Άρθρο: Βάσια Μήλα


animartists

Η έκφραση “όλα γίνονται για κάποιο λόγο”… ίσως τελικά και να ισχύει! Ο λόγος για το μουσικό σχήμα “Swing shoes & Sugahspank!“, τη μουσική των οποίων ανακάλυψα εντελώς τυχαία καθώς έψαχνα για καινούργια μουσικά ακούσματα. Ακούγοντας το τραγούδι “Κind to me”, το οποίο και αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια, με συνεπήρε η “ιδιαίτερη” και καθόλου συνηθισμένη μουσική τους. Πιο συγκεκριμένα, μου έκανε εντύπωση το συνδυαστικό μουσικό τους παιχνίδι -καθώς τα παιδιά συνδυάζουν αρκετά μουσικά είδη- και αμέσως σκέφτηκα ότι θα ήθελα να τους ακούσω και να τους γνωρίσω από κοντά. Έτσι, ένα Κυριακάτικο βράδυ βρέθηκα σε μια ζωντανή τους εμφάνιση στο ”Faust” όπου και τους γνώρισα!!

Είστε, μια ιδιαίτερη μπάντα, με ιδιαίτερη μουσική. Συνδυάζετε το blues/folk, gypsy swing, παραδοσιακά (επηρεασμένοι από τον Μανώλη Χιώτη) με το gospel. Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας καθώς και οι επιρροές σας;

Swing Shoes: Όλα αυτά που αναφέρεις είναι μουσικές λαϊκές τις οποίες μπορεί να παίξει ο οποιοσδήποτε, θεωρητικά, αρκεί να του αρέσουν. Δεν είναι μουσικές που χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη παιδεία. Αυτό είναι ένα γενικό κοινό που μπορούμε να εντοπίσουμε σε αυτά τα είδη μουσικής. Οι επιρροές μας είναι πολλές και διάφορες. Κάποιος τις ακούει, τις μοιράζεται με το συγκρότημα και όλοι μαζί τις δουλέυουμε!

Πότε και πως προέκυψε η συνεργασία με την τραγουδίστρια των Sugahspank!; Με ποιόν τρόπο συνέβαλε αυτή η αλλαγή στο μουσικό σας σχήμα;

Sugahspank!: Άκουσα μέσω ενός κοινού φίλου τη μουσική των παιδιών και… έπαθα πλάκα! Κάναμε πρόβα και η διαδικασία κύλησε αυθόρμητα. Τα παιδιά στην αρχή έπαιζαν κυρίως swing και διασκευές από ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια. Εμένα, η φωνή μου δεν είναι τόσο swing, οπότε στη αρχή παίξαμε λιγα κομμάτια swing αλλά κυρίως παίζαμε αυτο τον ήχο με τη παλιά τραγουδίστρια Ειρήνη Δημοπούλου. Στην πορεία λογω του στύλ της φωνής μου πήγαμε προς τα blues… ‘Ηταν λίγο οξύμωρο με το όνομα γιατί ενώ η μπάντα ονομάζεται swing shoes,τώρα παίζουμε και άλλα πράγματα.

Πείτε μου λίγα λόγια για το καινούργιο σας άλμπουμ “A Holy Show”. Ποια είναι τα συναισθήματα που σας προκαλεί ;

Sugahspank!: Πρακτικά είναι ένα live album το οποίο ηχογραφήσαμε τη 1η Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής, μέσα σε μια μέρα! Περιέχει όλα τα κλασσικά κομμάτια που παίζαμε μαζι, κάποια instumental των “Swing Shoes” καθώς και μερικά που έχουμε γράψει όλοι μαζί! Είναι ένα ευχάριστο album!!

