ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ [ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ]

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

  • Δημοσιογράφους
  • Επιστήμονες των ανθρωπιστικών κλάδων (ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς,  ανθρωπολόγους κ.α.)
  • Πρεσβευτές της τέχνης (Θεατρολόγοι, ηθοποιοί,  λογοτέχνες, εικαστικοί, φωτογράφοι κ.α.)
  • Πολιτιστικές και ακτιβιστικές οργανώσεις
  • Άτομα που ασχολούνται με την ποιοτική έρευνα

 

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

 

Η φιλοσοφία των άρθρων της στήλης “ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ” βασίζεται ως επί το πλείστον στη θεωρία της ποιοτικής έρευνας. Μέσα από τις πρωτογενείς πηγές με ποιοτικά ή ποσοτικά δεδομένα (συνεντεύξεις, παρατηρήσεις πεδίου, οπτικοακουστικά δεδομένα, κ.α.), ο συντάκτης προσπαθεί να παρουσιάσει στους αναγνώστες τις στάσεις, τα συναισθήματα, τις πεποιθήσεις, τις εμπειρίες και τις αντιδράσεις ανθρώπων και διαφόρων κοινωνικών ομάδων.

Μας ενδιαφέρει μέσα από τα άρθρα τόσο οι συμμετέχοντες όσο και οι αναγνώστες μας να θέτουν ερωτήσεις, να διερευνούν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους και να μπορούν να  εξετάζουν όχι μόνο το τι σκέφτονται αλλά και το πώς σκέφτονται και γιατί το σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο.

Για το λόγο αυτό, πριν οι συντάκτες μπουν στην διαδικασία να προετοιμάσουν ένα άρθρο ή ακόμα και ένα ολοκληρωμένο project, το οποίο θα συμπληρώνεται με τον καιρό, καλούνται να απαντήσουν στα παρακάτω ερωτήματα:

Ποιος είναι ο σκοπός του άρθρου/ project;

Σε ποιες θεωρητικές προσεγγίσεις θα στηριχθεί;  

Ποιές συγκεκριμένες μεθόδους θα χρησιμοποιήσει;

Ποιες ομάδες προσεγγίζει; Ποια ηθικά, δεοντολογικά ζητήματα προκύπτουν;

Ο λόγος των άρθρων δεν είναι δογματικός και αφοριστικός, αλλά αποδεικτικός. Αποφεύγουμε κατηγορηματικούς, απόλυτους ισχυρισμούς και πρέπει πάντα να χρησιμοποιούμε επιχειρήματα για την τεκμηρίωση των παρουσιαζόμενων ιδεών. Σε αυτή τη διαδικασία, για να αποφύγουμε ηθικές αλλά και νομικές προεκτάσεις, η αναφορά στο έργο των άλλων γίνεται πάντοτε με τη χρήση των βιβλιογραφικών παραπομπών (references), σύμφωνα με το σύστημα βιβλιογραφικών αναφορών APA (American Psychological Association). Σε περίπτωση που κάποιος δεν αναφέρει την βιβλιογραφική παραπομπή που αντιστοιχεί σε μια διατυπωμένη άποψη, ιδέα, επιχείρημα ή κρίση, τότε υποπίπτει στο παράπτωμα της λογοκλοπής, αφού φαίνεται σαν να παρουσιάζει τις συγκεκριμένες απόψεις ως δικές του. Ακόμη και η στενή παράφραση των απόψεων κάπου άλλου χωρίς την παράθεση της αντίστοιχης παραπομπής, εμπίπτει στην έννοια της λογοκλοπής.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

Προτείνουμε στους συντάκτες του Animartists να αναζητήσουν το υλικό τους μέσα από το Συλλογικό κατάλογο των Ελληνικών ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών (http://www.unioncatalog.gr/ucportal/index.php) καθώς και του Συνδέσμου των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (http://www.heal-link.gr/). Επίσης, αναζήτηση μέσω λέξεων-κλειδιών μπορεί να γίνει στους καταλόγους μεγάλων εκδοτικών Οίκων (http://www.heal-link.gr/journals/publishers.jsp). Αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένους από αυτούς: Elsevier (ScienceDirect), Springer Link, Kluwer, SAGE, Willey Intescience, κ.α.. Πολύ χρήσιμη είναι επίσης η βάση δεδομένων για την αρχαία ελληνική γραμματεία (Thesaurus Linguae Graecae: http://www.tlg.uci.edu/~tlg/). Τέλος, η πρόσβαση σε σημαντικές βάσεις δεδομένων είναι δυνατή και μέσω του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (http://www.ekt.gr/) .

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Κάθε συντάκτης έχει τον προσωπικό του επιμελητή, ο οποίος αναλαμβάνει την εποπτεία του, την τήρηση του προγράμματος καθώς και τον έλεγχο/διόρθωση των κειμένων του. Όταν τα τελευταία είναι ολοκληρωμένα από τον συντάκτη και έτοιμα προς δημοσίευση, τότε αποστέλλονται στον/την επιμελητή/-τρια του περιοδικού, στο χρονικό πλαίσιο που έχουν ορίσει στην ομάδα επιμέλειας τους, σε ηλεκτρονική σε μορφή word (.doc) ο οποίος θα αναλάβει τη δημοσίευσή τους τόσο στην ιστοσελίδα του περιοδικού (www.animartists.com) αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, instagram κ.α.), την προκαθορισμένη ημερομηνία.

ΣΤΕΙΛΕ ΜΑΣ MHNYMA!

Εάν σας ενδιαφέρει να συνεργαστείτε μαζί μας μπορείτε να μας αποστείλετε το βιογραφικό σας σημείωμα μέσω e-mail και τα αρμόδια άτομα θα επικοινωνήσουν μαζί σας.

mail: animartistsmag@gmail.com