Επιμέλεια ερωτήσεων: Μαρία Πολυκρέτη
Ψυχολόγος, Αφηγηματική Ψυχοθεραπεύτρια- Υπεύθυνη Πολιτισμού


Δύο χρόνια πριν γνωρίσαμε προσωπικά τον καλλιτέχνη Teodosio Sectio Aurea, μέσα από την έκθεση του με το παιχνίδι των σκιών. Φέτος, στα πλαίσια της τρίτης ατομικής και τρέχουσας έκθεσης του με τίτλο He(art) Art, επικεντρώνεται στην ανθρώπινη καρδιά μεταφέροντας μας στο σύμπαν της περίπλοκης ανθρώπινης φύσης και στον δικό του μυστήριο κόσμο. Η έκθεση διοργανώνεται στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς, διαρκεί από την Τετάρτη 4 Οκτώβρη μέχρι την Παρασκευή 3 Νοέμβρη και τα έργα του φιλοξενούνται στο Αίθριο του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Στην τωρινή σας έκθεση συναντάμε μια νέα γραμμή πλεύσης που δεν είναι άλλη από την εναλλακτική αξιοποίηση υλικών διαφόρων μορφών και χρήσεων προς καλλιτεχνική δημιουργία. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας από παλιά ανταλλακτικά αυτοκινήτων μέχρι χρωματιστά χαρτιά, δημιουργείτε γλυπτά, και όχι μόνο, σε σχήματα καρδιάς, περίτεχνης μορφής, προσφέροντας μια άλλη διάσταση στην έννοια της, από εκείνη που γίνεται κοινώς αντιληπτή ως το κύριο όργανο του σώματος μας. Πως, λοιπόν, προήλθε η σκέψη σας για την έκθεση αυτή;

 Σαν αφηρημένη σκέψη, η ιδέα της έκθεσης τριγύριζε στο νου μου για αρκετό καιρό πριν την πραγματοποίησή της. Ωστόσο, η έμπνευση μου ήρθε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, καθώς μελετούσα τους πολλαπλούς συμβολισμούς που έχουν δοθεί κατά καιρούς στην έννοια της καρδιάς. Αποτελεί ένα αγαπημένο καλλιτεχνικό θέμα για πολλούς λόγους, όπως ο κρίσιμος βιολογικός της ρόλος αλλά και η σύνδεσή της με την ευαισθησία, την αγάπη και πλήθος άλλων ανθρώπινων συναισθημάτων. Έτσι, δοκίμασα να φτιάξω την πρώτη μου καρδιά από παλιά ανταλλακτικά αυτοκινήτων, σε μία απόπειρα ενασχόλησής μου με την τέχνη της γλυπτικής. Παρόλο που αποτελεί μία από της αγαπημένες μου μορφές τέχνης, πάντοτε την έβλεπα από απόσταση, μιας και δεν είχα ασχοληθεί ποτέ μαζί της σε επαγγελματικό επίπεδο. Οι καρδιές ήταν η ευκαιρία μου να πειραματιστώ, και το αποτέλεσμα με δικαίωσε, παρά τους αρχικούς μου προβληματισμούς. Με πολλή δουλειά, εξάσκηση και φαντασία, κατόρθωσα σήμερα να δημιουργήσω ένα ολοκληρωμένο concept, το οποίο εκφράζεται μέσα από την έκθεση “He[art] Touch”.

Από το παιχνίδι των σκιών , σε προηγούμενη σας έκθεση, μεταπηδάτε στην σύνθεση της καρδίας. Πως διακρίνετε την δημιουργική σας αυτή μετάβαση;

Σε όλη την έως τώρα πορεία μου, επιδιώκω να δοκιμάζω νέες τεχνικές και να ξεπερνώ τα όριά μου, έτσι ώστε να μη μένω ποτέ στάσιμος. Δημιουργώντας γέφυρες ανάμεσα στις διάφορες μορφές τέχνης, προσπαθώ όχι μόνο να εξελίξω τις διαφορετικές τεχνικές μου, αλλά και να λειτουργώ ως διαμεσολαβητής ανάμεσά τους, φέρνοντάς τες πιο κοντά και μπλέκοντας τη μία μέσα στην άλλη. Από τις σκιές, πήγα στη γλυπτική της καρδιάς, και αυτό είναι μόνο η αρχή. Η επόμενη σύνθεση μπορεί να αφορά τον ανθρώπινο εγκέφαλο ή ένα ταξίδι στο άπειρο σκοτεινό σύμπαν. Στη δημιουργική διαδικασία δεν υπάρχουν στεγανά. Θέλω να μαθαίνω συνεχώς καινούρια πράγματα και να θέτω προκλήσεις στον εαυτό μου μέσα από την τριβή με νέες τεχνικές.