Swing Shoes: Είμαστε ευχαριστημένοι με αυτή μας τη δουλειά αλλά δεν επαναπαυόμαστε μόνο σε αυτή. Είναι κάτι που θέλουμε να το κυνηγήσουμε κι άλλο. Το να φτιάξεις κάτι, να το βάλεις στο τοίχο σου και να το βλέπεις δε είναι αρκετό. Πρέπει να το υποστηρίξεις κιόλας. Τα συναισθηματά μας είναι σίγουρα χαράς, ευτυχίας και ηρεμίας!!

Οι Swing Shoes ξεκίνησαν το 2006 από τον Άδωνι Γουλιέλμο και τον Γιώργο Κούτρα. Κάνατε τη πρώτη σας εμφάνιση ως ενα κιθαριστικό ντουέτο και ξεκινήσατε παίζοντας στο δρόμο ενα μείγμα από swing, gypsy, jazz, rock, gospel καθώς και παραδοσιακά ελληνικά κομμάτια ενώ στη πορεία το σχήμα πέρασε από πολλές μουσικές φάσεις μέχρι να καταλήξει στη σημερινή του μορφή. Θα ήθελα να μου περιγράψετε το μουσικό σας ταξίδι καθώς και με ποιον τρόπο σας επηρέασε ως μουσικούς αλλά και ως ανθρώπους. Ποιες είναι οι αναμνήσεις που σας έχει αφήσει;

Swing Shoes: Στην αρχή ξεκινήσαμε με τρία ακουστικά όργανα! Στη συνέχεια εξελιχθήκαμε, εμπλουτιστήκαμε με φωνές, drumms, βάλαμε-βγάλαμε βιολιά  και μπήκε φυσαρμόνικα. Γίναμε πιο ηλεκτρικοί, πιο beat, πιο funky, πιο groovy! Το κλίμα θα μπορούσε να θυμίζει Ν. Ορλεάνη. Μαζί με τη μουσική που εξελίσσεται, εξελισσόμαστε και εμείς μαζί της. Αυτό το μουσικό ταξίδι μας έχει αφήσει ευχάριστες αλλά και δύσκολες στιγμές, – άλλωστε όλες οι ομάδες περνάνε δύσκολες στιγμές-.

Sugahspank!: Για να καταλάβεις, λίγες ημέρες πριν τη παρουσίαση του album ο Άδωνις έκοψε τα δύο του δαχτυλάκια και βρεθήκαμε να κάνουμε πρόβα με άλλον κιθαρίστα. Μάλιστα, απόψε είναι το πρώτο του live μετά από αυτό το ατύχημα!! Αυτή ήτανε μια δυσκολία που απο τη στιγμή που τη ξεπεράσεις σε δένει πάρα πολύ με τους υπόλοιπους.

Στο αλμπουμ σας, το κομμάτι ”Kind to me” είναι αυτό όπου εχω ξεχωρίσει, ενω ο στίχος “you might not be my baby but at least you were kind to me” μου έχει κινήσει, θα έλεγα, την περιέργεια για το τι θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από τον στίχο. Ποιο είναι, λοιπόν, το νόημα του τραγουδιού;

Sugahspank!: Αυτό το τραγούδι ουσιαστικά μιλάει για την έλλειψη ευγενείας που υπάρχει στις ανθρώπινες σχέσεις τα τελευταία χρόνια. Έτσι, όταν βλέπεις μια σχετικά ευγενική αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων, τουλάχιστον λες και “ευχαριστώ” από τη ζωη. Κάποια στιγμή, έρχεται μια κατάσταση που δέχεσαι ορισμένα πράγματα όπως έρχονται. Ότι καλό έρχεται λες “ευχαριστώ” και εκτιμάς κάποια πράγματα και στη δυσκολία το ξεπερνάς. Ωραία στιγμή να είναι… και όλα καλά!

