Κείμενο: Μαρία Σουρτζή,
Φιλόλογος – Ειδική Παιδαγωγός


Αναμφίβολα ζούμε σε μία πανέμορφη χώρα που φημίζεται για τα όμορφα νησιά της, τις εντυπωσιακές παραλίες της, τα φυσικά της τοπία, τα στολίδια πολιτισμού της, την μακραίωνη ιστορία της και το καλό τοπικό φαγητό της. Όλα αυτά την κάνουν έναν εξαιρετικά ενφιαφέροντα καλοκαιρινό προορισμό. Φτάνοντας στο τέλος αυτού του καλοκαιριού, η γράφουσα αυτού του κειμένου ένιωσε την ανάγκη να κάνει έναν απολογισμό όλων όσων είδαν τα μάτια μας –τα δικά μας αλλά και των ξένων–  αυτούς τους τρεις τελευταίους μήνες, είτε από κοντά είτε από λίγο πιο μακριά.

Είδαν φωτιές, αμέτρητες φωτιές, άλλες μικρές και άλλες μεγάλων εκτάσεων και μεγάλης χρονικής διάρκειας. Τέτοιες φωτιές εκδηλώθηκαν στην Ρόδο, την Κέρκυρα, την Κάρυστο, την  Βοιωτία, την Κεφαλλονιά, τον Βόλο, την Λαμία, την Αχαΐα, την Κεντρική Εύβοια, την Δυτική Αττική, την Άνδρο, την Ροδόπη και τον Έβρο (στις δύο τελευταίες περιοχές καίνε μέχρι και σήμερα). Σε περιοχές δηλαδή που είτε είναι τουριστικοί προορισμοί είτε βρίσκονται κοντά στον αστικό ιστό.

Τι προκάλεσαν αυτές οι φωτιές; Ανθρώπινες ζωές χάθηκαν, ζωές ζώων χάθηκαν, βοσκοτόπια χάθηκαν, μελίσσια χάθηκαν (υπολογίζεται ότι έχουν χαθεί πάνω από 10.000.000 μέλισσες ΜΟΝΟ στον Έβρο), ελαιόδεντρα και καλλιέργειες χάθηκαν, πολλές βιομηχανικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις κινδύνεψαν, η αποθήκη πυρομαχικών στην Νέα Αγχίαλο Βόλου ανατινάχτηκε, ιστορικά κτήρια του μοναστηριού βυζαντινής εποχής του Όσιου Λουκά (11ου αι. μ.Χ.) κάηκαν, το πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης εκκενώθηκε με τους ασθενείς και τα νεογνά να μεταφέρονται στο πάτωμα ενός πλοίου –που επιτάχθηκε–  στο λιμάνι. Τέλος, δύο πιλότοι Canadair στην Ν. Εύβοια έχασαν την ζωή τους άδικα εν ώρα υπηρεσίας.

Ένα ακριτικό πανέμορφο νησί, η Σαμοθράκη έμεινε για μέρες χωρίς ρεύμα, νερό, πλοίο, λεφτά –αφού τα ATM λόγω διακοπής ρεύματος δεν λειτουργούσαν–, γεμάτο τουρίστες, ανθρώπους απελπισμένους που έτρεχαν από χωριό σε χωριό, για να φορτίσουν τα κινητά τους τηλέφωνα κάπου όπου θα είχε ρεύμα γεννήτριας και να μάθουν κάποια πληροφορία για το τι μέλλει γενέσθαι. Όπως καταλαβαίνουμε πολλοί έχασαν την πτήση τους, πολλοί –αν όχι όλοι– έχασαν την ψυχραιμία τους με όλο αυτό να μοιάζει σκηνικό πολέμου, όπως διάβασα μαρτυρία ανθρώπου που βρισκόταν στο νησί. Για τη Σαμοθράκη όμως δεν ακούσαμε τίποτα από τα τηλεοπτικά κανάλια. Μάλλον επειδή η χιλιομετρική απόσταση είναι μεγάλη και ως εκ τούτου η είδηση μπαίνει στα ψιλά γράμματα! Τη φωτιά στην Πάρνηθα την «έπαιξαν» –λογικό–, αφού το συμβάν διαδραματιζόταν εντός νομού και επηρεάζονταν άμεσα.

