μόνο), σε  συνεργαζόμενους χώρους, υπό την αιγίδα του Fall Festival». Πιο συγκεκριμένη η Ειρήνη Μασσάλη, που σπουδάζει μουσική, ασχολείται με το θέατρο και τα ακροβατικά και της αρέσει να τη φωνάζουν Φα, το υπολογίζει στα «350-400 ευρώ αν ξεκινάς μ’ άδεια χέρια».

Για να συμμετάσχει κανείς στη έκθεσή σας χρειάζεται να πληρώσει;

«Δεν χρειάζεται να πληρώσει κάτι στο Festival , όπως για παράδειγμα την εγγραφή του ή κάτι τέτοιο. Αλλά είναι απαραίτητο να καλύψει τα έξοδα των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για την παρουσίαση του έργου του», μας λέει ο Δημήτρης ενώ η Μαριάννα προσθέτει πως «Στο μέλλον έχουμε ως στόχο η συμμετοχή να γίνεται δωρεάν. Ελπίζω να το καταφέρουμε».

Ξεκίνησε ως προσωπική ανάγκη για εσένα αυτό; Υπήρξε κάποια στιγμή που ήθελες να εκθέσεις/ παρουσιάσεις την δουλειά σου και ένιωσες ότι δεν μπορείς ή αντιμετώπισες δυσκολίες;

Για την Ειρήνη ξεκίνησε όντως σαν προσωπική ανάγκη, «Είχα την ανάγκη να γνωρίσω (και ακόμα έχω) ανθρώπους που θέλουν να μιλήσουν και να δώσουν, να ανοιχτούν και να δώσουν μια διαφορετική οπτική στα πράγματα απ’ τη συνηθισμένη».

Παρόμοια υπήρξε η αφορμή και για τον Τάσο, «Ξεκίνησε και ως προσωπική ανάγκη. Μέχρι το Fall συνήθως κρατούσα ό,τι δημιουργούσα στο συρτάρι, είτε ήταν φωτογραφίες, είτε κείμενα, είτε κάτι άλλο. Με το Fall μου μπήκε η ιδέα στο μυαλό για πρώτη φορά πως θα μπορούσαν και οι δικές μου δημιουργίες να βρουν χώρο κάπου έξω από το συρτάρι».

Αντίθετα, ο Αντώνης απαντώντας ότι ενώ μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε στην παραπάνω θέση, προσθέτει πως «θα ήθελα όταν έχω την ανάγκη αυτή να μπορώ να απευθυνθώ κάπου».

Για την Βασιλική η αφορμή ήταν το να βρει (άλλον έναν!) τρόπο να υποστηρίξει την καλλιτεχνική έκφραση, «Η ιδέα έγινε πράξη με ενθουσιασμό από την ομάδα, και έκτοτε υποστηρίζω πως δεν υπάρχει καμία δυσκολία στο να εκθέσει κάποιος την δουλειά του. Αρκεί να μας βρει!».

«Η αφορμή μου ήταν να δημιουργήσω αυτό το φεστιβάλ μαζί με τους φίλους μου στο οποίο θα μπορούσαμε να γνωρίσουμε καινούριες καλλιτεχνικές εμπειρίες» απάντησε ο Δημήτρης.

Η Μαριάννα, τέλος, είπε πως η ανάγκη της αρχικά υπήρξε να μπορεί να κάνει «πράγματα» χωρίς να εξαρτάται από κάποιον άλλο, «Να μπορώ δηλαδή να δουλεύω πάνω σε κάτι που με αφορά χωρίς να σκέφτομαι τις οικονομικές συνθήκες τις δύσκολες εποχές και όλα αυτά που πάνε την δημιουργική σκέψη πίσω».

Το να κάνεις μια έκθεση για τους άλλους δεν έχει δυσκολίες; Λειτουργείς πιο αποστασιοποιημένα;

«Παίρνεις την ευθύνη κάτι που έχει δημιουργήσει ο άλλος να το κάνεις να πάρει χώρο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά είναι μια ωραία ευθύνη, μια ευθύνη που θέλουμε» λέει η Μαριάννα, και ο Αντώνης προσθέτει πως «όχι, όταν κάνεις κάτι τέτοιο το αγαπάς και χαίρεσαι με την ικανοποίηση των άλλων».

