Άρθρο: Μαρία Πολυκρέτη
Ψυχολόγος


Ο Vladimir Gasai γεννήθηκε στο lviv της Ουκρανίας. Από την νεαρή του ηλικία ασχολήθηκε με το σχέδιο κυρίως αυτοδίδακτα ενώ είχε έντονο ενδιαφέρον για τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας και ονειρευόταν να ταξιδέψει στο διάστημα για να γνωρίσει διαφορετικούς κόσμους. Τα κύρια θέματα του ήταν τα τέρατα, οι εξωγήινοι και οι παράξενοι κόσμοι κάτι που τον οδήγησε αργότερα στον κόσμο της Concept Art, της τέχνης δηλαδή που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ταινιών και ψηφιακών παιχνιδιών.
Πρώτα, μέσω του διαδικτύου συνέλεξε πληροφορίες και στη συνέχεια μέσω ψηφιακών εφαρμογών (Online Workshops and Tutorials, CGMW, Gnomon DVD) εξερεύνησε βαθύτερα αυτόν τον κόσμο, αφιερώνοντας πολύτιμο χρόνο για ατελείωτη εξάσκηση.
Τα τελευταία δύο χρόνια εργάζεται επαγγελματικά ως Freelancer-Concept Artist για την δημιουργία Βίντεο παιχνιδιών, εξώφυλλων για βιβλία και CD για μπάντες κ.α. Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί για να δουλέψει πάνω σε αυτούς τους εξω-πραγματικούς κόσμους είναι συνήθως ψηφιακά, όπως το Photoshop, το CorelPainter, και ArtRage, πάνω στο WACOM Tablet, μία ηλεκτρονική προσομοίωση του παραδοσιακού καμβά και πινέλου, με ευαίσθητους αισθητήρες αφής.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Τι σημαίνει Τέχνη για σένα;

Η τέχνη για μένα είναι μία δημιουργική διαδικασία, κατά την οποία μπορώ να αποτυπώσω όλους τους μετα-αποκαλυπτικούς κόσμους που έχω στο μυαλό μου. Όταν καταφέρνω να μεταφέρω στα έργα μου τους κόσμους που σκέφτομαι, τότε βιώνω μία μοναδική ικανοποίηση, η οποία μου δίνει το κίνητρο για την καθημερινή δημιουργική μου εξέλιξη.

Πες μας λίγα λόγια για τα έργα σου.

Τα έργα μου ανήκουν στην κατηγορία Concept Art, μία μορφή τέχνης που σκηνοθετεί κόσμους οι οποίοι δεν υπάρχουν στο παρόν, αλλά δανειζόμενη στοιχεία από τον ρεαλιστικό κόσμο, ωθεί το κοινό να ταξιδέψει σε αυτούς, σε μία παράλληλη πραγματικότητα. Η Concept Art γενικότερα αξιοποιείται από δημιουργούς ταινιών και ψηφιακών παιχνιδιών αποτελώντας το προπαρασκευαστικό στάδιο της σκηνοθεσίας και της παραγωγής. Οι δημιουργίες μου περιλαμβάνουν διαστημικούς χαρακτήρες, ή οχήματα, ενώ η δημιουργία τοπίων μου αποσπά περισσότερο το ενδιαφέρον.

Ποιά ήταν η στιγμή που συνειδητοποίησες ότι μπορείς να βγάζεις τα «προς το ζην» ως Concept Artist;

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την Concept Art σαν χόμπυ από το 2008, ενώ συνέχισα επαγγελματικά τα δύο τελευταία χρόνια. Είμαι αυτοδίδακτος και μέσα από την συνεχή προσπάθεια μου βλέπω ότι χρειάζεται συνεχώς ένα ισχυρό κίνητρο και αρκετές θυσίες για να αναπτυχθεί κάποιος στον τομέα αυτό. Αυτή τη στιγμή δουλεύω ως Freelancer, που σημαίνει ότι δέχομαι παραγγελίες από ενδιαφερόμενους πελάτες, οι οποίοι στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουν τα έργα μου και τις ιδέες μου ως μέρος ενός δικού τους project/σεναρίου. Το κύριο κριτήριο για εμένα ώστε να δεχθώ να υλοποιήσω μία πρόταση είναι το θέμα του project να είναι πρωτοποριακό και με προοπτική.

