Άρθρο: Δρ. Δήμητρα Β. Κατσαρού
Νευρογλωσσολόγος


Εδώ και κάποια εκατομμύρια χρόνια η ανθρωπότητα στέκεται στα δύο της πόδια. Από τις θεωρίες περί homo erectus και περί άνω θρώσκω, ο άνθρωπος έχει βρει τον τρόπο να πορεύεται. Να πορεύεται προς το μέλλον του ή προς την καταστροφή του. Να περπατάει αφήνοντας άχρονα χνάρια στην άμμο, στην ιστορία, στη μνήμη. Άλλοτε να σέρνει τα βήματά του και άλλοτε  να κάνει γιγαντιαία άλματα μπροστά. Να καρφώνει το βήμα του σε ελεύθερο ή μιλιταριστικο ρυθμό. Να περπατά κατά μόνας, σε ζευγάρια, σε γραμμή, σε τετράδες, ελεύθερα, άναρχα..προς τα μπροστά.

Εδώ και κάποια εκατομμύρια χρόνια επίσης η ανθρωπότητα αρθρώνει λόγο. Από τις θεωρίες ανάπτυξης του λόγου του Lebov μέχρι τα κοινωνικά πειράματα της Ginnie ή του αγοριού του Αβερρόη ο άνθρωπος έχει βρει τον τρόπο να διαλέγεται. Να μιλάει σε άλλους ή στον εαυτό του, να χειρονομεί, να μορφάζεται, να  αλληλεπιδρά και να μετουσιώνει το λόγο σε γέφυρα επικοινωνίας. Από άνθρωπο σε άνθρωπο, από λαό σε λαό, από έθνος σε έθνος, από φυλή σε φυλή.

Υπάρχουν όμως άνθρωποι που δεν μπορούν να μιλήσουν. Όχι από μορφή επίκτητης ή εκ γενετής αναπηρία. Όχι από μισαλλοδοξία και φανατισμό. Όχι από αδυναμία εύρεσης κατάλληλων λέξεων. Αλλά από φόβο. Από φόβο που πνίγεται στο λαρύγγι και κάθε εκφώνησή του κατεβαίνει σαν παγωμένη γουλιά που καίει το στήθος. Κάθε μορφή κραυγής βοήθειας σφίγγει τη μέγγενη του λαιμού ακόμα πιο πολύ. Και τότε είναι που εσύ πρέπει να κάνεις το βήμα για να φωνάξουν αυτοί οι άνθρωποι.

Φέτος το Νοέμβρη, για μία ακόμη φορά πραγματοποιήθηκε η συμβολική πορεία υπέρ των θυμάτων trafficking με τίτλο «Walk for Freedom». Συγκεκριμένα, η Α21, που είναι μια παγκόσμια Μ.Κ.Ο. με έδρα και στον ελληνικό χώρο που αγωνίζεται ενάντια στην Εμπορία Ανθρώπων και φροντίζει για την αποκατάσταση των θυμάτων της σύγχρονης δουλείας στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Φέτος, υπό την αιγίδα της διοργανώθηκε το 2ο Διεθνές ‪#‎WalkForFreedom. Μάλιστα η απήχησή του ήταν τόσο μεγάλη που  πραγματοποιήθηκε σε 200 διαφορετικές τοποθεσίες σε 28 χώρες! Έτσι, πάνω από 12.000 συμμετέχοντες περπάτησαν για την ελευθερία, μοιράζοντας πάνω από 76.000 φυλλάδια, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την εμπορία ανθρώπων. Η αρχή έγινε, στην Θεσσαλονίκη, στο άγαλμα του Βενιζέλου και η πορεία, στην οποία πήραν μέρος πάνω από 450 άτομα, ολοκληρώθηκε στο Λευκό Πύργο. Όλοι οι συμμετέχοντες φορούσαν την μαύρη μπλούζα της διοργάνωσης και είχαν μαύρη κολλητική ταινία τοποθετημένη στο στόμα τους, εκφράζοντας, έτσι, συμβολικά την αδυναμία των θυμάτων να μιλήσουν.

Η οργάνωση που μετράει ήδη αρκετά χρόνια στην Ελλάδα προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό προκειμένου να μην μένει αμέτοχο σε περιστατικά πιθανής παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων. Για το λόγο αυτό έχει ενεργοποιηθεί δωρεάν 24ωρος αριθμός, ο 1109, στον οποίο οι πολίτες μπορούν να καλούν ανά πάσα στιγμή, προκειμένου να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια ενός ανθρώπου να ξεφύγει από τα δεσμά του. Είναι τέτοια η ανάγκη που οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

  • Η εµπορία ανθρώπων είναι το δεύτερο µεγαλύτερο οργανωµένο έγκληµα στον κόσµο σήµερα, αποφέροντας περίπου 25,7 δισεκατοµµύρια ευρώ κάθε χρόνο. Ειδικότερα, η σεξουαλική εµπορία ανθρώπων αποφέρει 22,6 δισεκατοµµύρια ευρώ κάθε χρόνο.
  • Υπάρχουν 1,39 εκατοµµύρια θύµατα εµπορικής σεξουαλικής εκµετάλλευσης παγκοσµίως.
  • Πάνω από 25% των θυµάτων σεξουαλικής εµπορίας, διακινούνται από τη Νότια και την Ανατολική Ευρώπη.
  • Το 90% των θυµάτων που διακινούνται προς κράτη-µέλη της ΕΕ καταλήγουν στην βιοµηχανία του σεξ.
  • Δυστυχώς, µόνο 1 – 2% των θυµάτων διασώζονται και µόνο ένας στους 100.000 Ευρωπαίους που ενασχολούνται µε τη διακίνηση ανθρώπων καταδικάζεται.

Συνεπώς, η αδήριτη ανάγκη της ελευθερίας εκφρασμένης σε οποιαδήποτε μορφή της επιτάσσει ακόμα μαζικότερη συμμετοχή στο προσεχές Walk for Freedom! Εξάλλου αφού κάνεις ένα βήμα…κάντο για καλό σκοπό!!!

Αν λοιπόν σας ενδιαφέρει να περπατήσετε για καλό σκοπό ή ακόμα και να ασχοληθείτε εθελοντικά με άτομα λιγότερο τυχερά από εσάς μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο:  231 053 7690 ή στο site http://www.a21.gr Εξάλλου η ιδιότητα του ανθρώπου δεν κληρονομείται, δεν προσγράφεται μόνο στον γενετικό κώδικα ούτε καταντά αρχειακό υλικό προς διαιώνιση του είδους…αλλά κερδίζεται!


Προτεινόμενη βιβλιογραφία

Williams, M. & Cheal, B. (2002). Can we measure homelessness? A critical evaluation of the method of ‘capture-recapture. International Journal of Social Research Methodology, 5(4): 313-331.

Regional Clearing Point, (2003). First Annual Report on Victims of Trafficking in South Eastern Europe, Regional Clearing Point/Stability Pact Task Force on Trafficking in Human Beings, Vienna

Brunovskis, A. & Tyldum, G. (2004). Crossing borders: an empirical study of transnational prostitution and trafficking in human beings. Fafo report 426, Oslo.