Άρθρο: Dr. Benjamin Le
Κοινωνικός Ψυχολόγος

Μετάφραση: Διαμαντοπούλου Εύη
Φοιτήτρια Κοινωνιολογίας

Επιμέλεια Ελληνικού: Παναγιώτα Καραγιάννη
Φιλόλογος


Η Αμερική είναι η χώρα των ρομαντικών: τρελαίνονται για εκπομπές «Ραντεβού», ρομαντικές κομεντί και για τις ταινίες της Disney με πρίγκιπες και πριγκίπισσες. Ρομαντικές πεποιθήσεις, όπως “έρωτας με την πρώρη ματιά”, της υπερδύναμης της αγάπης να ξεπερνά όλα τα εμπόδια και το “ευτυχισμένοι για πάντα” είναι διάχυτα στην αμερικανική κουλτούρα. Έχετε σκεφτεί ποτέ εαν αυτές οι ιδεολογικές πεποιθήσεις , συμπεριλαμβανομένου του ρομαντισμού, πληγώνουν τις σχέσεις σας;  Το επιχείρημα ότι όντως βλάπτουν τις σχέσεις σας, έχει ως εξής: Πρώτον, η υψηλή πίστη στον ρομαντισμό οδηγεί σε υψηλές απαιτήσεις από τις σχέσεις σας, όπως ότι δεν θα τσακώνεστε ποτέ, πως δεν θα σας απογοητεύσουν ποτέ και πάντα θα έχετε την τέλεια σεξουαλική ζωή. Ακούγεται τέλειο σωστά; Και εδώ ερχόμαστε στο δεύτερο μέρος του επιχειρήματος. Το πρόβλημα είναι πως με τόσο ευγενή ιδεολογικά στάνταρ για τις σχέσεις ετοιμάζουμε τον εαυτό μας να απογοητευτεί εξαιτίας των ουτοπικών απαιτήσεων που έχουμε διαμορφώσει. Με τόσο υψηλές απαιτήσεις ο σύντροφος σας και η ίδια η σχέση σας θα σας απογοητεύσει. Αποτέλεσμα αυτής της απογοήτευσης θα είναι η δυσαρέσκεια για τη σχέση σας, δικαιολογώντας το επιχείρημα για τον αρνητικό αντίκτυπο των ρομαντικών προσδοκιών. Σχετίζονται όμως τα όσα αναφέραμε με τα πραγματικά δεδομένα;

Στην έρευνα των Vannier και O’Sullivan (2017) μελέτησαν ανθρώπους που γνωρίστηκαν με ραντεβού διαμέσου διαδικτύου (χαμηλότερο όριο ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν τα 24 έτη, το 90% αυτών ετερόφυλοι). Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις που αφορούσαν τις ρομαντικές τους πεποιθήσεις, τις προσδοκίες τους για τις τρέχουσες (εάν είχαν) και ιδανικές σχέσεις, την ικανοποίηση και την αφοσίωση στις σχέσεις τους και το ιστορικό των σχέσεων τους (π.χ πόσες ερωτικές σχέσεις είχαν συνάψει στο παρελθόν).

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν το πρώτο κομμάτι του παραπάνω επιχειρήματος:  οι άνθρωποι με υψηλότερες ρομαντικές πεποιθήσεις έτειναν να έχουν αντίστοιχες υψηλές απαιτήσεις από τις σχέσεις τους. Το τρίτο μέρος του επιχειρήματος επιβεβαιώθηκε επίσης με τα αποτελέσματα της έρευνας, σύμφωνα με το οποίο, όσοι ανέφεραν πως οι απαιτήσεις τους δεν βρήκαν αντίκρυσμα στις σχέσεις τους ήταν πιο πιθανό να απογοητευθούν και να δεσμευτούν λιγότερο σ’αυτές. Ωστόσο, το δεύτερο μέρος του επιχειρήματος (ότι ο σύντροφος σας σίγουρα θα σας απογοητεύσει) δεν αποδείχθηκε. ‘Οσοι είχαν έντονες ρομαντικές πεποιθήσεις δεν ανέφεραν την μη ικανοποίηση των προσδοκιών τους.

Επιπλέον, για να μοιραστούμε την αντίληψη ότι οι ρομαντικές πεποιθήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα της πενιχρής ποιότητας των σχέσεων, δύο άλλα ευρύματα από παρατηρήσεις που έγιναν μας οδηγούν σε προκαταλήψεις. Αρχικά, δεν υπήρχαν διαφορές στα ρομαντικά πιστεύω ανάλογα το φύλο. Οι άντρες δεν έδειξαν να είναι λιγότερο ρομαντικοί από ότι οι γυναίκες (σε αντίθεση με το ισχύον στερεότυπο). Παρομοίως, βασιζόμενοι στα προσωπικά ιστορικά σχέσεων, τα άτομα δεν φαίνεται να γίνονται λιγότερο ρομαντικά καθώς μεγαλώνουν ή αποκτώντας μεγαλύτερη εμπειρία στις σχέσεις τους. Η πίστη στα ρομαντικά ιδεώδη δεν ξεθωριάζουν με το πέρασμα του χρόνου ή με το πλήθος των περασμένων σχέσεων, ας έχουμε όμως κατά νου πως η παρούσα έρευνα δεν είναι ευρέος φάσματος, οπότε δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι για τα συμπεράσματα.

Οπότε αναγαλιάστε, όλοι εσείς  οι ρομαντικοί εκεί έξω. Μπορεί να έχετε ευγενείς  και ίσως ουτοπικές προσδοκίες από τις σχέσεις σας, όμως φαίνεται πως πιστεύετε ταυτόχρονα ότι οι σύντροφοι σας ανταποκρίνονται σε αυτές , οπότε όλα είναι καλά!


Βιβλιογραφικές αναφορές

Vannier, S. A., & O’Sullivan, L. F. (2017). Passion, connection, and destiny: How romantic expectations help predict satisfaction and commitment in young adults’ dating relationships. Journal of Social and Personal Relationships, 34, 235–257.