Άρθρο: Αθανάσιος Μανουσάκης
Δημοσιογράφος

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Χασαπλαδάκης
Φιλόλογος


Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν και φέτος οι δράσεις και οι εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Παιδικού Φεστιβάλ Elephantastico, του Δήμου Θεσσαλονίκης, που φέτος διανύει τον 4ο χρόνο παρουσίας του και πραγματοποιήθηκε από τις 14 Μαΐου έως τις 17 Μαΐου 2017

Όπως τόνισε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Έλλη Χρυσίδου, σε συνέντευξη τύπου με θέμα την παρουσίαση των εκδηλώσεων του παιδικού φεστιβάλ, η διοργάνωση αυτή κατέχει πλέον δυναμική θέση στον πολιτιστικό προγραμματισμό του Δήμου και φιλοδοξεί να παρακινήσει τα παιδιά προκειμένου να συμμετάσχουν ενεργά και ουσιαστικά στα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, που είναι ειδικά σχεδιασμένα για αυτά.

«Το εγχείρημα πέτυχε και αποδεικνύεται από τη συμμετοχή του κόσμου. Πέρσι, στη διάρκεια του τριημέρου, παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις περίπου 30.000 γονείς και παιδιά. Στον σχεδιασμό της φετινής χρονιάς συμπράττουν περισσότεροι χορηγοί και συνεργάτες, που είτε εντάσσουν το φεστιβάλ στον προγραμματισμό τους, είτε δημιουργούν κοινές δράσεις. Παράλληλα, διευρύνουμε τις ηλικιακές ομάδες και το πεδίο των εκδηλώσεων. Χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων και καλούμε από τώρα το κοινό καθώς και τους ενεργούς φορείς και τις ομάδες που ασχολούνται με το παιδί, να δηλώσουν την παρουσία τους και να στείλουν σύγχρονες και διαδραστικές προτάσεις, προκειμένου να σχεδιαστεί η επόμενη διοργάνωση», επεσήμανε η κ. Χρυσίδου

Το 4ο Ευρωπαϊκό Παιδικό Φεστιβάλ του Δήμου Θεσσαλονίκης πλαισιώθηκε από προγράμματα εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, όπως μουσικό-θεατρικά και πολυγλωσσικά παραμύθια από έμπειρους και φυσικούς αφηγητές, αλλά και παιδιά, κινηματογραφικές και θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις σε ιστορικά μνημεία της πόλης, συναυλίες, διαδραστικά εργαστήρια κρουστών για ΑμεΑ, εκθέσεις με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, θεατρικό παιχνίδι, κόμικς, λούνα παρκ, ρομποτική, βρεφική και παιδική γιόγκα, ομιλίες από κλινικούς ψυχολόγους, ξιφομαχίες και πολλές ακόμη δράσεις.

Κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων αυτών εκδηλώσεων η διοργάνωση προσέγγισε τα παιδιά, ως μελλοντικούς πολίτες, με παράλληλο επίσης στόχο να λειτουργήσουν ως καταλύτης για τη γνωριμία και την περαιτέρω ανάπτυξη των πολιτισμικών ανταλλαγών και συνεργασιών καθώς επίσης και ανάμεσα σε πολίτες και καλλιτέχνες διαφορετικών χωρών.

Στο  Animartists μίλησαν για τις εκδηλώσεις του Elephantastico, που συμμετείχαν με συγκεκριμένες δράσεις η Μαρίνα Αθανάσακη, υπεύθυνη Workshop ρομποτικής του εκπαιδευτικού ομίλου eduact και η καθηγήτρια παιδική yoga της Χριστιανίκης Αδελφότητας Νέων Θεσσαλονίκης (ΧΑΝΘ), Ιωάννα Παυλίδου.

Με τα προγράμματα του eduact, κάνουμε εργαστήρια ρομποτικής ,προκειμένου τα παιδιά να μάθουν τον κόσμο της ρομποτικής, και να μάθουν τις αξίες συνεργασίας μια ομάδα” τόνισε η κ. Αθανασάκη, περιγράφοντας την συμμετοχή του εκπαιδευτικού ομίλου στο παιδικό φεστιβάλ αλλά και τους στόχους προώθησης της ρομποτικής, αναφέροντας παράλληλα σε ότι αφορά την διάδοση της επιστήμης της ρομποτικής στην Ελλάδα πως δεν είναι τόσο διαδεδομένη και πως μέσα από την διασκέδαση, προσπαθούμε τα παιδιά,να μάθουν ακόμα περισσότερο τις επιστήμες του προγραμματισμού.

Από την πλευρά της η κ. Παυλίδου, αναφερόμενη στην συμμετοχή της ΧΑΝΘ στο παιδικό φεστιβάλ επεσήμανε ότι ” δεν υπάρχει μόνο η παιδική αλλά και η οικογενειακή yoga, αλλά ειδικά για τα παιδιά οι στόχοι του συγκεκριμένου τμήματος είναι το παιδί να γνωρίσει το σώμα του, να αποκτήσει ευλυγισία ,να μάθει να ελέγχει τις κινήσεις του ”.

Σε ότι αφορά το ρόλο που παίζει το οικογενειακό περιβάλλον στα παιδιά, ιδιαίτερα όταν οι γονείς αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις όπως τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση στην δυνατότητα άσκησης του σώματος η καθηγήτρια παιδική yoga της ΧΑΝΘ τόνισε πως ” η yoga μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν τα εφόδια, να χαλαρώνουν ,να ελέγχουν τα συναισθήματα τους ,να εκτονώσουν το σώμα τους,κάτι που θα τους βοηθήσει και στην ενήλική ζωή τους, να αντιμετωπίσουν στρεσογόνες καταστάσεις ”.

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι φορείς και τα σωματεία που συμμετείχαν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του 4ου παιδικού φεστιβάλ Elephantastico ήταν οι βιβλιοθήκες και τα μουσικά σχήματα του Δήμου, τα Μουσεία της πόλης, το Γενικό Προξενείο της Τσέχικης Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ επίσης συνεργάστηκε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, η ΔΕΘ – HELEXPO, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Φωτογραφίας, το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, το Μουσείο Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, η ΧΑΝΘ, το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Noesis», το Διαπολιτισμικό Σχολείο Θεσσαλονίκης,ο εκπαιδευτικός οργανισμός προγραμμάτων ρομποτικής eduact και ο παιδικός σταθμός «Σβούρα».