ΛΟΓΟΤΥΠΟ

Στις 10 Οκτωβρίου 2014, την ημέρα που γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, ο Γεώργιος Φραγκάκης ψυχολόγος και εξειδικευμένος στην προσωποκεντρική ψυχοθεραπεία, δημιουργεί το πρώτο εγχώριο συνεργατικό – μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα περιοδικό ψυχολογίας, πολιτισμού και συνειδητότητας “Animartists”. Η πρωτοβουλία του είχε ως απαρχή την πειραματική του προσπάθεια να γεφυρώσει τη βαθιά του αγάπη για την ψυχολογία με το πάθος του για την τέχνη.

Το όνομα του περιοδικού εκφράζει ακριβώς αυτό το πρωτότυπο πάντρεμα. Από τη μια, η λατινική λέξη “ANIMA” (θηλυκός τύπος του ANIMUS) που σημαίνει “ψυχή” ή “άνεμος” – ενώ και για τους αρχαίους Έλληνες η λέξη “ψυχή” παραπέμπει στην έννοια της “πνοής”- συμβολίζει για το δημιουργό του περιοδικού την αίσθηση της ζωής, τη ζωϊκή ενέργεια που αναζητά την ανέλιξη και τη διεύρυνση. Από την άλλη, στο αντικαθρέφτισμα αυτού, η λέξη “ARTISTS” μαρτυρά τα άτομα που το περιοδικό επιθυμεί να προσκαλέσει κοντά του σε αυτό του το εγχείρημα: τους λειτουργούς της τέχνης, όσους δηλαδή ονειρεύονται και εκπέμπουν σε αιθέρια επίπεδα σκέψης. Με άλλα λόγια, όλους όσοι εμπνέονται από το βάθος της ύπαρξης και επιθυμούν να προσφέρουν αυτή την αίσθηση στους γύρω τους φτιάχνοντας σχήματα, γράφοντας, εκπέμποντας ήχο και ψηλαφίζοντας τον κόσμο με εφαλτήριο την ανάγκη τους για γνώση και επαφή.

Τέλος, οι συμβολισμοί είναι μια επινόηση της εικαστικού Ίριδας Κολλιδά, η οποία ανέλαβε το σχεδιασμό του λογότυπου. Έμπνευσή της ήταν μια ερμηνεία του ελληνικού αλφαβήτου,  το οποίο αποτελεί τη σπονδυλική στήλη της Ελληνικής γλώσσας και κατά συνέπεια της λεκτικής επικοινωνίας του λαού μας. Έχουν γραφτεί αρκετές ερμηνείες του ελληνικού αλφαβήτου. Για κάποιους περιλαμβάνει κωδικοποιημένα φιλοσοφικά μηνύματα, για αλλους ύμνους, μαθηματικά θεωρήματα κ.α. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, όλοι μαγεύονται με την ομορφιά του όταν αυτό διαβάζεται ανάποδα, συνδυάζοντας τα γράμματα είτε με τη φωνητική τους αξία, είτε με λέξεις που αρχίζουν από το κάθε γράμμα, είτε με τα γράμματα τα ίδια.

Στο λογότυπο, κρατήσαμε την αρχή αυτής της μαγείας, τα τρία πρώτα γράμματα “Ω Ψ Χ” τα οποία ηχούν ως “Ω-μέγα Ψυ-Χή (Ω Μεγάλη Ψυχή, εσύ που είσαι η σημαντικότερη όλων…). Έχοντας λοιπόν σαν βάση αυτή την ερμηνεία, τοποθετήσαμε στο παρασκήνιο του λογότυπου τα τρια γράμματα ΩΨΧ για να φιλοξενήσει, να συμπεριλάβει και να αφουγκραστεί την ψυχή “ΑΝΙΜΑ”, την “ΤΕΧΝΗ”, τους καλλιτέχνες δηλαδή (Art – Artists) και να ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο τη σχέση τους, αγκαλιάζοντας τον κόσμο των εικαστικών τεχνών και της ψυχολογίας.