Διεξαγωγή και Επιμέλεια Συνέντευξης: Ανδριάνα Νικολούλια
Εκπαιδευόμενη Κοινωνική Ψυχολόγος (Msc)


Για ακόμα μια χρονιά έχουμε την χαρά να είμαστε  χορηγοί επικοινωνίας των events της  διοργάνωσης TEDxAUTH. Φέτος  φιλοξενούμε στο περιοδικό μας μία συνέντευξη που μας παραχώρησε η κυρία Eλένη Αμπράζη,  Curator της φετινής διοργάνωσης. Η κυρία Αμπράζη μας μίλησε για το TEDxAUTH γενικά και ειδικά, καθώς και για τον δικό  της ρόλο στην ομάδα. 

Τί είναι το TEDxAUTH και πώς δημιουργήθηκε;

Το TEDxAUTH δημιουργήθηκε το 2017 από μία ομάδα νέων φοιτητών του ΑΠΘ και πραγματοποίησε το πρώτο event τον Μάϊο του 2018 με θέμα το «Έρεισμα». Το TEDxAUTH αποτελεί την ανεξάρτητη διοργάνωση ενός TED event, υπό την αιγίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με σκοπό να διαδώσει ιδέες στην φοιτητική κοινότητα, αλλά και σε όλη την πόλη. Από το 2018 και έπειτα έχουν πραγματοποιηθεί άλλα δύο events. Το «Perspective» το 2019 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ μας προκάλεσε να βρούμε τη δική μας προοπτική, ενώ το 2021, μέσα στην πανδημία του COVID, αναζητήσαμε και αναθεωρήσαμε την Ευδαιμονία, με ένα διαδικτυακό event με θέμα «Eudaimonia: Path to Freedom».

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Ποια είναι η θέση σας στο φετινό TEDxAUTH και πώς προέκυψε η συνεργασία σας με την οργάνωση; 

Φέτος έχω την θέση της Curator και Co-Organizer στη διοργάνωση του TEDxAUTH. Στη θέση αυτή είμαι αρμόδια για το συντονισμό όλης της ομάδας, αλλά και της διοργάνωσης του event. Βρίσκομαι στην ομάδα τα τελευταία 5 χρόνια, από το 2018, όπου ξεκίνησα ως εθελόντρια. Συνεπαρμένη από το πνεύμα της εκδήλωσης και έχοντας από μικρή το «μικρόβιο» του εθελοντισμού, αποφάσισα να ασχοληθώ τις επόμενες χρονιές ως μέλος της οργανωτική ομάδας, αναλαμβάνοντας πιο υπεύθυνες θέσεις στο κομμάτι της οργάνωσης. Η πρώτη μου εμπειρία στην οργανωτική ομάδα ήταν στη θέση της Experience Manager, υπεύθυνη, δηλαδή, της συνολικής εμπειρίας του κοινού που παρευρίσκεται στο event και τα επόμενα χρόνια ανέλαβα χρέη Speaker Coach και Marketing Director. Έχοντας δοκιμάσει αρκετές και διαφορετικές μεταξύ τους θέσεις, έφτασα στη φετινή μου θέση, αυτή της Curator, με εφόδια όλα όσα έμαθα τα προηγούμενα χρόνια.

Η φετινή θεματική του TEDxAUTH είναι “ΙRIS”. Πώς προέκυψε αυτός ο τίτλος  και τι συμβολίζει; 

Το θέμα του TEDxAUTH βρίσκεται στις αρμοδιότητες των Speaker Coaches, οι οποίοι στη συνέχεια προσεγγίζουν και προετοιμάζουν τους ομιλητές μας. Μετά τη συγκρότηση της ομάδας τον Νοέμβριο, λοιπόν, κάναμε σαν ομάδα μία συζήτηση αναλύοντας τι θέλουμε να πρεσβεύει η φετινή διοργάνωση. Όλοι συμφωνούσαμε στην επαφή (ή την έλλειψη αυτής τα τελευταία χρόνια), την επικοινωνία, το φως και την διαφορετικότητα. Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα της ίριδας, της IRIS, καθώς η πολυδιάστατη φύση της σαν θεότητα της αρχαιοελληνικής μυθολογίας, συνδυάζει όλα τα παραπάνω και δίνει μια φρέσκια προσέγγιση για το TEDxAUTH.

Τί να περιμένουμε από το περιεχόμενο των ομιλιών της φετινής διοργάνωσης; Μπορείτε να μας δώσετε μερικές πληροφορίες για τους φετινούς ομιλητές;

Η ποικιλομορφία και η πολυφωνία ήταν το πρώτο μας μέλημα ξεκινώντας τη φετινή οργάνωση. Αποτελούν εξάλλου και βασικοί πυλώνες του θέματός μας. Θέλαμε να έχουμε τόσο διαφορετικά θέματα για τα οποία θα μιλήσουν οι ομιλητές, αλλά και οι ομιλητές μεταξύ τους να έρχονται από ποικίλα background. Από στιχουργούς, μέχρι επιστήμονες και από επιχειρηματίες μέχρι μεταφραστές, το φετινό event υπόσχεται να καλύψει μια ευρεία γκάμα θεματολογίας, ώστε ο καθένας να βρει στο τέλος τη δική του Ίριδα.

Ποια άλλα πρόσωπα συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση της  φετινής διοργάνωσης;

Το TEDxAUTH είναι πάνω από όλα η ομάδα του. Πιστεύω ότι η στελέχωση, τόσο της οργανωτικής ομάδας, όσο και των εθελοντών, από διαφορετικά άτομα, είναι καθοριστική, και ουσιαστικά, ο παράγοντας εκείνος που διαφοροποιεί το κάθε event με το προηγούμενό του. Η ομάδα μας φέτος, αποτελείται από 32 άτομα στη οργανωτική και 60 εθελοντές, ο καθένας από τους οποίους φέρνει κάτι νέο στην διοργάνωση. Μπορεί να ακουστεί κλισέ, αλλά τους τελευταίους μήνες έχουμε γίνει μια μεγάλη οικογένεια, καθώς περνάμε πολλές ώρες μαζί, για να χτίσουμε αυτό που έρχεται στις 10 Απριλίου. Είμαι απίστευτα ευγνώμων για όλους τους μαζί και για καθέναν ξεχωριστά και είμαι σίγουρη ότι χωρίς έστω και έναν από αυτούς, το αποτέλεσμα δεν θα ήταν το ίδιο.

Πότε και πού θα πραγματοποιηθεί το TEDxAUTH 2022 και  πώς μπορούν οι αναγνώστες μας να βρουν εισιτήρια;

Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στις στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ. Τα εισιτήρια για να παρευρεθεί κάποιος στο event έχουν γίνει πλέον sold out, κάτι που συνέβη σε λιγότερες από 24 ώρες από τη στιγμή έναρξης της προπώλησης. Πραγματικά, ο τρόπος που μας έδειξε το κοινό τον ενθουσιασμό του για το event μας ήταν κάτι παραπάνω από συγκινητικός και μας έκανε, σαν ομάδα, να ανυπομονούμε ακόμα περισσότερο για την ημέρα του event.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την κουβέντα και ευχόμαστε σε εσάς και στην ομάδα σας η φετινή διοργάνωση να ανταμείψει τους κόπους και τις προσδοκίες σας!