Τι έκανε το κράτος πρόνοιας αυτούς τους τρεις τελευταίους μήνες; Τίποτα σοβαρό και οργανωμένο. Η αποτυχία του «επιτελικού» κράτους ήταν τραγική. Εδώ και δύο χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αναρωτιέμαι γιατί; Πιθανόν για να μας στέλνει μηνύματα το 112 να εκκενώσουμε την περιοχή. Άλλη δουλίτσα αναρωτιέμαι μέσα στον χρόνο δεν κάνει; Να οργανώσει, ας πούμε, ένα σοβαρό σχέδιο δράσης για μία αποτελεσματική διαχείριση τέτοιων ακραίων καταστάσεων;

Τι είδαμε λοιπόν από το κράτος; Κακοδιαχείριση, έλλειψη προσωπικού, κανένα σοβαρό οργανόγραμμα για συνθήκες φυσικών καταστροφών (ας μελετήσουμε καμιά ευρωπαϊκή χώρα!), παλιά Canadair, απουσία ανάληψης ευθυνών και πολλά άλλα σε επίπεδο περιφερειών.

«Τι ‘χαμ’ Γιάννη μ’; Τι ‘χαμ’ πάντα»! Ομολογώ αυτά τα χάλια μαζεμένα δεν τα είχαμε ξαναδεί ποτέ. Τώρα τα βλέπουμε και λέμε κάθε χρόνος και χειρότερα, με το χειρότερο να μας φαίνεται κανονικό – φυσιολογικό και να είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Σε καμία άλλη χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου δεν γίνονται αυτά. Άλλη μια τέτοια χρονιά να ζήσουμε και θα βλέπουμε τους ξένους τουρίστες με τα κιάλια. Στα παιδιά μας τι σκοπεύουμε να αφήσουμε;

 

 

Σημ. 1: Το καλοκαίρι του 2023 κάηκαν 1,2 εκατομμύρια στρέμματα στον ελλαδικό χώρο.

Σημ. 2: Η Ελλάδα βρίσκεται στην 2η  θέση της Μεσογείου καμμένων εκτάσεων (στην 1η δηλαδή αφού είμαστε η μικρότερη χώρα στη Μεσόγειο).

Σημ. 3: Σε αυτόν τον απολογισμό δεν ανέφερα τη δολοφονία φιλάθλου της ΑΕΚ από οπαδούς αντίπαλης ομάδας ούτε το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών τον περασμένο Φεβρουάριο (το τελευταίο συμβάν ανήκει στον απολογισμό του χειμώνα).

Σημ. 4: Αν κυβέρνηση τώρα ήταν η αντιπολίτευση θα ακούγαμε καθημερινά από το 41% για παραιτήσεις κυβέρνησης, υπουργών κτλ. (να τα λέμε κι αυτά).

Σημ. 5: Πρέπει να υπάρξει αυστηρή νομοθεσία για τους εμπρηστές ώστε να αποφευχθεί ο μιμητισμός.

Σημ.6: Η φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο απεικονίζει μία γνωστή παραλία της Ν. Εύβοιας. Δεξιά στην φωτογραφία φαίνονται οι ανεμογεννήτριες που είναι εγκατεστημένες σχεδόν σε ολόκληρη την Ν. Εύβοια. Τώρα που κάηκαν πάνω από 1 εκ. εκτάσεις στην χώρα μας, τώρα που σ’ αυτές τις περιοχές το μόνο που θα βλέπουμε θα είναι αποκαΐδια, πιθανόν το ελληνικό κράτος να σκεφτεί να εκμεταλλευτεί «έξυπνα» τις περιοχές αυτές στήνοντας πιθανόν αιολικά πάρκα. Δεντράκι πράσινο δεν θα βλέπουμε αλλά θα έχουμε πράσινη ενέργεια!

 


Φωτογραφία: Μαρία Σουρτζή