Κείμενο: Μαρία Κακούρη
Φοιτήτρια Ψυχολογίας

Επιμέλεια: Μαρία Παπαστεφανάκη
Γλωσσολόγος


Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που χιλιάδες συνάνθρωποί μας καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινώς είναι η νόσος του καρκίνου. Ο καρκίνος, όπως όλοι γνωρίζουμε, μπορεί να λάβει πολλές μορφές. Μία από τις δημοφιλέστερες μορφές καρκίνου είναι αυτός που προσβάλλει τον γυναικείο μαστό. Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού είναι αναμφισβήτητα οι σύγχρονες ηρωίδες που κάθε λεπτό μάχονται για τη ζωή τους. Πίσω από πολλές ασθενείς, βέβαια, υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται και ανησυχούν για την πορεία της νόσου. Πρόκειται για τους συντρόφους τους, που αποτελούν συνοδοιπόρους των ασθενών σε αυτό το δύσβατο μονοπάτι. Πώς αλήθεια αισθάνονται αυτοί οι άνθρωποι; Είναι εύκολο να παρέχουν τη βοήθεια και την στήριξή τους; Ποιες σκέψεις ταλανίζουν το μυαλό τους;

Η διάγνωση του καρκίνου σε μια γυναίκα προκαλεί, όπως είναι φυσικό, έντονο άγχος στον σύντροφό της και συχνά κατάθλιψη. Με άλλα λόγι, ο σύντροφος ίσως αισθανθεί πως δεν είναι έτοιμος να στηρίξει τη γυναίκα του σε αυτή τη δύσκολη φάση της ζωής της, ίσως φοβηθεί ότι θα μείνει μόνος του και η ασθένεια θα έχει καταληκτική μορφή. Τα προβλήματα, όμως, δεν σταματούν στο στάδιο της διάγνωσης. Οι σύζυγοι συνήθως μετά την εγχείρηση της γυναίκας τους υποφέρουν από μετεγχειρητική δυσφορία και διαταραχή της διάθεσης. Βέβαια, δεν λείπουν τα προβλήματα που αφορούν τη σεξουαλική οικειότητα, καθώς το σώμα έχει αλλάξει και ο σύντροφος φοβάται ότι η σύζυγος δεν θα αισθάνεται άνετα με τις νέες συνθήκες.

Παρά το γεγονός ότι όσα προαναφέραμε έχουν βιβλιογραφικά θεμέλια, κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και κάθε σύντροφος αντιλαμβάνεται και βιώνει με τον δικό του τρόπο την ασθένεια της συζύγου του. Οφείλουμε, βέβαια, να επισημάνουμε ότι οι σύζυγοι αισθάνονται ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν την ίδια τους τη συναισθηματική αντίδραση απέναντι στην κατάσταση της γυναίκας. Βιώνουν, μάλιστα, παρόμοια επίπεδα ψυχολογικού στρες με τις ασθενείς συζύγους τους. Έτσι, ο καρκίνος αποτελεί έναν αγώνα δρόμου που ο σύντροφος και η ασθενής μάχονται να κερδίσουν μαζί.


Προτεινόμενη Βιβλιογραφία

Kayser Κ. & Scott J. (2010). Ψυχολογική υποστήριξη του ζευγαριού με καρκίνο. Ψυχοκοινωνιολογία της υγείας. Αθήνα: Εκδόσεις “Πεδίο”.