Άρθρο: Μένη Κουτσοσίμου
Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
ΜΔΕ στην Κοινωνική Ψυχιατρική-Παιδοψυχιατρική
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων
Μεταδιδάκτωρ Ιατρικής Παν/μίου Ιωαννίνων στην Ποιότητα Υπηρεσιών


Ο ερχομός της Άνοιξης δεν είναι το ίδιο ευχάριστος για όλους μας. Ενδεχομένως γιατί ξυπνά απωθημένα κι ένστικτα ανικανοποίητα, που ενώ αρχικά γίνονται μεγαλόπνοες προσδοκίες, καταλήγουν εντέλει σε αλλεργίες λόγω εποχής.

Έχω γνωρίσει ανθρώπους που συνήθως έχουν ένα πολύ ωραίο σπίτι, έναν πολύ ωραίο σύζυγο, ένα πολύ ωραίο αυτοκίνητο, ένα πολύ ωραίο ρολόϊ… όλα μαζί όμως δεν μας κάνουν απαραίτητα στο άθροισμα ένα πολύ ωραίο πακέτο. Στην προσπάθεια λοιπόν να κάνουμε το ξεσκαρτάρισμα και να αφαιρέσουμε από το τοπίο μας – κοινώς να πετάξουμε – ό,τι μας βαραίνει, όσο ωραίο κι αν φαντάζει στους γύρω μας, σας προτείνω να υποβάλετε τον εαυτό σας στην ακόλουθη διαδικασία:

Ποιους κρατάτε στη ζωή σας. Οι λεγόμενοι άνθρωποί μας, φίλοι, συγγενείς, σύντροφοι, εραστές… Δεν χρειάζεται να τους καταγράψετε, γνωρίζετε ποιοι σας γεμίζουν ή αδειάζουν. Αυτό που προτείνεται είναι το να συνειδητοποιήσετε εγκαίρως την αξία της δέσμευσης. Το να τιμάς τις σχέσεις σου είναι συνθήκη ανεκτίμητης αξίας.

Ποιους αφήνετε να φύγουν. Ένα ευγενικό αντίο, είναι υπέρ αρκετό σ’ εκείνους που έκλεψαν την ενέργειά σας και προσπάθησαν να κανιβαλίσουν την προσωπικότητά σας. Ξέρετε, σαν εκείνα τα σκουπιδάκια που μαζεύονται στο inbox ως spam, που όλοι γνωρίζουν το email σου χωρίς να το έχεις δώσει… με μία κίνηση, καμία ανοχή… delete.

Αρνητικές σκέψεις… ευχαριστώ δεν θα πάρω. Αρκετά με την κριτική όλων που δεν έχουν διανύσει ούτε το ένα τρίτο της διαδρομής σου. Κινούμενοι μέσα στην κρίση, διασταυρώνουμε τα βλέμματά μας λες και είμαστε ένοχοι για την κατάντια μας. Αναλογιζόμενοι τις ευθύνες μας σε ατομικό επίπεδο, δεν χρειάζεται να φορτώνουμε επιπλέον τον λογαριασμό για το ακαταλόγιστο όσων υποσχέθηκαν ότι έχουν τα προσόντα για να κατέχουν το αξίωμα. Προσπάθησε λοιπόν να μην καταστρέφεις τα «καλά» του σήμερα με τα «κακά» του χθες.

Ανησυχίες στον ορίζοντα; Υπαρξιακές αναζητήσεις σας απαντώ. Η ανησυχία γνωρίζει το τοπίο καλύτερα από εσένα, γιατί είναι το τοπίο της, τα λιμνάζοντα νερά. Θυμάστε όταν ήμασταν μικρά παιδιά, που φοβόμασταν τι μπορεί να υπήρχε μέσα στη μεγάλη σκοτεινή ντουλάπα; Ε λοιπόν, ανοίγουμε την πόρτα κι ανάβουμε το φως.

Μετέτρεψε τους φόβους σου σε πρόκληση. Όταν συνειδητοποιείς ότι φοβάσαι το φόβο των φόβων σου, θα σταματήσεις να τρομπάρεις το περιεχόμενό τους. Δεν είναι όλα στρωμένα στη ζωή, οι δρόμοι φτιάχνονται καθ΄ οδόν κι εν κινήσει. Αν χτυπήσεις θα πονέσεις, αν στραβοπατήσεις, θα πέσεις, κι όταν πέσεις, θα ξανασηκωθείς. Τόσο απλά.

Αποχαιρέτησε τα κλισέ τύπου… δεν είναι αυτό για σένα. Αν ας πούμε θέλατε από μικρός/η να γίνετε ιστορικός της τέχνης και γίνατε δικηγόρος (ή το ανάποδο), σκεφτείτε τις επιλογές σας και σηκώστε μανίκια για αλλαγές. Μόδα είναι η υγεία μας και την ακολουθούμε φανατικά.

Πιο μαζί παρά ποτέ… αγαπημένε μου εαυτέ. Δεν κινδυνεύεις από υψοφοβία, αν ανεβάσεις τον πήχη της αυτογνωσίας, γιατί από εκεί ξεκινούν όλα. Αν μας αγαπάμε, θα μας αγαπούν, αν μας σεβόμαστε, θα μας σέβονται και πάει λέγοντας. Δεν κάνει κακό να κάνετε μία δυνατή αγκαλιά στον εαυτό σας… χμμμ, ενδιαφέρον, θα το προσθέσω στη συνέχεια του άρθρου «μία αγκαλιά δεν είναι μόνο μία»…

Αποχαιρέτα την ακτή και ονειρέψου το ταξίδι… πριν σε προλάβουν οι κρίσεις πανικού γιατί δεν το αντιλήφθηκες νωρίτερα. Αναφέρομαι στα όνειρα εκείνα που ακόμη κι αν δεν πραγματοποιηθούν άμεσα, γεμίζουν την ψυχή σου και σε κρατάνε στις δύσκολες στιγμές. Μην του βάλετε (του ονείρου) περιορισμούς, ούτε να του προβλέψετε budget.

Πώς το γνωρίζω;

Ξυπνώ τα όνειρά σας…


Προτεινόμενη βιβλιογραφία

Bensaid C. (1994). Αγάπησε τον εαυτό σου, η ζωή θα σε αγαπήσει. Σειρά, Ψυχολογία. Νέα Σύνορα, Εκδόσεις Λιβάνη.

Stutz P. & Michels B. (2015). Τα εργαλεία της Ψυχής: Πώς να μετατρέψετε τα προβλήματα σε όπλα για να αλλάξετε τη ζωή σας. Εκδόσεις Πατάκης.

Animartists:μία-αγκαλιά-δεν-είναι-ποτέ-μόνο-μία