Κείμενο: Ροδοθέα Αμπανάβα
Φιλόλογος

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Χασαπλαδάκης


Όταν έχεις περάσει όλα τα παιδικά σου χρόνια σε μία επαρχιακή πόλη σύνηθες είναι να μην αναγνωρίζεις την βαθύτερη ομορφιά της. Μένοντας στο Ρέθυμνο είκοσι μέρες μετά από χρόνια, εκτίμησα ξανά την πόλη που γεννήθηκα.

Κάνοντας μία πρωινή βόλτα στο Φρούριο της Φορτέτζας, ανακαλύπτεις την πολυπολιτισμική κληρονομιά του τόπου. Ένα οικοδόμημα Βενετικής κατάκτησης, που προστάτευε την πόλη από τον Τούρκο εχθρό, με θέα στο απέραντο γαλάζιο και την πόλη. Είχα την ευκαιρία να περιπλανηθώ στα διάσπαρτα εναπομείναντα κτίσματα του κάστρου όπως ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου, αλλά ακόμη να θαυμάσω την αρχιτεκτονική του θεάτρου «Ερωφίλη». Το θέατρο οφείλει την ονομασία του στην ομώνυμη τραγωδία του Ρεθυμνιώτη δημιουργού Γεωργίου Χορτάτζη και φιλοξένει πληθώρα παραστάσεων του ετησίου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ.

Η παλιά πόλη ενδείκνυται για μία χαλαρωτική βόλτα στα λουλουδοσκέπαστα και μυρωδάτα δρομάκια της. Γεμάτη αρχοντικά, χώρους τέχνης και πολιτισμού, μουσεία και πινακοθήκη, που βοηθούν τον ταξιδιώτη να γνωρίσει την ιστορία του τόπου. Στη παλιά πόλη δεσπόζει το Τζαμί Νερατζέ ή Ωδείο για τους νεότερους. Η ιστορία του ξεκινά τον 17ο αιώνα, όπου και χτίστηκε από καθολικούς μοναχούς. Στη συνέχεια μετατράπηκε σε τζαμί από τους Τούρκους, γεγονός που δικαιολογεί και τον μιναρέ που υψώνεται δίπλα στο μνημείο. Η αρχιτεκτονική του είναι άξια παρατήρησης ενώ το ιστορικό του αποκαλύπτει ενδιαφέρουσες πτυχές του. Σήμερα αποτελεί κέντρο θεάτρου, μουσικής και εκδηλώσεων.

Η Κρητική φιλοξενία σε κερδίζει. Και δη η Κρητική ρακί ή τσικουδιά μαζί με παραδοσιακούς μεζέδες. Η παλιά πόλη γεμάτη από ρακάδικα, προσφέρουν ένα μοναδικό ταξίδι γευσιγνωσίας. Αλλά οι αγνές γεύσεις και ο αυθεντικός κρητικός πολιτισμός βρίσκεται στην ενδοχώρα. Με ένα σακίδιο στη πλάτη και όρεξη για νέες εμπειρίες μπορείς να γνωρίσεις τα χωριά του Μυλοποτάμου ή του Αμαρίου, την τοπική χλωρίδα και πανίδα, να κάνεις πεζοπορία στα βουνά, να μετέχεις σε ήθη και έθιμα. Όσον αφορά τη μουσική παράδοση και τον χορό, θα φροντίσω να αναφερθώ σε επόμενο άρθρο. Τέλος, μια βόλτα περιμετρικά της πόλης δίπλα στη θάλασσα καταφέρνει να σε οδηγήσει σε μια εσωτερική αναζήτηση μέσα από την οποία κατακτάς την ψυχική σου γαλήνη υπό τον ήχο των κυμάτων.

Αυτές τις είκοσι μέρες, έκανα ότι περιέγραψα συνοπτικά παραπάνω και αγάπησα ξανά τον τόπο μου. Θα χρειαζόμουν σελίδες ολόκληρες για να καταφέρω να αποδώσω την ομορφιά της πόλης. Ελπίζω για τους αναγνώστες, μια επίσκεψη στο Ρέθυμνο να διευρύνει τους πνευματικούς τους δρόμους και να τους ταξιδέψει στο χρόνο.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.