Άρθρο: Χαράλαμπος Δεπάστας
Κοινωνικός Λειτουργός

Επιμέλεια: Στέλλα Πυρένη
Φιλόλογος


Τον Στράτο τον γνώρισα ως εκπαιδευόμενο της Ε.ΨΥ.ΜΕ το 2011. Ήταν ένα αρκετά λειτουργικό παιδί που μου άρεσε να συζητάω μαζί του. Με την έναρξη της νέας σεζόν σχεδίασα την ομάδα δημοσιογραφίας της Ε.ΨΥ.ΜΕ. Ο Στράτος ήταν από τα πρώτα άτομα που θέλησα να είναι μαζί μου σε αυτό το εγχείρημα και όντως μέχρι σήμερα αποτελεί βασικό στέλεχος της αγαπημένης μου ομάδας αλλά και ιδρυτικό της μέλος.

Σύντομα έγινε γνωστό στους συναδέλφους και σε εμένα το ενδιαφέρον του Στράτου για συγγραφή. Έγραφε δικές του φανταστικές ιστορίες επηρεασμένος κυρίως από τηλεοπτικές σειρές, ταινίες, κινούμενα σχέδια και ήρωες video games. Δύο καλοί συνάδελφοι ενθουσιασμένοι με το ταλέντο του τον ενθάρρυναν να συνεχίσει να το κάνει αυτό. Κάπως έτσι ξεκίνησε η προσπάθεια να συγγράψει το πρώτο του βιβλίο. Οι συνάδελφοι τον είχαν πραγματικά από κοντά, τον ενθάρρυναν και σίγουρα μεγάλο κομμάτι των θεραπευτικών τους συναντήσεων κατείχε η πορεία αυτή.

Ήταν μια πορεία περίπου 2-3 ετών. Ο Στράτος ήταν εμφανώς ικανοποιημένος από αυτό το ταξίδι και ήταν ολοφάνερη η ικανοποίηση που έπαιρνε. Το ταξίδι μπορεί να ήταν ωραίο αλλά το καράβι δυσκολευόταν να δέσει στο λιμάνι. Αλληγορικά μιλώντας, αναφέρομαι στη δυσκολία που εμφάνισε ο Στράτος να ολοκληρώσει το έργο του. Είχε αρχίσει να αλλάζει η συμπεριφορά του εμφανώς και η καθημερινότητά του είχε επηρεαστεί σε διάφορα επίπεδα. Όμως οι συνάδελφοι που ήταν δίπλα του και τον στήριξαν από την πρώτη στιγμή έκαναν εξαιρετική δουλειά, τον βοήθησαν να ξεπεράσει τις δυσκολίες του και εντέλει με απανεμιά να δέσει και ολοκληρώσει το βιβλίο του.

Τα κείμενα ήταν έτοιμα, με μεγάλη προσπάθεια βρέθηκε και εκδότης και όλα εξελίχθησαν καλώς. Συμπτωματικά, τον Οκτώβριο του 2015 ο Φορέας μας διοργάνωνε το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αυτισμού. Έτσι, επισπεύσαμε τις διαδικασίες ώστε να καταφέρουμε να έχουμε εκδώσει το βιβλίο του Στράτου μέχρι το συνέδριο.

Στην έναρξη του Συνεδρίου, ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής ήμουν από νωρίς στο χώρο. Εκεί έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση τα βιβλία του Στράτου, την εικονογράφηση του οποίου έκανε η Κέλλυ, συνάδελφος του Στράτου στην Ε.ΨΥ.ΜΕ. με Δ.Α.Φ.. Τεράστιος ο ενθουσιασμός και η χαρά όλων μας. Στήσαμε τον πάγκο με τα βιβλία του και ανυπομονούσαμε πότε θα έρθει για να δει και να πιάσει για πρώτη φορά το βιβλίο του στα χέρια, ένα όνειρο θα ολοκληρωνόταν. Η στιγμή που ο Στράτος ήρθε και είδε το βιβλίο του είναι σίγουρα μια στιγμή που δε θα ξεχάσω. Η χαρά που αναβλύζει. Ένα πρόσωπο που πρώτη φορά βλέπαμε έτσι. Τόσο χαμογελαστό, ικανοποιημένο. Χαρήκαμε και συγκινηθήκαμε.

Πήρε θέση στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο και στα διαλείμματα του συνεδρίου υπέγραφε τα βιβλία του και επικοινωνούσε με το κοινό. Ήταν ευτυχισμένος και ενθουσιασμένος, ακούραστος να υπογράφει, να μιλάει για το έργο του και να δέχεται συγχαρητήρια. Κόσμος πολύς απέκτησε το βιβλίο, όλοι σχεδόν ζήτησαν από τον Στράτο να το υπογράψει και σίγουρα θα κοσμεί τη βιβλιοθήκη μας και τις αναμνήσεις μας.

 

Επίτηδες όλα αυτά τα χρόνια απείχα από το να διαβάσω αποσπάσματα του βιβλίου. Το ερχόμενο καλοκαίρι ήταν το πρώτο βιβλίο που άνοιξα στις διακοπές μου. Με εντυπωσίασε, ήταν πραγματικά εξαιρετικό, καλογραμμένο με ροή, συναρπαστική πλοκή, τέλος με βαθιά νοήματα (ειδικά για όσους γνωρίζουν τι εστί αυτισμός σε κάνει να αναθεωρείς, να απορείς, να προβληματίζεσαι), χωρίς να έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλα μυθιστορήματα και συγγραφείς.

Το 2016 σκέφτηκα να φτιάξουμε ένα μικρό clip προβάλλοντας στα Μέσα την όμορφη ιστορία του Στράτου. Με τη βοήθεια του Φώτη και των συνεργατών του (πατέρας παιδιού με Δ.Α.Φ.) αλλά και σε ρόλο συνεντευκτή τους φίλους και συναδέλφους του Στράτου από την Ομάδα Δημοσιογραφίας της Ε.ΨΥ.ΜΕ το clip ολοκληρώθηκε και σας το παρουσιάζω με χαρά.