Ενα από τα εκείνα, τα πράγματα, που μου έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι είστε ένα μουσικό σχήμα που κινείστε πιο πολύ στα live. Ακόμα και το αλμπουμ σας ηχογραφήθηκε live στο Μέγαρο Μουσικής την 1η Απριλίου του 2014. Στα live φαίνεται να δημιουργείται η ανάγκη έκφρασης-εκδήλωσης συναισθημάτων τόσο από τη πλευρά σας προς το κοινό όσο και από τη πλευρά του κοινού προς εσάς. Θα ήθελα να μου περιγράψετε τα πιο έντονα συναισθήματα που σας έχουν δημιουργηθεί σε ενα live ;

Swing Shoes: Βασικά, έχεις μια μπάντα γιατί θέλεις να παίζεις, για αυτό το κάνεις. Έχεις μια μπάντα για να παίζεις live, για αυτή την αμεσότητα και γι’αυτή την άμεση επαφή με τον κόσμο. Μια πολύ ωραία στιγμή ήτανε στο Μέγαρο Μουσικής που παίξαμε στο κήπο, όπου υπήρχε πολύς κόσμος και έγινε ένα μεγάλο πάρτυ. Αυτή ήταν μια κατάσταση από αυτές που σου δίνουν ώθηση να συνεχίσεις, είναι κάτι το οποίο το ευχαριστιέσαι. Ειδικά όταν βλέπεις ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται και τον βλέπεις να χορεύει, παίρνεις και εσυ δύναμη για να το κάνεις περισσότερο!!

Ενας Αμερικανός σαξοφωνίστας, ο John Coltraine, έχει δηλώσει ότι : “Μπορείς να παίξεις μουσική και με ενα κορδόνι παππουτσιών αν είσαι αληθινός”. Πως αντιλαμβάνεστε εσείς αυτή την φράση; Πιστεύετε ότι ισχύει; Ενας καλός μουσικός, πρέπει να είναι αληθινός;

Swing Shoes: Τη συγκεκριμένη φράση την αντιλαμβανόμαστε με το ότι παίζεις μουσική γιατί έχεις κάτι να πεις και δε μπορείς να κάνεις τίποτε άλλο παρά το να το πεις. Το αν είσαι καλός μουσικός είναι πολύ σχετικό. Δεν είναι η τεχνική αυτό που σε κάνει καλό μουσικό. Καλός μουσικός είναι, για εμάς αυτός που διακατέχεται από την έντονη επιθυμία-ανάγκη να πει, να εκφράσει κάτι και αυτός είναι και ο λόγος όπου το κάνει. Αυτό, μπορείς να το κάνεις με οποιοδήποτε μέσο, με μια χορδή, με μισή.

Πέρα από τα δικά σας τραγούδια,έχετε τραγουδήσει και τραγούδια άλλων μεγάλων καλλιτεχνών, ένα από αυτά είναι το τραγούδι “Nobody knows you when you are down & out“, όπου κατα καιρούς έχει ερμηνευθεί από καλλιτέχνες όπως ο Eric Clapton, η Βessie Smith, Νina Simone, Janis Joplin κ.α. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι το συγκεκριμένο τραγούδι, όπως και άλλα, το προσαρμόσατε στα δικά σας μουσικά μέτρα και το προωθήσατε με τον δικό σας μουσικό τρόπο. Κατά πόσο, λοιπόν, είναι εύκολο να προσαρμόζεσαι, όχι μόνο ως μουσικός αλλά και ως άνθρωπος;

Swing Shoes: Εάν είναι ένα κομμάτι, το οποίο το γνωρίζει κάποιος καλά μπορεί να το περάσει και στους υπόλοιπους με τον δικό του μουσικό τρόπο. Είναι μια διαδικασία η οποία είναι σχετικά εύκολη όταν το γνωρίζει κάποιος καλά και μπορεί να το μεταδώσει και στους υπόλοιπους μέσα στη μπάντα. Η προσαρμοστικότητα ειναι προσόν που σε βοηθάει να επιβιώσεις και να αναπτυχθείς. Ειναι κομμάτι της ζωής, είναι παντού στη φύση… Δειτέ τα αρμυρίκια για παράδειγμα! Δεν ειναι πάντα εύκολη η προσαρμογή με συνθήκες που μας δυσκολεύουν, Επίσης δεν πρεπει να μπερδεύουμε την προσαρμοστικότητα με την απάθεια απέναντι σε ότι μας ενοχλεί.

