Κείμενο: Μαρία Κακούρη
Φοιτήτρια Ψυχολογίας

Επιμέλεια: Μαρία Παπαστεφανάκη
Γλωσσολόγος


Ζούμε σε μια εποχή στην οποία η τεχνολογία δεσπόζει στην καθημερινότητά μας προσπαθώντας μανιακά να τη διευκολύνει. Χρησιμοποιούμε συχνά τις ανακαλύψεις της επιστήμης προκειμένου να βρούμε άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις. Αναμφίβολα, ο τομέας της υγείας και της ομορφιάς έχει λάβει την πολύτιμη τεχνολογική αρωγή.

Πόσο συχνά συναντούμε ανθρώπους, κυρίως γυναίκες, να επιλέγουν νέους και πολυσύνθετους τρόπους αδυνατίσματος αφήνοντας πίσω τους την κοπιαστική δίαιτα και την πολύωρη γυμναστική; Άλλωστε, οι ρυθμοί είναι τόσο γρήγοροι που ποιος έχει να διαθέσει τόσο χρόνο σε παραδοσιακούς και χρονοβόρους τρόπους αδυνατίσματος; Σε αυτό όμως το σημείο οφείλουμε να αναρωτηθούμε· πόσο στα αλήθεια αποτελεσματικές είναι οι νέες μέθοδοι;

Τα μεγάλα κλινικά κέντρα ευεξίας, υγείας και αδυνατίσματος υπόσχονται πολλά. Με μια επίσκεψη αισθάνεσαι πως συναναστρέφεσαι με τζίνι, τα οποία μπορούν να σου πραγματοποιήσουν άμεσα κάθε ευχή. Η σιγουριά και η ασφάλεια που νιώθεις σε οδηγούν στη γρήγορη λύση. Τι συμβαίνει όμως; Γιατί δεν αδυνατίζεις και τα κιλά γυρνούν ξανά μετά από λίγο;

Όπως όλοι γνωρίζουμε, στην αρχή της δίαιτας τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και τα κιλά χάνονται ταχύτατα. Στην πορεία, βέβαια, τα κιλά δεν χάνονται με τον ίδιο ρυθμό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ανθρώπων οι οποίοι επιθυμούν να χάσουν αρκετό βάρος. Κατά τις πρώτες εβδομάδες παρατηρείται τρομακτική αλλαγή στην εμφάνισή τους, ενώ στη συνέχεια τα κιλά σταθεροποιούνται και η απώλειά τους φαντάζει αρκετά δυσκολότερη. Έτσι, όταν το διαιτητικό πρόγραμμα φτάνει στο τέλος του, το βάρος που προσλαμβάνουμε επιστρέφει στις κανονικές τιμές, καθώς λαμβάνουμε κανονικά τις τροφές μας, όμως η διαρροή ενέργειας έχει μειωθεί. Το βάρος, συνεπώς, συσσωρεύεται και τα κιλά επιστρέφουν.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, κατανοούμε ότι, αν και η τεχνολογία έχει προσφέρει τα μέγιστα σε διάφορους κλάδους, οφείλουμε να τη χρησιμοποιούμε με μέτρο και κάποιες φορές να μένουμε πιστοί στους παλιούς παραδοσιακούς τρόπους. Ο χρόνος είναι ένας παράγοντας που παίζει βασικό ρόλο σε οποιαδήποτε προσπάθεια καλούμαστε να κάνουμε, και κανένα τεχνολογικό επίτευγμα δεν μπορεί να τα βάλει μαζί του.


Προτεινόμενη βιβλιογραφία

Pinel, P. J. J. (2011). Βιοψυχολογία. Αθήνα: Εκδόσεις Έλλην – Ίων.