Τι σημασία έχει για εσάς η καρδιά τόσο σε ρεαλιστικό όσο και σε συμβολικό επίπεδο;

Η καρδιά είναι πραγματικά μία ξεχωριστή ύπαρξη από μόνη της, αφού διαθέτει άπειρους συμβολισμούς και ερμηνεύεται διαφορετικά από το κάθε άτομο. Ανάλογα με τις περιστάσεις, τις εμπειρίες, τα συναισθήματα και τις εικόνες που κουβαλάει ο καθένας στην ψυχή του, η καρδιά αποκτά ένα νέο νόημα, το οποίο εξελίσσεται συνεχώς και μεταβάλλεται μέσα στην πορεία του χρόνου. Προσωπικά, βλέπω την καρδιά όχι μόνο σαν ζωτικό όργανο του σώματος, αλλά και σαν το κέντρο της ψυχής, καθώς συμβολίζει την ίδια την Ζωή, την Τέχνη, το μυστήριο της κοσμογονίας, το άλφα και το ωμέγα του σύμπαντος και τον Χρυσό Λόγο που το διέπει.

Προσωπικά, αντιλαμβάνομαι την καρδιά ως ένα όργανο που συνυπάρχει με τον κόσμο των συναισθημάτων, σαν να ήταν ο ναός αυτών! Τί αντιδράσεις, τι απόψεις πιστεύετε θα έχουν οι θεατές σας μετά την έκθεση των έργων σας;

Μέχρι στιγμής, η έκθεση έχει αποκομίσει πολλά θετικά σχόλια και τα έργα αρέσουν στην πλειοψηφία των επισκεπτών. Οι αντιδράσεις σαφώς ποικίλλουν, αφού σε κάθε έργο, ο θεατής βλέπει ένα μικρό καλλιτεχνικό ταξίδι, τον τρόπο δηλαδή με τον οποίο μια καρδιά γεννιέται από το μηδέν και,μεγαλώνοντας, εξελίσσεται σε κάτι όμορφο και εντυπωσιακό. Πιστεύω ότι η σύνδεση της Ανακύκλωσης με την Τέχνη και η απόδοσή τους μέσα από το project με τις καρδιές πραγματικά διευρύνει το νου του επισκέπτη. Ίσως τον παρακινεί να δει τα πράγματα γύρω του με άλλο μάτι, και αυτό διότι η έμπνευση, όπως και η Τέχνη, βρίσκεται παντού γύρω μας, ακόμα και εκεί που δεν το περιμένεις.

Βάση της δημιουργίας σας είναι η δυναμική αξιοποίηση αντικειμένων που θεωρούνται «άχρηστα», αντικειμένων που κατά το φαίνεσθαι δεν είναι λειτουργικά. Όμως εδώ στέκεστε ανατρεπτικός και αναπλαισιώνετε αυτό το «άχρηστο». Μήπως υπάρχουν και «άχρηστες» ιδέες (εκτός από αντικείμενα), στις οποίες θα μπορούσε ένας καλλιτέχνης όπως εσείς να δώσει ζωή; Ποιές θα σας προσέλκυαν;

