Άρθρο: Θοδωρής Κούκιας


Λογικά δεν την ξέρεις… δεν πολυκυκλοφορεί στα ταξιδιωτικά sites. Είναι το αγαπημένο μέρος διακοπών της οικογένειας Σαρκοζί -λες γι αυτό;- Κι όμως πρόκειται για μια από τις ομορφότερες πόλεις της Γαλλίας (μα πόσες είναι πια;) Από εκείνες που όταν βλέπεις σε φωτογραφίες λες «έλα μωρέ το παράκανε ο φωτοσοπάς». Έλα όμως που το Annecy δεν έχει ανάγκη από photoshop αφού κάθε γωνιά του θυμίζει φυσικό πίνακα ζωγραφικής.

Βρίσκεται κάπου στη νοτιοανατολική Γαλλία στα σύνορα με τη Γενεύη. Για την ακρίβεια η ελβετική πόλη βρίσκεται σε απόσταση 45 λεπτών από το Annecy, γι’ αυτό το λόγο πολλοί Ανεσιώτες διαλέγουν να εργαστούν στη Γενεύη (όπου οι απολαβές είναι καλύτερες) ενώ αντίστροφα πολλοί γείτονες επιλέγουν το Annecy για τις καθημερινές τους αποδράσεις ή όποτε θέλουν να ξελαμπικάρει το μυαλό τους αφού -μεταξύ μας- η Γενεύη και πιο καταθλιπτική και κομματάκι βαρετή είναι.

To Annecy θα μπορούσε να είναι μια από εκείνες τις δύο παραδεισένιες περιοχές στις οποίες καταλήγουν οι άκρες του ουράνιου τόξου. Πρόκειται για μια γαλήνια πόλη μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής στους πρόποδες των γαλλικών Άλπεων που θυμίζει σκηνικό ταινίας με ιππότες και πριγκίπισσες, σε τέτοιο βαθμό που νομίζεις ότι ανά πάσα στιγμή θα ακουστεί από κάπου κάποιο «cuuuut…». Άλλος κράχτης της πόλης είναι η καταγάλανη λίμνη της, η λίμνη-μούσα του Cézanne, η οποία είναι τόσο καθαρή -θεωρείται η πιο καθαρή σε ολόκληρη την Ευρώπη- που οι Γάλλοι δε διστάζουν να κολυμπάνε καθημερινά στα κρυστάλλινα νερά της -Ο Γιαννιώτης ακόμα απορεί- και να λιάζονται με τις ώρες κάτω από τη φυσική σκιά των δέντρων που την περιστοιχίζουν.

Μια βόλτα στο κέντρο του Annecy αρκεί για να νομίσεις ότι η πόλη επιπλέει. Τα κανάλια θυμίζουν κάτι από Βενετία, ενώ το βράδυ όταν ανάβουν τα φώτα οι αντανακλάσεις πλάθουν ένα χριστουγεννιάτικο σκηνικό από το οποίο δύσκολα θα θες να ξεκολλήσεις. Από τα λιθόστρωτα σοκάκια της πόλης αναδύονται συνεχώς μυρωδιές λιωμένων τυριών και lardon (κύβοι χοιρινού λίπους). Όπου σταθείς, θα δεις τουρίστες να βουτάνε με λαιμαργία φέτες μπαγιάτικου ψωμιού (έτσι πρέπει για να μη θρυμματίζεται) σε κατσαρόλια με διάφορες παραλλαγές Fondue. Θα λυσσάξεις για νερό μεν, αλλά μην κάνεις το λάθος να κατεβάσεις δυο κανάτες στην καθισιά σου γιατί το τυρί θα πετρώσει στο στομάχι και δεν ξέρω αν καλύπτεσαι από το ΙΚΑ της Γαλλίας. Χρηστική λεπτομέρεια: δεν πα’ να έχεις τρία προφίσενσι και δυο Palso αν δεν ξεφουρνίσεις δυο σπαστά γαλλικά στον σερβιτόρο μην περιμένεις εξυπηρέτηση.

Αν σηκώσεις τα μάτια σου και επεξεργαστείς το βουνό που σκιάζει την πόλη, θα διακρίνεις κάτι μυτερές σκεπές. Ανήκουν στο κάστρο του Annecy και νυν μουσείο, το περιβόητο Château d’Annecy. Αξίζει να λαχανιάσεις για να το δεις. Όχι τόσο για τα εκθέματά του -έχεις δει καλύτερες συλλογές μεσαιωνικών διακοσμητικών- όσο για την ανάβαση μέσα από τα κατάφυτα μονοπάτια. Ευκαιρία να χάσεις τις θερμίδες του παγωτού με γεύση μύρτιλο που μόλις καταβρόχθισες. Ένα ακόμη πιο εντυπωσιακό κάστρο βρίσκεται περίπου εφτά χιλιόμετρα έξω από το Annecy. Το άκρως επιβλητικό Chateau de Menthon-Saint-Bernard θυμίζει εικόνα παραμυθιού. Όχι, πραγματικά όμως! Λέγεται ότι  το κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης στην αρχική ταινία της Disney είναι εμπνευσμένο από το γαλλικό κάστρο το οποίο είχε εντυπωσιάσει τον Walt Disney κατά την επίσκεψή του στην περιοχή.

Αν είσαι προνοητικός και κανονίσεις να επισκεφτείς το Annecy κατά τον Ιούνιο, θα πετύχεις το ξακουστό Annecy International Animated Film Festival, για το οποίο η πόλη είναι ιδιαιτέρως περήφανη -δικαίως- με αποκορύφωμα τις προβολές στις παρυφές της λίμνης όπου οι θεατές παρακολουθούν φιλμάκια στρωματσάδα.

Α, και κάτι τελευταίο, το καλοκαίρι ο ήλιος αργεί χαρακτηριστικά να δύσει εδώ. Μάλλον αρνείται να πάρει το βλέμμα του από το μαγικό τούτο τοπίο.  Ευκαιρία για περισσότερες φωτεινές selfies.

*Προσοχή! Ακολουθούν εικόνες σκληρής -αρετουσάριστης- ομορφιάς!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.