Συνέντευξη: Ευδοκία Πουλούδη
Φιλόλογος

Επιμέλεια: Στέλλα Πυρένη
Φιλόλογος


Οι «Υπέροχες Γυναίκες» είναι ένα κοινωνικό πρότζεκτ, με στόχο να εμπνεύσει τις γυναίκες χρησιμοποιώντας τις ίδιες τις ιστορίες τους, οι οποίες λειτουργούν ως αντικείμενο θαυμασμού, ακόμη κι όταν αυτές δεν το γνωρίζουν. Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα έχει δημιουργηθεί μια κοινότητα γυναικών που μεγαλώνει αριθμητικά και εξελίσσεται συνεχώς. Δίνει βήμα καθημερινά σε εκατοντάδες γυναίκες να μοιραστούν τα προβλήματα, τις ανησυχίες τους, τους φόβους τους και τα επιτεύγματά τους. Να εμπνεύσει και να υποστηρίξει η μία την άλλη. Είχα τη χαρά να συνομιλήσω με την Υπέροχη εμπνεύστρια του εγχειρήματος.


 – Πώς εμπνεύστηκες τις «Υπέροχες Γυναίκες»;

Ασχολούμαι εδώ και χρόνια με κοινωνικά πρότζεκτ και στο παρελθόν με πρότζεκτ που είχαν να κάνουν με τις γυναίκες, αλλά η έμπνευσή μου ήταν οι υπέροχες γυναίκες που έρχομαι σε επαφή καθημερινά και δεν τις γνωρίζει κανείς. Δεν είναι “influencers” ή διάσημες, αλλά επηρεάζουν θετικά με τη ζωή και τις επιλογές τους τους γύρω τους. Θεώρησα ότι, όπως οι ιστορίες των υπέροχων γυναικών που έχω γύρω μου με επηρεάζουν θετικά, έτσι και οι ιστορίες κάποιων άλλων γυναικών μπορούν να αποτελέσουν θετικό σημείο αναφοράς για περισσότερες γυναίκες! Έτσι, μέσα σε ένα βράδυ δημιουργήθηκε το «Υπέροχες Γυναίκες».

– Μέσω των κοινωνικών αυτών πρότζεκτ, ποιες είναι οι διαπιστώσεις στις οποίες έχεις φτάσει αναφορικά με το ποια είναι η θέση της σύγχρονης γυναίκας στην ελληνική κοινωνία και το πώς αντιμετωπίζεται μέσα σε αυτήν;

Η σύγχρονη γυναίκα πλέον αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως πιο δυναμικό και αυτόνομο. Οι σύγχρονες γυναίκες πλέον εργάζονται, βγάζουν τα δικά τους χρήματα και δεν διστάζουν να διεκδικούν καθημερινά αυτά που τους αξίζουν. Παρόλα αυτά, οι γυναίκες καλούνται να ανταποκριθούν σε πολλαπλούς ρόλους κάνοντας τη ζωή και την καθημερινότητά τους πιεσμένη, αγχωτική και πολλές φορές εξαντλητική για τις ίδιες. Έτσι, όσο πιο ενεργός είναι ο ρόλος της σύγχρονης γυναίκας σήμερα τόσο πιο πολύ αναγκάζεται η ίδια να κρατήσει τις λεπτές ισορροπίες που απαιτούνται από την ελληνική κοινωνία. Με λίγα λόγια θεωρώ ότι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια κάνουμε αρκετά μεγάλη πρόοδο σε θέματα που αφορούν τη σύγχρονη γυναίκα και τη θέση της στην κοινωνία. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι υπάρχουν ακόμα τεράστια περιθώρια βελτίωσης, ώστε να μην αισθάνεται πιεσμένη από αυτήν.