Πόσο χρόνο αφιερώνεις καθημερινά;

Από δύο έως δεκαέξι ώρες. Παρ’όλα αυτά, για να φτάσεις σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο χρειάζεται να διαβάσεις τόσο την θεωρία σχεδίου, όσο και ιστορικά γεγονότα, να παρατηρείς συνεχώς και να ταξιδεύεις, ώστε να διατηρείς ένα εικονικό αρχείο στη φαντασία σου, από όπου θα αντλείς τα σκηνογραφικά στοιχεία που θα αποτυπώσεις στη δημιουργία ενός νέου κόσμου.

Με ποιές τεχνικές αναπτύσσεται ένα έργο της Concept Art;

Η κύρια μέθοδος είναι το Digital Painting, δηλαδή η συνδυαστική χρήση ψηφιακών εργαλείων. Κυρίως κάνω χρήση ενός WACOM Tablet, που αποτελεί μία προσομοίωση ζωγραφικής πάνω σε καμβά, αντικαθιστώντας το πινέλο με στυλό πάνω σε οθόνη με αισθητήρα αφής σε συνδυασμό με το Photoshop ή άλλων 3D προγραμμάτων.
Η εικόνα αποτελείται συνήθως από προσωπικά μου σκίτσα, με απόδοση χρώματος και σκιών και συντίθεται με φωτογραφίες ή 3D εικόνες, τις οποίες θα χρησιμοποιήσω για να αναπτύξω το περιεχόμενο του κόσμου (χαρακτήρες, σκηνές, τοπία).
Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να μου στείλει μία εικόνα με το τμήμα ενός αεροπλάνου και έπειτα να δημιουργήσω ένα διαστημόπλοιο βασισμένο στην τεχνοτροπία του αεροπλάνου, ή κάτι εντελώς καινούργιο που να συνδέεται συνειρμικά με το αρχικό concept του αεροπλάνου.
Πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι απαραίτητες οι γνώσεις προοπτικής, θεωρίας σκιών και χρωμάτων, με στόχο το έργο να είναι φωτο-ρεαλιστικό και βασισμένο σε κανόνες ζωγραφικής και σχεδίου.

Υπάρχει δυνατότητα εκπαίδευσης στην συγκεκριμένη Τέχνη;

Υπάρχει. Ωστόσο στην Ελλάδα κάτι τέτοιο είναι δυσεύρετο εκτός από μεμονωμένα σεμινάρια πάνω στο Entertainment Design όπου η ενασχόληση με το αντικείμενο βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Στο εξωτερικό όμως μπορεί κανείς να βρεί ποικίλες σχολές που παρέχουν ολοκληρωμένη εκπαίδευση με ετήσιο πρόγραμμα σπουδών, τα δίδακτρα όμως είναι αρκετά υψηλά καθώς κυμαίνονται από 15.000 έως 35.000 ευρώ.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα με το Concept Art;

Είναι δύσκολο να βρεις επαγγελματίες Concept Artists στην Ελλάδα, καθώς οι περισσότεροι απορροφούνται απο το εξωτερικό. Δεν υπάρχουν πολλές δομές όπου θα μπορούσαν να απασχοληθούν επαγγελματικά και είναι δύσκολο να βρεις σχετικά αφιερώματα, φεστιβάλ ή workshops. Το τελευταίο εργαστήριο που παρακολούθησα διοργανώθηκε στην Ρουμανία και ήταν το «Behind the Iron Curtain», ένα ενδιαφέρον Concept Art And Design Workshop. Ήταν μία αξιοσημείωτη εμπειρία για εμένα, καθώς διοργανώθηκε την περίοδο που αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά με το Concept Art αλλά και γιατί ήρθα σε επαφή με κορυφαίους επαγγελματίες του χώρου όπως την ομάδα «3D Animation» της ταινίας «Avatar» και τον υπεύθυνο τους «Alex Alvarez».

Ποιες είναι οι μελλοντικές προσδοκίες σου;

Να συνεργαστώ με μεγάλες εταιρείες παραγωγής ταινιών όπως οι «Legendery, Pacamount  Pictures, Weta Workshop. Μακροπρόθεσμα, έχοντας αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία, θα ήθελα να ιδρύσω μία σχολή πάνω στο Entertainment Design όπου θα παρέχεται εκπαίδευση σε διάφορους τομείς του Concept Art με προσιτά δίδακτρα για τους ενδιαφερόμενους καλλιτέχνες.

Facebook: Vladimir Gasai
Blog: Vladimir Gasai – Art