 Πάντοτε θα υπάρχουν υλικά που, ενώ για ορισμένους είναι άχρηστα, για άλλους αποτελούν πρώτη ύλη δημιουργίας και Τέχνης. Ένας από τους πολλούς ρόλους του καλλιτέχνη περιλαμβάνει αυτήν ακριβώς τη διαδικασία, να δημιουργήσει δηλαδή ένα καινούριο πλαίσιο για το φαινομενικά «άχρηστο» και να του προσδώσει ένα νέο νόημα μέσω της ξεχωριστής του ματιάς. Αυτή η οπτική γωνία θα μπορούσε να καλλιεργηθεί από νωρίς στα παιδιά, αφού η φαντασία τους έχει τη δύναμη να μετατρέψει οτιδήποτε σε Τέχνη. Έτσι, θα τους δινόταν η δυνατότητα να αναπτύξουν την αίσθηση του σεβασμού προς το περιβάλλον μέσα από κατασκευές, παιχνίδια και δημιουργικές δραστηριότητες. Όσον αφορά στις «άχρηστες» ιδέες, σίγουρα υπάρχει και αυτή η αντίληψη, όπως ακριβώς υπάρχει και για τα αντικείμενα. Και εδώ, το λειτούργημα του καλλιτέχνη παραμένει το ίδιο, αφού προσπαθεί να παντρέψει αυτό που φαίνεται άχρηστο με τη φαντασία του, μετουσιώνοντας το σε μία όμορφη ύπαρξη με δική του ζωή. Όσο λειτουργούν οι κεραίες του καλλιτέχνη, αυτές οι ιδέες θα περνούν από το φίλτρο του, και σας εγγυώμαι ότι το αποτέλεσμα θα είναι πρωτοποριακό.

Ποιες τεχνικές χρησιμοποιήσατε για τα έργα στην τρέχουσα έκθεση σας;

 Στην έκθεση “He[art] Touch” περιλαμβάνονται έργα μικτής τεχνικής. Γλυπτική, μεταλλογλυπτική, ζωγραφική, κολλάζ και άλλες μέθοδοι συνδυάζονται με σκοπό τη δημιουργία ενός αποτελέσματος μοναδικής αισθητικής. Πέρα από τις διαφορετικές τεχνικές, όλα τα έργα χαρακτηρίζονται και από ένα ιδιαίτερο πάντρεμα υλικών, τα οποία συνεργάζονται μεταξύ τους για χάρη της Τέχνης.

 Η έκθεση λαμβάνει χώρο στο Ωνάσειο, στην μονάδα Καρδιοχειρουργικής. Ποιο μήνυμα θα θέλατε να περάσετε σχετικά με την υγεία της καρδίας μας, αφού το πλαίσιο της έκθεσης έχει ιατρικό χαρακτήρα;

 Ένα από τα μηνύματα που θέλω να περάσω μέσα από τη συγκεκριμένη έκθεση είναι ο σεβασμός προς την καρδιά μας. Είναι ένα ζωτικό όργανο που κρύβει μέσα του το Χρυσό Λόγο, τη μαγική αναλογία του σύμπαντος. Για το λόγο αυτό, οφείλουμε να την προσέχουμε, να την προστατεύουμε και να την ακούμε όταν μας καθοδηγεί. Εάν ψάξουμε μέσα μας, εάν διαβάσουμε λίγο παραπάνω για την καρδιά, θα δούμε ότι υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα που δεν ξέρουμε για αυτήν. Αναζητήστε και ανακαλύψτε τα μυστικά της, πραγματικά έχει πολύ ενδιαφέρον.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να μας πείτε, επίσης, αν ετοιμάζετε κάτι ακόμα για το μέλλον;

Αρχικά, επιθυμώ να εξελίξω το concept της καρδιάς, έτσι ώστε να μεταφέρω τη σχέση μου μαζί της σε ένα νέο επίπεδο και να γεννηθούν πρωτότυπες καλλιτεχνικές ιδέες. Παράλληλα, σχεδιάζω να ξεκινήσω καινούρια project, βασισμένα στα ερεθίσματα που αντλώ από το περιβάλλον και τις καθημερινές μου εμπειρίες, ενώ ευελπιστώ ότι τα έργα που θα προκύψουν από τη συγκεκριμένη διαδικασία θα τα παρουσιάσω σε σημαντικές εκθέσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα παραμελήσω τις σκιές μου, αφού πάντοτε επιδιώκω να συνδιαλέγομαι μαζί τους και να διευρύνω τους ορίζοντές μου γύρω από την τέχνη του shadow art.

Τρεις λέξεις που θα άλλαζαν τον κόσμο.

 Μπορώ να πω τέσσερις (γελώντας); In Art we trust!

                                                                    

 Μια ευχή για τους Animartists.

 Να συνεχίσετε έτσι δυνατά και καλλιτεχνικά! Keep walking Animartists!

Ευχαριστούμε πολύ!