Πόσο σημαντική είναι η μουσική για εσάς και πόσο σας έχει επηρεάσει;

Sugahspank!: Η μουσική έχει αλλάξει τη ζωη όλων εντελώς. Αν δεν ήτανε η μουσική, αν δεν ήτανε αυτό που κάνουμε δεν θα ήμασταν “καλά”. Από την άλλη αν δεν ήτανε αυτό, φαντάζομαι θα ήτανε κάποια άλλη μορφή τέχνης με την οποία θα μπορούσαμε να εκφραζόμαστε.

Swing Shoes: Ο άνθρωπος πάντα χρειάζεται κάποια εξάρτηση, για εμάς η μουσική είναι η εξαρτησή μας. Μπορείς να μάθεις και να ζεις χωρίς αυτήν, ακόμα και στη περίπτωση που θα άλλαζαν τα πράγματα. Προς το παρόν και σε αυτή τη κατάσταση δε θέλουμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς τη μουσική. Το καλό με τη μουσική είναι ότι έχεις άμεση ανταπόκριση με τον κόσμο και μπορείς να δεις άμεσα αν αυτό που κάνεις είναι καλό ή όχι και στη περίπτωση που δε το κάνεις καλά εκείνη την ώρα, αυτό που εμείς προσωπικά νιώθουμε είναι ότι πρέπει να προσπαθήσω να το κάνουμε καλύτερα.

Ενα από τα θετικά στοιχεία του swing, ως μουσικό είδος, αποτελεί το γεγονός ότι χρησιμοποίησε στις ορχήστρες λευκούς και νέγρους μουσικούς μαζί. Αυτό με τη σειρά του ήτανε μια νίκη στις φυλετικές διακρίσεις των Αμερικανών και στην επιμονή τους να θεωρούν την τζαζ μόνο μουσική των νέγρων. Με ποιον τρόπο, πιστεύετε ότι σήμερα η μουσική μπορεί να αποτελέσει τη κινητήρια δύναμη για να εξαλειφθούν διακρίσεις ανάμεσα σε κοινωνικές ομάδες και να έρθουν πιο κοντά οι άνθρωποι;

Swing Shoes: Η μουσική είναι κάτι το οποίο ξεπερνάει τη πολιτική, τα ξεπερνάει όλα, τουλάχιστον στο δικό μας μυαλό. Στη μουσική μπορούν να συνεργαστούν πολύ διαφορετικά άτομα. Τώρα, το αν μπορεί η μουσική να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά, είναι κάτι το οποίο εξαρτάται από τον κόσμο και κατά πόσο επιθυμεί να έρθει κοντά με τη μουσική. Η μουσική είναι μια τέχνη, όσο ανάγκη έχει ο άνθρωπος από μια τέχνη, όσο κοντά μπορεί να τον φέρει μια τέχνη, τόσο μπορεί να το κάνει και η μουσική.

Πείτε μου για τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια.

Sugahspank!: Διανύουμε τη περίοδο όπου βγάζουμε καινούργια κομμάτια! Aπό τη στιγμή που ηχογραφήσαμε το προηγούμενο μας album βγάζουμε συνεχώς καινούργια και ελπίζουμε να τα ηχογραφήσουμε στη πορεία καθώς και να οργανώσουμε και άλλα live.

“… γιατί ίσως αυτό που να έχει σημασία είναι να ακολουθείς τα ονειρά σου και ότι και αν κάνεις να το κάνεις με αγάπη και με πάθος…”

Ευχαριστώ πολύ τους Sugahspank! & Swing Shoes!