ΣΥΝΤΑΚΤEΣ [ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ]

Στην παρούσα ενότητα θα σας εισαγάγουμε στη φιλοσοφία αλλά και στις προδιαγραφές των άρθρων της στήλης “ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ”. Αφετηρία μας αποτέλεσε ο “οδηγός συγγραφής διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών” του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

  • Επιστήμονες των ανθρωπιστικών κλάδων όπως ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ανθρωπολόγοι, ψυχίατροι,
  • Σύμβουλοι ψυχικής υγείας (με πιστοποίηση από την EAC)
  • Ψυχοθεραπευτές (με πιστοποίηση από την EAP)
  • Φοιτητές των παραπάνω κλάδων σε αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Κάθε συντάκτης έχει τον προσωπικό του επιμελητή, ο οποίος αναλαμβάνει την εποπτεία του, την τήρηση του προγράμματος καθώς και τον έλεγχο/διόρθωση των κειμένων του. Όταν τα τελευταία είναι ολοκληρωμένα από το συντάκτη και έτοιμα προς δημοσίευση, τότε αποστέλλονται στον/στην επιμελητή/-τρια του περιοδικού, στο χρονικό πλαίσιο που έχουν ορίσει στην ομάδα επιμέλειάς τους, σε ηλεκτρονική σε μορφή word (.doc) ο οποίος θα αναλάβει τη δημοσίευσή τους τόσο στην ιστοσελίδα του περιοδικού (www.animartists.com) αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, instagram κ.α.), την προκαθορισμένη ημερομηνία.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τα άρθρα της στήλης δεν αποτελούν μια απλή έκθεση ιδεών αλλά εδράζονται στην προσεκτική ανάλυση μιας θεματικής με τεκμηριωμένο και κατανοητό τρόπο. Στόχος μας είναι τα άρθρα που δημοσιεύουμε να είναι ομοιογενή εννοιολογικά, συγκροτημένα και με καλή διάρθρωση περιεχομένων. Το ύφος οφείλει να είναι αντικειμενικό, να αποφεύγονται οι συναισθηματικές φορτίσεις (θετικές ή αρνητικές) και εκφράσεις που υποδηλώνουν προκατάληψη απέναντι σε κοινωνικές ομάδες ή συγκεκριμένους ανθρώπους.

Ο λόγος των άρθρων δεν είναι δογματικός και αφοριστικός, αλλά αποδεικτικός. Αποφεύγουμε κατηγορηματικούς, απόλυτους ισχυρισμούς και πρέπει πάντα να χρησιμοποιούμε επιχειρήματα για την τεκμηρίωση των παρουσιαζόμενων ιδεών. Σε αυτή τη διαδικασία, για να αποφύγουμε ηθικές αλλά και νομικές προεκτάσεις, η αναφορά στο έργο των άλλων γίνεται πάντοτε με τη χρήση των βιβλιογραφικών παραπομπών (references), σύμφωνα με το σύστημα βιβλιογραφικών αναφορών APA (American Psychological Association). Σε περίπτωση που κάποιος δεν αναφέρει την βιβλιογραφική παραπομπή που αντιστοιχεί σε μια διατυπωμένη άποψη, ιδέα, επιχείρημα ή κρίση, τότε υποπίπτει στο παράπτωμα της λογοκλοπής, αφού φαίνεται σαν να παρουσιάζει τις συγκεκριμένες απόψεις ως δικές του. Ακόμη και η στενή παράφραση των απόψεων κάποιου άλλου χωρίς την παράθεση της αντίστοιχης παραπομπής, εμπίπτει στην έννοια της λογοκλοπής.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

Προτείνουμε στους συντάκτες του Animartists να αναζητήσουν το υλικό τους μέσα από το Συλλογικό κατάλογο των Ελληνικών ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών (http://www.unioncatalog.gr/ucportal/index.php) καθώς και του Συνδέσμου των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (http://www.heal-link.gr/). Επίσης, αναζήτηση μέσω λέξεων-κλειδιών μπορεί να γίνει στους καταλόγους μεγάλων εκδοτικών Οίκων (http://www.heal-link.gr/journals/publishers.jsp). Αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένους από αυτούς: Elsevier (ScienceDirect), Springer Link, Kluwer, SAGE, Willey Intescience, κ.α.. Πολύ χρήσιμη είναι επίσης η βάση δεδομένων για την αρχαία ελληνική γραμματεία (Thesaurus Linguae Graecae: http://www.tlg.uci.edu/~tlg/). Τέλος, η πρόσβαση σε σημαντικές βάσεις δεδομένων είναι δυνατή και μέσω του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (http://www.ekt.gr/) .

ΣΤΕΙΛΕ ΜΑΣ MHNYMA!

Εάν σας ενδιαφέρει να συνεργαστείτε μαζί μας μπορείτε να μας αποστείλετε το βιογραφικό σας σημείωμα μέσω e-mail και τα αρμόδια άτομα θα επικοινωνήσουν μαζί σας.

mail: animartistsmag@gmail.com