Τι θα απαντούσες σε κάποιον που θα έμπαινε τυχαία στον χώρο της έκθεσης και σε ρωτούσε «τι γίνεται εδώ»;

Το έλα να δεις! (Τάσος)

Χαμός! (Μαριάννα)

Φέτος είναι η τρίτη χρονιά που διοργανώνεται η έκθεση του Fall Festival, θα δούμε κάτι καινούργιο;

«Κάθε χρόνο έχουμε καινούριο υλικό, και η ομάδα των καλλιτεχνών ανανεώνεται συνεχώς! Φέτος, θα έχουμε και προβολές ταινιών μικρού μήκους, για πρώτη φορά στο Fall Festival!» απαντά με ενθουσιασμό η Βασιλική.

«Το σήμα μας! Σχεδιασμένο από τον Θωμά Κεφαλά, καλλιτέχνη που συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στην έκθεσή μας» λέει ο Τάσος.

Γιατί στο ΡΟΜΑΝΤΣΟ;

Για την Μαριάννα η απάντηση είναι  «γιατί είναι αστικό, είναι στο τώρα» ενώ για τον Τάσο το ΡΟΜΑΝΤΣΟ «είναι τόπος συνάντησης» (σαν το Fall Festival).

Το σύνθημα του Fall Festival για φέτος;

«When in doubt, art it out – από φέτος και για πάντα-» (ομαδική απάντηση).

Σε μια ομαδική έκθεση δεν υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει ανταγωνισμός ή ένας καλλιτέχνης να επισκιάσει κάποιον άλλο;

«Θέλω να σκέφτομαι πως οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση αυτή δεν θα προτιμήσουν να δουν τον ανταγωνισμό μέσα σε αυτή, αλλά τη «συζήτηση» που μπορεί να δημιουργηθεί ανάμεσα σε όλους μας» απάντησε ο Δημήτρης.

Ενώ η απάντηση του Τάσου είναι πως «Στο Fall ο κάθε καλλιτέχνης έχει το δικό του χώρο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά, μικρά, καλλιτεχνικά σύμπαντα που όλα διατηρούν τη μοναδικότητά τους χωρίς να επισκιάζει το ένα το άλλο.»

Οι καλλιτέχνες μεταξύ τους αλληλεπιδρούν; Μπορείς να μου δώσεις ένα παράδειγμα;

«Η αλληλεπίδραση είναι βασικός στόχος του φεστιβάλ και θέλουμε πολύ να συμβεί» λέει η Ειρήνη. Για την Βασιλική «έχει αρχίσει ήδη να δημιουργείται ένα δίκτυο και πιστεύω πως σύντομα θα υπάρξουν καλλιτεχνικές προτάσεις από τους συνδυασμούς αυτούς».

Το όραμα σου για το Fall Festival στο μέλλον;

«Το μεγάλο μας πλάνο είναι να φτιάξουμε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο οι τέχνες και οι καλλιτέχνες θα ενώνονται και θα φτιάχνουν πράγματα μαζί. Ένα πολύπλευρο καλλιτεχνικό “προϊόν” δηλαδή, που θα προκύπτει από την συνάντηση πολλών ανθρώπων με έναν κοινό στόχο και όραμα» απαντά η Μαριάννα.

Θα γίνει πάρτι μετά;

Την Παρασκευή (ημέρα εγκαινίων της έκθεσης), αμέσως μετά το κλείσιμο της στις 23:00 στο μπαρ του ΡΟΜΑΝΣΤΟ! (ομαδική απάντηση επίσης).


Η έκθεση:

Fall Festival 18_19: un-fall-d

Πού;

BIOS ΡΟΜΑΝΤΣΟ, Αναξαγόρα 3-5, περιοχή Ομόνοιας.

Πότε:

Παρασκευή 8/2, 19:30 – 23:00

Σάββατο 9/2 11:00 – 23:00

Κυριακή 9/2 11:00 – 22:00

Κόστος:

Είσοδος ελεύθερη. Για την προβολή των ταινιών απαιτείται κράτηση. Τα εισιτήρια είναι δωρεάν και η προπώληση γίνεται μέσω ειδικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ.


Περισσότερα θα βρείτε:

Website: https://www.fallfestival.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/fallfestivalgr/
Instagram: https://www.instagram.com/fallfestival.gr
Email: info@fallfestival.gr