– Θα έλεγες, δηλαδή, ότι η σημερινή γυναίκα έχει επίγνωση της ανάγκης για χειραφέτηση σε μεγαλύτερο βαθμό από τη μέση γυναίκα πριν κάποιες δεκαετίες; Μπορούμε να πούμε το αντίστοιχο και για τις νεότερες γενιές; Τα κορίτσια που τώρα βρίσκονται στην εφηβεία, παραδείγματος χάρη, αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα αυτή;

Αναφερόμενη στη γυναίκα του δυτικού κόσμου θεωρώ πως, συγκριτικά με τη μέση γυναίκα των παλαιοτέρων δεκαετιών, η γυναίκα της σημερινής εποχής γεννιέται μέσα σε ένα «χειραφετημένο» σχετικά περιβάλλον. Είναι δεδομένο ότι θα σπουδάσει, ότι έχει την ευκαιρία, αν το επιθυμεί, να ακολουθήσει τη δική της επαγγελματική καριέρα, τα δικά της πολιτικά και θρησκευτικά πιστεύω και το δικαίωμα της ψήφου. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει η σύγχρονη γυναίκα, και πόσο μάλλον οι νεότερες γενιές, να επαναπαύονται και θα πρέπει να διεκδικούν συνεχώς και να υποστηρίζουν τα αυτονόητα δικαιώματά τους!

– Ποιες είναι οι τροχοπέδες που διαχρονικά συναντούν οι γυναίκες σε αυτόν τους τον αγώνα;

Τροχοπέδη αποτελούν, κατά την άποψή μου, γυναίκες «παλαιών αρχών» που φοβήθηκαν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στο παρελθόν και εγκλωβίστηκαν μέσα στον ίδιο τρόπο ζωής τους. Αυτές θα μπορούσαν να βάλουν «τρικλοποδιά» στον αγώνα όλων μας. Επίσης, θεωρώ πως η έλλειψη παιδείας, η μη συνεχής ενημέρωση καθώς και η μη μόρφωση είναι όχι μόνο τροχοπέδη αλλά και εχθρός της ίδιας της χειραφέτησης.

– Εσύ μέσω του λογαριασμού σκοπεύεις να συμβάλλεις στον αγώνα αυτόν; Και με ποιους τρόπους;

Ο λογαριασμός αυτός συμβάλλει με έναν έμμεσο και ευχάριστο τρόπο στον αγώνα που αναφέρεις. Οι γυναίκες μέσα από τον ανοιχτό διάλογο που υπάρχει μεταξύ μας διαμέσου του λογαριασμού αισθάνονται άνετα και ελεύθερες να μοιραστούν καθημερινά προβλήματα, ανησυχίες αλλά και τα υπέροχα κατορθώματά τους, χωρίς να νιώθουν πως θα τους κρίνει κάποιος ή θα σχολιαστούν αρνητικά.

– Άλλωστε, η ενότητα και η κατανόηση της μίας προς την άλλη θα έπρεπε να διακρίνει τον αγώνα μας, αν μου επιτρέπεις να προσθέσω. Πιστεύεις ότι οι διεκδικήσεις των γυναικών και των LGBTQI+ ατόμων, αποτελώντας αμφότεροι καταπιεσμένες κοινωνικές ομάδες, συνταυτίζονται έως ένα σημείο;

Θα συμφωνήσω πως είναι και οι δύο ομάδες κοινωνικά καταπιεσμένες. Θεωρώ, ωστόσο, πως οι γυναίκες έκαναν αλματώδη βήματα τις τελευταίες δεκαετίες αναφορικά με την εξασφάλιση και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Εύχομαι στην LGBTQI+ κοινότητα να καταφέρει να πετύχει τους στόχους για τους οποίους παλεύει καθημερινά, έχοντας συμμάχους όλες τις γυναίκες.

– Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου Υπέροχη. Συνέχισε την όμορφη δουλειά σου.

Εγώ σε ευχαριστώ για την τιμή που μου έκανες.


Βρείτε τις Υπέροχες Γυναίκες εδώ:

https://www.yperoxesgynaikes.com/blog

https://www.instagram.com/yperoxes.gynaikes/

https://www.facebook.com/yperoxes.gynaikes/